• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw z segmentu Expert

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.848 15 0
okay trochę dałem wtopę w temacie;)

trix i brawa robi serie 132, ale roco wypuściło kilka modeli serii 130 w malowaniu DR (62753,62754)
Akurat model Roco 62753 (BR 130 102-7) oraz Roco 62754 (BR 130 101-9), którą w ofercie ma Roco, jest bazowany na BR 132.
Tutaj więcej informacji od kolegi tcy.
Prawdziwą BR 130 w ofercie ma tylko PIKO ;)

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
74 0 0
Czytam na niemieckim forum, że jest szaleństwo z BR130 Piko. W niektórych sklepach została wykupiona zanim się ukazała. U producenta już nie ma, mimo że początkowy nakład to 5000 szt. Ciągle jeszcze nie było premiery, ale na eBay-u można już kupić. Oczywiście w przyszłym roku na pewno ukażą się kolejne edycje.
Trochę to niespodziewane, bo malowanie jest mniej znane, z samego początku lat 70., różniące się od późniejszego, najbardziej rozpowszechnionego. Sam oryginał 004 pojeździł mniej niż 5 lat, zanim uległ wypadkowi.
59740.jpg

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.938 32 2
No tak, nie skojarzyłem co masz na myśli. Ja sądzę jednak, że to nie sentyment za dawnymi PIKOami, tylko po prostu brakowało tego modelu w wykonaniu na obecnym poziomie na niemieckim rynku. A sentyment jest w ogóle do kolei DR z tamtych lat wśród modelarzy z tego kraju, i to nie tylko z dawnego NRD.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.848 15 0
A mnie interesuje naprawa rewizyjna. Napisane jest:
REV|V6|Cs|22.1.85
Poniżej: Br.Rev.Mei 10.1.94
Co oznacza napis na Br.Rev.Mei? Naprawa główna?
Według rewizji lokomotywa jest z epoki IVc (1980-1990)