• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii TKi3

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.621 53 1
Jednak dekoder ESU LokSound 5, o wymiarach 30 x 15,5 mm, choć mieści się ma szerokość, jest o 1-2 mm za długi i zasłania jeden kontakt do głośnika. Ale nawet, gdyby dekoder był krótszy, pozostaje problem gniazda: rozwiązania teoretycznie są dwa: odciąć zbędne 6 nóżek dekodera, albo wywiercić w płytce modelu dodatkowe 6 otworów, tak by nóżki dekodera miały się gdzie schować. To drugie rozwiązanie byłoby lepsze, ale pytanie, co jest pod płytką modelu?
LokSound 5 micro Plux16 21x10mm. :cool:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.258 663 30
LokSound 5 micro Plux16 21x10mm. :cool:
Tyle to i ja wiem. :p Problemem może być grubość, o czy pisałem:
ESU oferuje dwa mniejsze dekodery: LokSound Micro i Nano. Niestety, są one wyposażone w złącze Next18, a założenie ich do modelu ze złączem PluX16 wymaga zastosowania adaptera, który znacząco zwiększa grubość takiego zestawu. ESU podaje, że dekoder Nano ze złączem PluX16 ma grubość 6 mm, dla dekodera Micro takiej informacji nie znalazłem.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.621 53 1
LS5 micro Interfejs Plux16 zgodnie z NEM658
Wymiary: 21 x 10 x 5,5 mm
TU LINK do strony z wymiarami. Poprawiony.
Teraz się zorientowałem, że ESU nie produkuje LS5 micro ze złączem PluX16 (dziwneo_O),
tylko dodaje do dekodera ze złączem Next18 przejściówkę z Next18 na PluX16.
Dziwne to, bo takie rozwiązanie jednak pogrubia całość, która z założenia ma być cieńsza i mniejsza.
Trudno teraz wyczuć czy podany wymiar wysokości jest z przejściówką, czy bez.:niepewny:
Tu jest link do samego dekodera LS5 micro Next18 i wymiary podane tam są takie same.:eek:
TU LINK
Trzeba by chyba poprosić kogoś, żeby suwmiarką zmierzył taki komplet dekoder z wpiętym adapterem.

Ostatnio edytowane:

Marcub85

Aktywny użytkownik
Reakcje
324 8 1
Miałem taki sam problem w PMT B89 (T7) gdzie dekoder ESU nano 58914 był za wysoki - z interfrejsem PluX16 bo ESU nie ma takich złączy bez przejściówki (stan na 2024/2025) . Dekoder ZIMO też był za wysoki i rozwiązaniem polecanym przez kolegów z niemieckiego forum był dekoder D&H SD16A.
No cóż, z ciężkim bólem sfrezowałem nowiutki model i głośnik żeby się obudowa skręciła....
Ale rozumiem że zależy Panu na ESU i możliwości programowania, więc jednak wygra opcja frezarki....

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.621 53 1
@Fisz O widzisz, to przydatne.
Ale w linku przytoczyłeś LS5 nano Next18 z adapterem do PluX16, który wchodzi do TKi3. (Od @karol_mar )
Zakładając, że grubość płytki dekodera w LS5 nano Next18 może być taka sama jak w LS5 micro Next18 i grubość płytki adaptera też może być taka sama (lub bardzo podobna), to LS5 micro Next18 z wpiętym adapterem Next18->PluX16 powinien też się zmieścić w TKi3.
Ale to jest oparte na założeniu...

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.487 291 41
W mojej TKi3 210 Piko od DCC24 @karol_mar jest ESU LokSound 5 Micro...
Ale nie zajrzałem jak to wygląda .
Na 31 funkcji moja centralka EcoS obsługuje 30 . Natomiast jedynie F17 : po włączeniu -nagłe zatrzymanie, po wyłączeniu powrót do jazdy .

Nie działa i EcoS nie podstawił w ramach RailCom nawet ikonki ...

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.621 53 1
No to na podstawie tego co Koledzy napisali wygląda na to, że i LS5 nano Next18 i LS5 micro Next18 z adapterem
Next18->PluX16 od DCC24 wchodzą do TKi3 i kolega @Andrzej Harassek nie będzie miał problemu z montażem dekodera.
Choć na zdjęciach widać, że płytki adapterów różnią się od siebie.

