• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów standardu Y - typu 104A/110A/111A/112A/113A

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.854 170 19
A czy to nie oznacza ze wagony z 2009 i końca 2012 też sie nie spinają?
Tak, wagony z zestawu 28320 były już odstawione lub po kolejnej naprawie, w momencie, w którym dodatkowy wagon 97186 był po naprawie z listopada 2012 roku. Do wagonu 97186 pod względem okresu eksploatacji pasują modele wagonów z zestawów 97303 (17.07.2013 r., 11.07.2012 r.) oraz 97304 (29.09.2013 r., 21.03.2013 r.).

Ostatnio edytowane:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.449 32 10
Raczej nie, bo będą zalegały :devil:

Na co komu zestaw 28320 z dwoma wagonami IC? Jeśli komuś zależało jedynie na malowaniu, to już ma wspomniane 97303 oraz 97404.
Tym bardziej co zrobić z samotnym 97186?
Doceniam, że modele wykonano na podstawie zdjęć, ale jaki sens jest posiadać poprawnie oznaczony wagon, wśród wszystkiego innego niepoprawnego - bo nierealne będą albo przydziały, albo rewizje innych wagonów, jak i lokomotywa to takiego fikcyjnego składu (w tamtym okresie cokolwiek innnego niż EP07-10xx przy obiegu wrocławskim to był wyjątek).
Rozumiem ograniczenia, jakie Piko ma decydując się na minimalny wybór form wagonów Y, ale na prawdę można je wykorzystać ciekawiej.

Podobnie z oliwkowymi z Grochowa (28321 1kl + 2kl oraz 97187 kuszetka): jaki skład mam z tego zbudować? Bardzo chętnie bym je kupił, bo było trochę 'ogryzków' pociągów dalekobieżnych: Krynica, Zagórz, Kudowa, Stronie, Szklarska, Bogatynia, Hel, i pewnie jeszcze kilka, ale żaden w takim zestawieniu :cry:. Takie składy są idealne na domowe makiety (niewielu zmieści realistycznyczternastowagonowydalekobieżny)!
Z wagonów z Grochowa możnaby zbudować kilkadziesiąt składów: od takich 'lokalnych' jak powyżej (czasem na prawdę lokalnych, bo wagony z pociągów nocnych były wtedy za dnia wykorzystywane jako osobowe), przez dalekobieżne, pośpieszne i ekspresowe do każdego zakątka Polski, po międzynarodowe.
Tylko do tego potrzeba zdecydowanie więcej, niż 3 sztuki.

Pierwsza edycja ciemnozielono-oliwkowych (Szczecin) oferowała 3 wagony 2 klasy i łącznie 7 pasujących modeli (mam wszystkie), kolejna (Szczęśliwice) dwa - choć już tutaj zgrzyta, że łącznie dostępnych jest jedynie 5 wagonów.

Bardzo chciałbym się mylić, może za 2 miesiące okaże się, że jest jakiś dłuższy plan wydawniczy - jednak do tego czasu zakup tych wagonów ma u mnie status 'być może'.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.164 49 4
Do Szczecina z oliwek mam zestawiony skład ale tylko z popielatymi dachami i nie przeszkadza mi różnica w rewizjach pomiędzy Herisem a PIKO. A wiec Robo Bagaż, Heris 2 kl, zestaw PIKO - 2 kl i 1 kl, kolejna 2 kl i 1/2 kl Piko z drugiego i trzeciego zestawu, Bar 113A, 1/2 kl i kuszetka Robo, sypialny WARS Tiliga - czyli łącznie 10 wagonów i SU46 050. I jest piękny skład ze Szczecina w kierunku np. na Białystok lub Przemyśl.
A z obecnych warszawskich można złożyć wraz z Y-kami Roco i np dwoma WARS-ami sypialnymi namiastkę Karpat.

Ostatnio edytowane:

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
201 16 4
Panowie, mając do dyspozycji wagony z tej samej epoki, z tego samego przydziału, rozjeżdżamy się o 2 lata??? Te wagony 28320 i 97186 są idealne aby złożyć typowe składy wrocławsko-warszawskie, które jeździły w owym czasie po linii nr 14.

A mowa o pociągach:
- TLK Śnieżka,
- TLK Baczyński,
- TLK Wrocławianin,
- TLK Pogoń.

