• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów cystern typu 406R

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.051 275 41
A "Zabrze", to która epoka? W sumie Wałbrzych też ma zespół w "Górnikiem" w nazwie...:niepewny: Może mają sztame..
No to sam widzisz że kibice obu Górników z Zabrza i Wałbrzycha najlepiej wiedzą ... :D
Choc Górnik wałbrzyski tak naprawdę gra teraz na stadione wałbrzyskiego Zagłębia...
406R Koksownia Zabrze niby ma być to IV epoka ...

Reakcje
114 1 0
Odgrzeje kotleta...mam dwa pytania do znawców

1) czy tegoroczne wypusty PIKO z Zakładów Koksowniczych "ZABRZE" mógłby być podłączane to tych do tej pory wypuszczonych 406R z Walbrzycha?
2) czy pociagi ze smołą mógłby mieć parę węglarek z składzie czy raczej były jednolite?
Również interesuje mnie ten temat, chciałbym mieć kilka modeli cystern koksowniczych, żeby stworzyć jakiś ciekawy skład.
Póki co posiadam trzy z Wałbrzycha.
Co prawda Cysterny z Wałbrzycha ep. V i zapowiedziane z Zabrza ep. IV, to model 406Ra, nie znam się na tyle, aby określić zmiany konstrukcyjne. Może w oczy będzie rzucała się tylko rewizja?
Poniżej film przedstawiający Rudę Śląską Chebzie, ST44-1210 zmierza w kierunku Zabrza, do zakładów koksowniczych, podejmując Czeskie wagony.

Film z Wałbrzyskie Zakłady Koksownicze „Victoria” - Poniżej, od momemntu 2:44, widać cztery cysterny.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.082 115 11
No to sam widzisz że kibice obu Górników z Zabrza i Wałbrzycha najlepiej wiedzą ... :D
Choc Górnik wałbrzyski tak naprawdę gra teraz na stadione wałbrzyskiego Zagłębia...
406R Koksownia Zabrze niby ma być to IV epoka ...
Nie zauważyłem że smoły z Zabrza mają być wydane z epoki IV. No cóż, dalej czekam na kolejne wydania "Wałbrzycha"

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
820 30 0
Nie zauważyłem że smoły z Zabrza mają być wydane z epoki IV. No cóż, dalej czekam na kolejne wydania "Wałbrzycha"
No niestety będą z IV ep. Też posiadam trzy cysterny z Wałbrzycha w V ep. i przydał by się jeszcze przynajmniej jeden dwu wagonowy zestaw, albo chociaż pojedyncza sztuka. Może PIKO coś "dodrukuje" poza katalogiem.
Dziwi mnie trochę taka polityka wydawnicza, tj. skakanie pomiędzy epokami, malowaniami itd. W konsekwencji powoduje to brak możliwości skompletowania dłuższego sensownego składu jednorodnych wagonów i nie mam tu na myśli tylko cystern.

Reakcje
130 1 0
Skoro temat odżył....skąd i dokąd (ewentualnie z czym jeszcze) i czym prowadzone były te wałbrzyskie cysterny?:mamdola:
Na pewno jeździły do Niemiec w składach cystern (zapewne głównie 406R), co potwierdza poniższe zdjęcie, na którym widać wagon z wałbrzyskiej koksowni na haku lokomotywy E189 należącej do DB.
https://www.tosh-railways.com/Wagons/Country/51-poland-pkp/Zaes/i-M2pqdtZ/A

A co do cystern z Zabrza, to być może jakimś naprowadzeniem będzie to zdjęcie: https://www.tosh-railways.com/Wagons/Country/51-poland-pkp/Zaes/i-R6kgs6f/A
Wagony w tym malowaniu, czyli DAW-Bytom, są użytkowane do dzisiaj. Firma jest "spadkobiercą" dawnych Zakładów Koksowniczych "Zabrze" i zapewne także użytkowane cysterny zostały przejęte wraz z terenem zakładu. Wagon ze zdjęcia przewozi destylat naftowy, co jest produktem naftowym, a jednocześnie użytkuje go jakby ten sam zakład, do którego mają być przypisane modele Piko z zestawu 28311, opisane jako do przewozu produktów naftowych. Wszystko się tu według mnie klei, pytanie czy bardziej niż smoła;)

Reakcje
114 1 0
W książce Wydawnictwa Eurosprinter, Ruda Śląska - Dzieje Transportu Szynowego Tom 1, na stronie 66, jest interesujące zdjęcie.
SM31-023 w zielonym malowaniu, moim zdaniem identycznym, jak wydana przez Piko - SM31-108, jedzie w kierunku Rudy Chebzia, ze składem tylko trzech cystern (patrząc na charakterystyczne logo, według mnie w malowaniu DAW-Bytom).

czacza

Aktywny użytkownik
Reakcje
174 10 4
Piko wypuściło kolejne wagony, które coś nie do końca im wyszły. Kolor cystern Diamantu to "bardzo ciemna" ich odmiana. Widziałem te cysterny w realu, poniżej zdjęcie Zbyszka. Wystarczy porównać z modelem i od razu widać, że to nie to. Trzeba będzie się grubo napracować by coś z tego wyszło zanim wypuści się to na szlak.
Zobacz załącznik 1076803 Zobacz załącznik 1076804
Wydaje mi się, że jednak PIKO dobrze dobrało kolor:
https://www.google.pl/maps/@51.8839...=EgoyMDI1MDEwOC4wIKXMDSoJLDEwMjExMjMzSAFQAw==

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.418 137 19
Jeśli uważasz, że granat Piko jest tożsamy z kolorem cystern na załączonym zdjęciu to gratuluję. Chyba Ci się faktycznie wydaje.
Wagony na zdjęciu rzeczywiście nie mają takiego koloru jak modele firmy PIKO, ale nie zmienia to faktu, że kolor użyty do pomalowania modeli był zdejmowany przy użyciu wzornika z prawdziwych cystern - oczywiście nie kolor wypłowiały od słońca, najczęściej widoczny na zdjęciach, ale faktyczny kolor niewidoczny pod warstwą utlenionej i zabrudzonej powłoki.

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
84 2 0
Sporo widuje tych cystern. Część z nich jest nowiusieńka. Żadna z nich nawet nie zbliża się do tego co zaprezentowało PIKO. Więc chyba cos z tym wzornikiem było nie tak. A szkoda bo bardzo chciałem kupić te cysterny. Taki lokalny patriotyzm.

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.492 18 0
Ja niestety je kupiłem i obie przemalowałem, bo też często je widzę. Może i Piko zdejmowało kolor z orginału ale w drodze do Chin zapewne się im coś pozmieniało. Ten zastosowany granat po spłowieniu czy też zabrudzeniu będzie miał zupełnie inny kolor.