Zrzut ekranu 2026-01-21 202711.jpg Zrzut ekranu 2026-01-21 202808.jpg
Wymiary LS5 nano z DCC24:
LokSound 5 Nano DCC z interfejsem E24 ma wymiary 19,6 mm x 8,5 mm x 3,2 mm.
LokSound 5 Nano DCC z pojedynczymi przewodami ma wymiary 19,6 mm x 8,5 mm x 5,3 mm.
LokSound 5 Nano DCC z interfejsem PluX16 ma wymiary 21 mm x 11 mm x 6 mm.
LokSound 5 Nano DCC z interfejsem Next18 ma wymiary 15 mm x 9,5 mm x 3,5 mm.

TU LINK

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.258 663 30
Koledzy, dziękuję za wszystkie powyższe informacje. Zamówiłem już u kolegi Karola (@karol_mar, DCC24) zestaw do TKi3: LokSound 5 nano + głośnik, zdaje się, że ostatni. ;) Jak dojedzie do mnie, to pokażę, jak to wszystko wygląda. Myślę, że dalsza dyskusja na ten temat nie jest już potrzebna.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.258 663 30
Właśnie wyjąłem z paczkomatu przesyłkę od @karol_mar, któremu bardzo dziękuję za błyskawiczną realizację zamówienia oraz za wgranie dźwięku TKi3 i skonfigurowanie dekodera. Jutro mam nadzieję na zamontowanie dekodera i głośnika, a na razie obejrzałem sobie i pomierzyłem dekoder. Jest to LokSound 5 Nano w wersji PluX16 (ESU 58914). W rzeczywistości jest to dekoder z nietypowym (?), przynajmniej dla dekoderów w modelarstwie kolejowym, złączem oznaczonym przez producenta symbolem E24. Nie jestem elektronikiem, mogę się tylko domyśleć, że jest to złącze stosowane w elektronice, ale zasadniczo nie używane w modelach kolejowych. W zestawie z dekoderem w wersji PluX16 już fabrycznie jest płytka przejściowa, która z jednej strony ma właśnie takie złącze, a z drugiej strony typowy wtyk wg standardu PluX16. Tak to wygląda:

Dekoder bez płytki przejściowej:

dekoder 1.jpg

dekoder 2.jpg

I płytka ze złączem PluX16:

płytka 1.jpg

płytka 2.jpg

A tak wygląda całość:

dekoder + płytka 1.jpg

dekoder + płytka 2.jpg

Wymiary takiego zestawu (dekoder + płytka PluX16) są następujące: długość - 20,5 mm, szerokość - 11 mm i kluczowy w modelu TKi3 wymiar, czyli grubość bez nóżek kontaktowych (ale razem z listwą, z której nóżki wystają) - 5,5 mm. Producent na swojej stronie podaje te wymiary ze sporą rezerwą: 21 x 11 x 6 mm.

Jak już sobie dekoder obejrzałem i pomierzyłem, to wsadziłem go do stanowiska testowego i sprawdziłem działanie. Karol wraz z dekoderem dostarcza listę funkcji - jest tego sporo, bo aż 31. Do tego dochodzą główne światła - F0, czyli razem jest funkcji 32. Ja mam multiMAUS Roco, więc do ostatnich trzech funkcji dostępu nie mam, ale uważam je za mało istotne, a w razie czego mogę je ew. przenieść pod inne klawisze, rezygnując z innych trzech funkcji. Na uwagę zasługuje funkcja jazdy wybiegiem, która w tym dekoderze działa bardzo dobrze. W innych projektach dźwiękowych ESU, jakie mam, fabryczna funkcja jazdy wybiegiem działa tak, że po niewielkim zmniejszeniu prędkości ustają wydmuchy, ale po chwili samoczynnie wracają. Można to poprawić modyfikując projekt dźwiękowy, ale ja tego (jeszcze ;)) nie umiem. W dekoderze do TKi3 po zmniejszeniu prędkości wydmuchy ustają, a ich powrót nie następuje sam, ale dopiero po ponownym zwiększeniu prędkości. I tu miałbym pytanie do kolegi @karol_mar: czy wgrany do dekodera projekt dźwiękowy jest fabrycznym dźwiękiem ESU dla BR 91, czy jest całkowicie dziełem własnym Karola? A jeżeli jest to projekt ESU, to czy tak wybieg działał w oryginalnym projekcie, czy konieczna była jego modyfikacja? Chętnie poznałbym sposób modyfikacji projektu pozwalającej uzyskać opisany wyżej sposób działania funkcji jazdy wybiegiem taki, jaki jest w dekoderze do TKi3 od kolegi Karola. Dla porządku dodam, że w LokSound można włączyć i po dowolnym czasie wyłączyć jazdę wybiegiem również odpowiednim przyciskiem funkcyjnym i to działa bez żadnych modyfikacji, ale jednak najwygodniej jest włączać to przez minimalne zmniejszenie prędkości.