Poniżej przedstawiam kilka propozycji zestawień:
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKPIC&kategorie=TLK&cislo=16101&nazev=Śnieżka&rok=2013
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak.php?zeme=PKPIC&kategorie=TLK&cislo=16103&nazev=Pogoń&rok=2013
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak...orie=TLK&cislo=16105&nazev=Baczyński&rok=2013
https://www.vagonweb.cz/razeni/vlak...e=TLK&cislo=16111&nazev=Wrocławianin&rok=2013

Tylko nie piszcie, że brakuje wagonów do zestawienia składu....

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.689 128 11
Panowie, nie żebym sie nie interesował, ale wątek jest stricte o wagonach PIKO. Przerzućmy dyskusję do wątku "Realistyczne zestawienia...." Ja zgłosiłem (chyba) wczoraj administracji.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.449 32 10
Te wagony 28320 i 97186 są idealne aby złożyć typowe składy wrocławsko-warszawskie
Nie ma czegoś takiego: albo są zestawiane przez Wrocław, albo przez Warszawę (Grochów)

Dla przypomnienia, Piko oferuje 3 wagony (2x2kl + 1kl), kanciaste okna, bez nawiewu.

Proponujesz:
Zestawiany przez Grochów, 6 wagonów, wszystko okna zaokrąglone i nawiew (bo to Grochów, najlepsze wagony), w szczególności Piko nie jest w stanie wydać 112At (1/2 klasa)

W składzie wagon 609A, którego formy Piko nie posiada. Potrzebne minimum 5 wagonów

Ten jest fajny: wystawiany przez Wrocław, szroty z kanciastymi oknami (np tutaj). ALE - wciąż potrzeba ich 5 sztuk (Piko oferuje 3, i to naciągając rewizje), oraz EP07-10xx.

W 2013 zestawiany przez Grochów, dokładnie te same problemy jak ze Śnieżką. W 2012 wygląda że był zestawiany przez Wrocław - ale potrzeba minimum 5 sztuk.

Tylko nie piszcie, że brakuje wagonów do zestawienia składu....
BRAKUJE WAGONÓW DO ZESTAWIENIA SKŁADU

Niezależnie jakiego źródła użyjesz: youtube, vagonweb, dodatki, fakty są nieubłagane i na najkrótsze składy wystawiane przez Wrocław potrzeba 5 wagonów. Wydanie trzech - lub precyzyjniej 2+1 - jest bezcelowe.

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.449 32 10
Składy wrocławskie często jeździly zestawione z wagonów z Katowic, Krakowa a czasem Przemyśla
Super, jak tak często to nie będzie dla Ciebie problemem znaleźć 3 konkretne przykłady - bardzo prosimy!

mamy do wyboru kilka pozycji od PIKO, oraz od ROBO
Zostańmy przy Piko, w końcu to wątek poświęcony modelom tej firmy. Jestem przekonany, że plan wydawniczy tak dużej firmy nie opiera się na konieczności inwestycji w modele lokalnej konkurencji.

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
201 16 4
Tutaj w całości skład złożony z wagonów Warszawa Grochów:

Tutaj mieszanka: Wrocław/Warszawa Grochów:

Tutaj ś.p. EP07-361 nawiązująca do malowania EU07-178 z wagonami z Wrocławia

Jeśli wpadnie mi w oko jakiś Przemyśl lub Katowice, napewno wstawię.

Ostatnio edytowane:

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
201 16 4
A tutaj nawet Śnieżka z wagonami z Gdynii.... ;)

A więc nie widzę powodów, dla których wagonów PIKO z Krakowa, Katowic, Przemyśla nie można by łączyć do wrocławskich składów ;)

Ostatnio edytowane:

M-G

Znany użytkownik
Reakcje
677 35 1
Jak tak popatrzyłem po moich modelach wagonów to do złożenia "Posejdona" jeszcze duuuużo mi brakuje, nawet "żeniąc" wagony Piko z naszą jego konkurencją. Sypialne to w ogóle z poza tej dwójki (niestety nie pamiętam jaki przydział miały sypialne/kuszetki z tego składu).

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.238 58 2
Czytałem niedawno, że koleje niemieckie zaprzestały już przypisywania wagonów pasażerskich do konkretnych stacji. Czasy digitalizacji i możliwość śledzenia lokalizacji każdego wagonu w czasie rzeczywistym sprawiły, że jest to zupełnie zbyteczne.