Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Cysterny jak najbardziej można łączyć, ale cysterna szara jest do przewozu paliwa lotniczego, a takie składy łączone w rzeczywistości nie miały miejsca.
Wagony posiadają pomarańczowe tabliczki z rodzajem substancji przewożonej w danej cysternie.
Składy jednolite według przewożonego ładunku w cysternach:
RID 30 1202 olej napędowy
RID 30 1863 paliwo lotnicze
Warto dodać, że dwie z zestawu trzech cystern DEC są wynajęte dla firmy Orlen Koltrans.
Pomijam już motyw beczek Orlenu i denaturatu, ale pozwolę sobie skorygować fotkę i zapytać,
Nie lepiej? Zobacz załącznik 614626
Minuta w paincie, dioramka zacna modele też niezłe, a jeszcze jakby dało się ominąć przód dioramy....
Kolego IKARUS dzieki za odpowiedz.
Tak się skupiłem na tych datach, ze całkowicie zignorowałem co przewożą.
Sugerowałem się właśnie też tym, że dwie z zestawu trzech cystern DEC są wynajęte dla firmy Orlen Koltrans.
Mi podoba sie fotka z ramkami dioramy/bokami moduły - pozwala uchwycić jak "całość" jest zbudowana, jest taka "dydaktyczna".
Na zbliżeniach podziwiałbyś tylko efekt końcowy, a nie to jak jest to zbudowane i rozwiązane, że można wstawić lustra na końcu, widać zastosowane tło itp.
To jest wizualizacja - wizualizacja, która jest dostępna od 28. grudnia i można ją zobaczyć w pełnym rozmiarze również na naszym forum w temacie Nowości PKP 2019 - wybrane informacje.
Ja też widzę ZAKŁADY KOKSOWNICZE "WAŁBRZYCH" S.A. ... ... ..... !!!!!! 406R z Wałbrzycha ! Z Zakładów Koksowniczych ! C Z A R N A !
W VI epoce ...
Pytania :
1 Czy koksownia "Wałbrzych" posiadała więcej cystern 406R konkretnie tej wersji którą robi Piko ?
2 Czy tylko jedną ? Dwie ? Cztery ? Ale o wahadle w HO składającym się z tej wersji cysterny 406R nie ma mowy ?
3 Czy miała ich całe bocznice ? I posiadanie wahadła w HO jest z grubsza uzasadnione ( bo np. wiadomo że w realu były inne wersje 406R i inne typy ) ?
4 Czy wszystkie cysterny na stanie tej koksowni były czarne ? A jeśli tak to od kiedy ?
Odpuścić ? Kupić jedną w VI ep. w drodze wyjątku ze względu na Wałbrzych i kolor ?
Budować wahadło ( w końcu to konstrukcja z IV ep) końca czasów w posiadanym spektrum wagonów... ?
Jak ktoś z Kolegów cuś wie to proszę o wypowiedź ! Bo mam zagwozdkę na 1-2-3 kg zł ...
Nie wiem jaką wydajność mają zakłady koksownicze, ale gazownia miejska w Lęborku w epoce IVc miała wydajność jako produkt uboczny jedną dwuosiową cysterne że smołą w danej jednostce czasu, która jechała zbiorowym do Maszewa na bocznicę PRD Lębork... Sądzę że jedna mała lub większa cysterna ze smołą Ma rację bytu (w epoce IVc of kors, może w Va także)...
Choć mam wątpliwości co by z takim ładunkiem w VI epoce zrobić? Chyba zutylizować jako niebezpieczny odpad w wyspecjalizowanej korpo firmie szwagra który potem zakopie wszystko wystawiając certyfikat likwidacji odpadu
Dziękuję za czujność. Poprawione. Tak się kończą odpowiedzi na telefonie z idiotycznym, poprawiającym słownikiem  ale sądzę że Ci co chcieli się domyślili po mijam fakt jaki ograniczony zasób słów (w szczególności branżowych) ma telefon
Nie wiem jaką wydajność mają zakłady koksownicze, ale gazownia miejska w Lęborku w epoce IVc miała wydajność jako produkt uboczny jedną dwuosiową cysterne że smołą w danej jednostce czasu, która jechała zbiorowym do Maszewa na bocznicę PRD Lębork... Sądzę że jedna mała lub większa cysterna ze smołą Ma rację bytu (w epoce IVc of kors, może w Va także)...
Choć mam wątpliwości co by z takim ładunkiem w VI epoce zrobić? Chyba zutylizować jako niebezpieczny odpad w wyspecjalizowanej korpo firmie szwagra który potem zakopie wszystko wystawiając certyfikat likwidacji odpadu
Z powyższego wynika że skład cystern Koksowni "Wałbrzych" liczący 20-30 szt nie wchodzi w grę. Ot ! jedna , może ? dwie 406R w późnej wersji + może inna wersja 406R ? i inne typy w realu ? Więc w modelu można na jednej poprzestać ... Będzie to mój pierwszy wagon w oznaczeniu w VI epoce wynikający z fascynacji legendarnego przemysłowego Wałbrzycha .
"W przeszłości gaz koksowniczy był stosowany w przedsiębiorstwach oraz w gospodarstwach domowych. Wytwarzany był zwykle lokalnie i nazywany gazem miejskim. Był rozprowadzany siecią gazową do odbiorców."
"Stosowany był powszechnie od drugiej połowy XIX w aż do lat 80. XX wieku. Służył do gotowania w kuchenkach, oświetlania ulic oraz jako paliwo w wielu procesach przemysłowych. Ze względu na dużą toksyczność, wynikającą z dużej zawartości tlenku węgla został wycofany z użycia i zastąpiony gazem ziemnym."
"Wysokotemperaturowe odgazowanie węgla powoduje wydzielenie wszystkich lotnych składników. Oprócz surowego gazu koksowniczego w procesie tym powstaje koks, smoła węglowa oraz woda pogazowa. Surowy gaz koksowniczy zawiera amoniak i jego pochodne oraz siarkowodór(pochodzące z rozkładu organicznych resztek zawartych w węglu). Wszystkie te niepożądane domieszki są usuwane w serii procesów oczyszczania"
Z powyższego wynika że skład cystern Koksowni "Wałbrzych" liczący 20-30 szt nie wchodzi w grę. Ot ! jedna , może ? dwie 406R w późnej wersji + może inna wersja 406R ? i inne typy w realu ? Więc w modelu można na jednej poprzestać ... Będzie to mój pierwszy wagon w oznaczeniu w VI epoce wynikający z fascynacji legendarnego przemysłowego Wałbrzycha .