To tyle na dziś, jak włożę dekoder i głośnik do modelu, podzielę się z Wami swoimi wrażeniami.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.258 663 30
Jak napisałem, tak zrobiłem. Dziś ponowna rozbiórka modelu i instalacja dekodera i głośnika. Sama operacja jest banalnie prosta, wystarczy kolejno wykonać kroki opisane w instrukcji. Trzeba tylko zachować ostrożność, bo model ma dużo wystających drobnych elementów i nie za bardzo jest za co złapać np. kocioł, żeby wymontować zatrzask utrzymujący obciążnik, w którego miejsce wkłada się potem głośnik. Dekoder LokSound 5 Nano z płytką przejściową swobodnie mieści się w przewidzianym miejscu:

TKi3 (5).jpg

A po zamontowaniu górnej płytki wygląda to tak:

TKi3 (6).jpg

Głośnik też już na swoim miejscu. Widoczny jest zatrzask utrzymujący głośnik na swoim miejscu, ale także imitacje rurek piaskowych, które bardzo łatwo ułamać przy wkładaniu głośnika.

TKi3 (7).jpg

TKi3 (8).jpg

Model zmontowany, wszystko działa jak trzeba. Na pierwszym zdjęciu widać zgięty uchwyt na szczycie poręczy z drugiej strony budki, ale uspokajam Kolegów: już jest wyprostowany. ;)

TKi3 (9).jpg

TKi3 (11).jpg

W środku imitacja ognia w palenisku.

TKi3 (12).jpg

TKi3 (13).jpg

Niestety, LED imitujący ogień jest czerwony, nie pomarańczowy, a oświetlenie budki jest dość punktowe, podobnie, jak w TKt48 - ale ja tego wszystkiego poprawiać się nie podejmuję.

TKi3 (14).jpg

Teraz czas na elementy dodatkowe. Ponieważ mój model ma mieć sprzęgi na obu końcach, praktycznie do zamontowania są tylko stopnie manewrowego. I tu mały zonk: założenie stopni przysporzyło mi znacznie więcej problemów, niż rozkręcenie modelu, włożenie dekodera i głośnika i ponowne złożenie modelu, a i tak stopnie trzymają się ledwo, ledwo. Obawiam się, że trzeba będzie je w końcu wkleić. Ale na razie są wciśnięte w otworki i jakoś się trzymają. Sprawdziłem, czy parowóz może przejeżdżać łuki Roco geoLine R3 o promieniu 434,5 mm - okazuje się na szczęście, że tak. Ale przy stosowaniu mniejszych promieni stopnie mogą przeszkadzać.

TKi3 (15).jpg

TKi3 (16).jpg

TKi3 (17).jpg

Nie bardzo za to wiem, czy i gdzie należy zamontować krótkie stopnie, jakie też znalazłem w woreczku.

Na koniec "rodzinna" fotka BR 91: od lewej stary Permot (nazywany też "małą Hruską"), Liliput i najnowszy TKi3 Piko. Pierwszy i ostatni model dzieli 60 lat...

