• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele wagonów cystern typu 406R

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.150 131 19
Aż dziw bieże że w przypadku VI epoki producent nie stosuje zdjęć oryginałów jako najskuteczniejszej formy reklamy ?! :podstepny:
Stosuje, stosuje... przez kilka miesięcy można było oglądać pierwowzór:

42287_58273_id=34311.jpg

45063_58273_id=34311.jpg

- źródło: piko-shop.de
Czy ktoś z Kolegów dysponuje zdjęciami tych dwóch numerów cystern Orlenu, dokładnie w takiej kolorystyce i układzie łat ... ?
Autor i właściciel zdjęć pierwowzoru jest podany na fotografii oryginału. Układ łat na modelu jest identyczny z tym na pierwowzorze.

baktrian

Aktywny użytkownik
Reakcje
173 3 0
OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.461 443 99
Tu mnie zaskoczyłeś
Jutro poszukam po numerach bocznych
Zobacz załącznik 1003759
Gdyby była to pełnoprawna epoka IVc to w oznaczeniu serii byłoby oznaczenie "-x" --> byłoby Zas-x, a tak nie ma. Niestety te informacje na etykietach (nie tylko u Robo) zdarzają się nie precyzyjne. Co do pokazanej cysterny na zdjęciu kolegi to i nawet ten piktogram z piorunkiem jest z epoki V.
W epoce IVc był inny -- taki jak na modelach od PIKO z epoki IVc z oznaczeniem serii mającą w oznaczeniu właśnie ten "-x".

Jak tutaj widać:

zasx.jpg

źródło zdjęcia: Wagon cysterna Zas-x (406R) PKP H0 PIKO 58454 (pasaz24.pl)

Ostatnio edytowane:

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.978 275 41
Stosuje, stosuje... przez kilka miesięcy można było oglądać pierwowzór:

Dzięki za zdjęcie. Ale co z druga białą ? cysterną. Jest zdjęcie takiego malowania ? Jakoś nie mogę w necie na takowe natrafić.
Pytam bo idą do mnie 406R CTL Logistic z logiem w postaci
"Kłamstwa Merkatora" i przydałoby się jeszcze VI epokowy skład-miszmasz uzupełnić o cuś z naszego bantustanu ...

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.978 275 41
Model nie jest biały, lecz jasnoszary. Znalazłem fotografię podobnej w oryginale, sąsiedni numerek.
Zawadówka 17.05.2023.
Zobacz załącznik 1004023
Nie chcę się czepiać ale tak jak napisałeś kolor jest jasno szary .
Natomiast na wszystkich zdjęciach zestawu model cysterny o sąsiednim numerze jest wg. mnie biały....
Poniżej link do oferty na All gdzie jest sporo dość dobrych zdjęć właśnie tej drugiej w zestawie cysterny.

Czy Piko skopało kolor ??? :niepewny:

https://allegro.pl/oferta/wagon-towarowy-cysterna-zakks-orlen-piko-58273-b-14037097326

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
753 43 0
Model nie jest biały, choć jest bliski białemu, ale to też jest pojęcie względne. Ponoć faceci to daltoniści i nie rozróżniają kolorów, więc spytałem żonę. Ona twierdzi, że to brudny biały :D

Poniżej zdjęcia ze śnieżnobiałą kartką w różnym oświetleniu: ciepłym białym, zimnym białym (dziennym) i mieszanym. Delikatnie przekłamuje balans bieli, ale widać, że nie jest to czysto biały, ale delikatnie wpada w szarości. Czekamy na foto oryginału, żeby stwierdzić, czy Piko skopało model.

20231010_195905.jpg 20231010_195859.jpg 20231010_195846.jpg

map69

Znany użytkownik
Reakcje
95 0 0
I żona Kolegi ma rację bo to jest brudno biały a nie jasno szary więc kolor jest wykonany błędnie ! zdecydowanie za biały.
Nie pozostaje nic innego jak zakupić tylko jeden wagon z tego kompletu ...
Dołączę zatem jeszcze porównanie tego wagonu z białym. W moim odczuciu kolor modelu, obojętne jak go nazwiecie, jest bardzo zbliżony do oryginału przedstawionego powyżej (porównywałem fizycznie model z fotografią oryginału na porządnym, skalibrowanym monitorze). Oryginał wydaje mi się być delikatnie bardziej zaróżowiony a model minimalnie "schodzi" w kierunku zieleni ale to może zależeć od warunków oświetleniowych i wcale nie oznacza dyskwalifikacji modelu. Oczywiście do zakupu nie namawiam, piszę czysto informacyjnie.
20231011_134910a.jpg

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
2.978 275 41
Prawda jest taka że przy drugiej szarej cysternie z zestawu wygląda na zdjęciach na brudno biały.
Dopiero przy białym decu ze wstęgą
widać wreszcie jasno szary ...
Od ponad roku nie mam możliwości obejrzenia modeli na żywo ( nabliższe sklepy ca.150km ) i stąd moje obiekcje.

Dziękuje Kolegom za wartościowe informacje w temacie. Teraz moge spokojnie dźwignąć cały zestaw. :D
Ale mały błąd innego rodzaju jednak jest ...23.40 w filmie powyżej .

Zestaw CTL Logistic dotarł tydzien temu, zestaw Tankpol Logistic idzie + zestaw Orlen i ...
Po tych zakupach + pozostałe cysterny V/VI epoki wyemancypują się ze składu mieszanego DB/SBB/priv i utworzą... nowy kolejny skład ! :eek: