• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 PKS, PEKAES, TRANSBUD itp.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.228 49 0
Tak o drzwiach wiem.Większość pożarniczych z zabudową Total'a takie właśnie miała, ale na zdjęciach też miała zwykłe wycieraczki.Być może przegapiłem ten fakt, ale zdaje mi się że pierwszy raz takie widzę.Być może w poźniejszym okresie użytkowania, po wszelakich remontach i naprawach wymieniano je na zwykłe.W każdym razie pytałem bo ciekawie by to wyglądało na modelu, inaczej niz na wszystkich.Jak dobrze też widzę to i napis Jelcz nad grilem jest jakiś mniejszy.Swoją drogą jechać takim "klamotem" do Anglii to było wyzwanie.

pitek

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Takie były kiedyś sprzęty ale transport był o wiele lepszy:).Nasze Jelonki latały po całym świecie,kiedyś jak dojechałeś było ok nikt nie liczył czasu! Teraz w dobie elektronicznych ogórków prawdziwe ciężarówki odchodzą do lamusa.Ja uwielbiam stare Scanie serii 2 które były prawdziwymi Królowymi Szos czego nie powiedziałbym o Scani typu R,Volva f12 16 lub stare Merolki Ng Sk które najczęściej kupowano na wschód bo były nie do zajechania.Dzisiaj bez komputera nie podchodź a kiedyś młotek przecinak i ogień na tłoki jechałeś dalej:).Jak to mawiał mój kolega "TO JEST CIĘŻKI TRANSPORT A NIE ORBIS".

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
12.228 49 0
Tu masz rację i takich kierowców sobie cenie co bez wygód i udogodnień potrafili jechac np. do Iranu.Wyjazd na kilka tygodni bez telefonu komórkowego czy GPSa to był wyczyn.Tak samo sprzęt o wiele bardziej wytrzymały.Ja na takie "klamoty" mówię że miały dusze bo dzisiejsze plastikowe ciężarówki nafaszerowane lektroniką nie mają już jej.

pitek

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Dokładnie miały dusze i to wielką w starych autach było to coś.Nie było GPS ale radziłeś sobie i już, milo wspominam te czasy ponieważ w dzieciństwie jedna z baz PKS była moim placem zabaw później sam tam jeździłem.Można powiedzieć ze załapałem się na końcówkę tych czasów i nie było loterii ganiało się na zachód wschód południe Skandynawie dostawałeś zlecenie zaliczki i jazda:).

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.724 109 2
Fotka kiepskiej jakości ale sprzęt bardzo ciekawy, interesuję mnie jak rozwiązali system podnoszenia tego kosza, przydała by się fotka wnętrza pojazdu.

kubass2

Znany użytkownik
Reakcje
8 0 0
Lata 50-te, Tabor TNH

Lata 50-te,
Hala napraw głównych

Lata 50-te,
Hala napraw bieżących

Lata 60-te,
Budowa Nowej Huty

Lata 60-te,