• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

plan makiety/modułu

OP
OP
L

lukaszjus

Gość
a i czy przy okazji możecie mi podpowiedzieć jakie ilości torów trzeba by kupić i co na tym planie oznacza Eg und Gsch oraz Bu?

Pzdr
Łukasz

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 51 5
Eg to Empfangsgebaude - Dworzec
Gsch to Guterschuppen - magazyn
Bu może oznaczać budkę dróżnika, ale pewności nie mam. Co do poprzednich mogą być jakieś literówki, ale znaczenie się zgadza.

Co do ilości torów - zbuduj sobie to w jakimś programie do planowania, to Ci wyjdzie. (np. SCARM-poszukaj na forum, gdzieś był link)

P

Paweł Piotr

Gość
EG – Empfangsgebäude (eisenbahn gebäude) – ogólnie – zabudowania dworca kolejowego, służące dla odprawy podróżnych i przesyłek, potocznie: budynek stacyjny.
Gsch – Güterschuppen – magazyn towarowy.
Lsch – Lokschuppen – lokomotywownia.
Bü – Bahnübergang – przejazd drogowy.
Ladestrasse (Lstr) – plac ładunkowy.
Rampe – rampa ładunkowa (tu jest boczna i czołowa).

Stacyjka Heimbuchental leży w północnej Bawarii, na końcu lokalnej linii Obernburg-Elsenfeld–Heimbuchenthal.
Skrót EG und Gsch tutaj oznacza budynek stacyjny wraz z magazynem towarowym na przesyłki drobnicowe. Pozostałe skróty – jak powyżej, w słowniczku.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 51 5
Łukasz, nie wiem ile masz lat, ale patrząc po tym, że conajmniej rok jesteś na forum powinieneś wiedzieć, że takich rzeczy szukamy w sklepach modelarskich lub na allegro, gdzie jest tego od groma, do wyboru, do koloru.
:)

Jeśli jeszcze nie badałeś sklepów, to mogę Ci zapodać kilka:
makieciarz
modelmania
lokland
technohobby
parowozik (wg mnie najdroższy w Polsce)

OP
OP
L

lukaszjus

Gość
tak jasne ze patrzyłem ale nie mogę jakoś nic utrafić w to co jest na tym planie stad moje pytanie
więc jak ktoś miałby jakiś pomysł to bardzo proszę, wszelka pomoc mile widziana.
Pozdrawiam
Łukasz

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.709 51 5