• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii TKt48

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
729 55 1
Tak się zastanawiam, czytając tutaj, chciał nie chciał komentarze na temat filmów forumowego Kolegi na YT, czy pani na kanale kulinarnym dodając śmietanę do zupy, też powinna się znać na procesie jej wytworzenia, i czy nie powinna profesjonalnie i fachowo tego tematu w swoim filmie omówić, skracając jednocześnie cały odcinek do niezbędnych 2 minut, czyli zupa przed ugotowaniem (składniki na stole) I zupa po ugotowaniu (garnek z zupą), oczywiscie z profesjonalnym omówieniem śmietany 12% :niepewny:

To jest kanał o zabawkach (zresztą drogich i coraz gorszej jakości) dla "dzieci" w różnym wieku i stopniu zaawansowania rozwoju, a nie wykład na temat budowy i dzialania prawdziwej lokomotywy, o której nawet co niektórzy "mondrzy fahofcy" użytkownicy nie mają zielonego pojęcia, czemu ta lokomotywa w ogóle jedzie...

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.408 30 2
Wracając do wypowiedzi kolegi którego zacytowałem - nie piszę, że ty jesteś głupi, tylko że to co mówisz jest bez sensu.
To co napisałeś też jest bez sensu, bo przyjmujesz tylko swój punkt widzenia.
Dla wielu z nas unboxing to trochę nudny ale realny obraz „otwieranego” taboru. Każdy wyciąga z tego to czego szuka. Dziwię się, że ktokolwiek ocenia unboxingi na YT jako dokument albo fabułę, którą należy obejrzeć od początku do końca. Ale jak mają czas?
Nie słyszałem też, aby unboxingujący Robert ścigał się z kimkolwiek na fachowość, wręcz przeciwnie.
Jak znam życie ludzie publikujący na YT, X, TikTokach itd robią to trochę dla fejmu. Ale to nie problem tak długo jak nie narzucają nam swojej opinii i nie robią tego za pieniądze.

grosiszcze

Znany użytkownik
Reakcje
1.378 242 2
Co do lamp w TKt48 to jak najbardziej się da je zrobić lepiej. Tillig w modelach w skali TT jest w stanie w kloszu lampy parowozu zamontować diode LED. Więc opowiadanie że to kosztuje miliony monet to jest jakaś kompletna bzdura.

To jest fragment instrukcji obsługi z modelu BR38 w skali TT

swiatla.jpg

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
852 37 5
Co do lamp w TKt48 to jak najbardziej się da je zrobić lepiej. Tillig w modelach w skali TT jest w stanie w kloszu lampy parowozu zamontować diode LED. Więc opowiadanie że to kosztuje miliony monet to jest jakaś kompletna bzdura.

To jest fragment instrukcji obsługi z modelu BR38 w skali TT

Zobacz załącznik 1142469
No właśnie w mniejszej skali się da, a w większej no cóż Piko niestety nie popisało się

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.464 453 99
Odpowiem raz i więcej się wypowiadać nie będę: rzeczone bardzo długie filmy wynikały z trudności tematu, gdy chciałem jak najrzetelniej przedstawić nowiusieńkie modele (konstrukcje), które dopiero co trafiły na rynek. Modele, które nie były nam znane! Stąd wyszło to aż tak długo, tj. ponad 2 godizny. Zwykle aż tyle się nie "międlę", choć nie da się ukryć, że w filmach jestem gadatliwy - tak, przyjmuję krytykę.
Kolegom, którzy to wszystko wiedzą na wylot (i przyznam, że często w niektórych aspektach lepiej ode mnie) przypomnę tylko, że nie są jedynymi odbiorcami tych treści, a ja robię filmy nie tylko na bieżące potrzeby kolegów wynikające z zagadnienia: "kupić czy nie kupić", lecz żeby pozostało takie przedstawienie, które nawet po 2-3 latach będzie dla kogoś kompletne i pozwoli mu poznać dany model. Robię to tak, na ile potrafię to robić.

Zbieram na głowę cały szereg krytyki. Począwszy od krytykowania dźwięku, obrazu, stabilizacji, makiety, narzędzi, braku umiejętności, niezgrabności, błędów językowych, błędów merytorycznych, braku fachowego języka, nieznajomości fachowych terminów na kolei, niezgodności czyjejś opinii z moją, brudnych paznokci, błędów montażu, błędów w napisach aż po żale jednego producenta, od którego chyba nigdy szczerego dobrego słowa nie usłyszałem, tylko wytykanie, żale i pretensje.
Teraz dochodzi jeszcze długość filmów...
No dziękuję, to bardzo budujące.

Przepraszam teraz za off-topic, sam też tego nienawidzę.

Miłego weekendu wszystkim.
Robercie, ja doceniam, że poświęcasz czas i kręcisz filmy na YT, co zapewne wymaga zaangażowania. Ja lubię twoje podsumowania miesiąca. Rzeczywiście czasem się rozgadujesz, ale ja rozumiem. Jak się coś kocha to człowiek lubi o tym gadać :) Różni twórcy mają różne podejście do tematu i normalne jest że nie każdemu z widowni wszystko będzie pasowało . Jedno jest pewne... Jak komuś nie pasuje może nie oglądać.... albo nakręcić swój "lepszy" materiał i pokazać. Dużo osób krytykuje ale często gęsto sami nic nie robią. Krytykować zawsze łatwiej niż nagrywać. Także przepraszam za odejście od tematu ale chciałem się do tego odnieść.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.181 596 30
Tillig w modelach w skali TT jest w stanie w kloszu lampy parowozu zamontować diode LED.
Tylko tam jest jedna dioda w lampie, a w polskim reflektorze potrzebne są dwa LEDy, oprócz dużego białego jeszcze mały czerwony, a to jednak trochę komplikuje całość. W tym modelu Tilliga w ogóle nie ma czerwonych świateł, więc trudno to porównywać z TKt48 Piko.