Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Gdyby była to pełnoprawna epoka IVc to w oznaczeniu serii byłoby oznaczenie "-x" --> byłoby Zas-x, a tak nie ma. Niestety te informacje na etykietach (nie tylko u Robo) zdarzają się nie precyzyjne. Co do pokazanej cysterny na zdjęciu kolegi to i nawet ten piktogram z piorunkiem jest z epoki V.
W epoce IVc był inny -- taki jak na modelach od PIKO z epoki IVc z oznaczeniem serii mającą w oznaczeniu właśnie ten "-x".
Dzięki za zdjęcie. Ale co z druga białą ? cysterną. Jest zdjęcie takiego malowania ? Jakoś nie mogę w necie na takowe natrafić.
Pytam bo idą do mnie 406R CTL Logistic z logiem w postaci"Kłamstwa Merkatora" i przydałoby się jeszcze VI epokowy skład-miszmasz uzupełnić o cuś z naszego bantustanu ...
Nie chcę się czepiać ale tak jak napisałeś kolor jest jasno szary . Natomiast na wszystkich zdjęciach zestawu model cysterny o sąsiednim numerze jest wg. mnie biały.... Poniżej link do oferty na All gdzie jest sporo dość dobrych zdjęć właśnie tej drugiej w zestawie cysterny. Czy Piko skopało kolor ???
Model nie jest biały, choć jest bliski białemu, ale to też jest pojęcie względne. Ponoć faceci to daltoniści i nie rozróżniają kolorów, więc spytałem żonę. Ona twierdzi, że to brudny biały
Poniżej zdjęcia ze śnieżnobiałą kartką w różnym oświetleniu: ciepłym białym, zimnym białym (dziennym) i mieszanym. Delikatnie przekłamuje balans bieli, ale widać, że nie jest to czysto biały, ale delikatnie wpada w szarości. Czekamy na foto oryginału, żeby stwierdzić, czy Piko skopało model.
I żona Kolegi ma rację bo to jest brudno biały a nie jasno szary więc kolor jest wykonany błędnie ! zdecydowanie za biały. Nie pozostaje nic innego jak zakupić tylko jeden wagon z tego kompletu ...
I żona Kolegi ma rację bo to jest brudno biały a nie jasno szary więc kolor jest wykonany błędnie ! zdecydowanie za biały. Nie pozostaje nic innego jak zakupić tylko jeden wagon z tego kompletu ...
Dołączę zatem jeszcze porównanie tego wagonu z białym. W moim odczuciu kolor modelu, obojętne jak go nazwiecie, jest bardzo zbliżony do oryginału przedstawionego powyżej (porównywałem fizycznie model z fotografią oryginału na porządnym, skalibrowanym monitorze). Oryginał wydaje mi się być delikatnie bardziej zaróżowiony a model minimalnie "schodzi" w kierunku zieleni ale to może zależeć od warunków oświetleniowych i wcale nie oznacza dyskwalifikacji modelu. Oczywiście do zakupu nie namawiam, piszę czysto informacyjnie.
Prawda jest taka że przy drugiej szarej cysternie z zestawu wygląda na zdjęciach na brudno biały. Dopiero przy białym decu ze wstęgą widać wreszciejasno szary ... Od ponad roku nie mam możliwości obejrzenia modeli na żywo ( nabliższe sklepy ca.150km ) i stąd moje obiekcje. Dziękuje Kolegom za wartościowe informacje w temacie. Teraz moge spokojnie dźwignąć cały zestaw. Ale mały błąd innego rodzaju jednak jest ...23.40 w filmie powyżej .
Zestaw CTL Logistic dotarł tydzien temu, zestaw Tankpol Logistic idzie + zestaw Orlen i ... Po tych zakupach + pozostałe cysterny V/VI epoki wyemancypują się ze składu mieszanego DB/SBB/priv i utworzą... nowy kolejny skład !