TKi3 (18).jpg

A teraz moje wrażenia. Model TKi3, podobnie zresztą, jak TKt48, zachwycił mnie bardzo przemyślaną konstrukcją i liczbą drobnych detali. Model łatwo się rozkłada, w środku większość połączeń elektrycznych jest wykonana z użyciem styków, więc praktycznie nie trzeba odlutowywać przewodów, żeby wyjąć kolejne elementy - ale zastrzegam, że nie rozbierałem modelu do ostatniej śrubki. Silnik jest zamontowany w kotle i cały kocioł bez problemu zdejmuje się z podwozia (co jest konieczne do zamontowania głośnika). Dwa pionowe pręciki mosiężne, widoczne na zdjęciu po prawej stronie głośnika, to właśnie kontakty doprowadzające prąd do silnika. Nie oceniam tu zgodności modelu z oryginałem, bo nie znam aż tak dobrze tych parowozów, a na zdjęciach oryginałów wszystkiego dobrze nie widać.

A teraz kilka uwag. Model w ogóle nie ma czerwonych świateł, co uważam jednak za pewną wadę. Nawet, gdyby miałyby one świecić całymi reflektorami (jak w TKt48), uważam, że lepiej byłoby, gdyby takie światła były. Nie ma też świateł manewrowych, a nie rozbierałem modelu tak daleko, żeby sprawdzić, czy możliwe jest ew. rozdzielenie lewych i prawych świateł tak, by dało się uzyskać sygnał Tb 1. I tu dochodzę do sprawy, która najbardziej mnie zadziwia. Otóż w opisie modelu jest podane, że do AUX1 jest podłączony LED imitujący ogień w palenisku, a do AUX2 LED-y oświetlenia podwozia. Ale jest też stwierdzenie, że inne funkcje są sterowane na poziomie logicznym z wykorzystaniem interface'u SUSI. Otóż w praktyce te "inne funkcje", to wyłącznie oświetlenie wnętrza budki. I tu nasuwa mi się pytanie, dlaczego zamiast zastosowania np. złącza dekodera Next18s zdecydowano się na złącze PluX16, które ma możliwość podłączenia tylko dwóch wyjść AUX1 i AUX2? Dla mnie jest to kompletnie niezrozumiałe, bo Next18s umożliwia podłączenie czterech wyjść (AUX1, 2, 3 i 4), co przy braku świateł czerwonych wystarczyłoby do sterowania światłem paleniska, oświetleniem budki i oświetleniem podwozia, a jeszcze jedno wyjście można byłoby wykorzystać do świateł manewrowych. No, ale to takie moje luźne przemyślenia... :)

I na koniec dźwięk: w wykonaniu kolegi @karol_mar na dekoderze ESU jest wspaniały: głośny i czysty, dodatkowe funkcje dźwiękowe też działają bardzo dobrze. TKi3 to jeden z najlepszych modeli dźwiękowych w mojej kolekcji. Muszę tylko trochę dostosować mapowanie dekodera do swoich przyzwyczajeń, ale to oczywiście nie jest żaden zarzut. Jeszcze raz dziękuję, Karolu, za szybką i sprawną realizację zamówienia.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.487 291 41
(...) założenie stopni przysporzyło mi znacznie więcej problemów, niż rozkręcenie modelu, włożenie dekodera i głośnika i ponowne złożenie modelu, a i tak stopnie trzymają się ledwo, ledwo. Obawiam się, że trzeba będzie je w końcu wkleić. Ale na razie są wciśnięte w otworki i jakoś się trzymają.
Zamontowanie tych stopni może stanowić trudność , oczywiście w zależności od umiejętności montującego...
Ale biorąc pod uwagę poniższy test :

Sprawdziłem, czy parowóz może przejeżdżać łuki Roco geoLine R3 o promieniu 434,5 mm - okazuje się na szczęście, że tak.
Kleić ! i u siebie też przykleję ...

Nie bardzo za to wiem, czy i gdzie należy zamontować krótkie stopnie, jakie też znalazłem w woreczku.
Na belce czołowej jest technologiczny otwór ... choć to dziwne miejsce ( ?! ) nie wiem jak to ma sie do oryginału z czasów KPEV/DRG...
Ale będzie blokować kinematykę ...

A teraz dla Kolegi Andrzeja Jessika- drugi wokal, ta po prawej na ekranie .......

:D . :cool: . ;)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.258 663 30
Na belce czołowej jest technologiczny otwór ... choć to dziwne miejsce ( ?! ) nie wiem jak to ma sie do oryginału z czasów KPEV/DRG...
Ale będzie blokować kinematykę ...
Faktycznie, w instrukcji jest to nawet pokazane, chociaż niezbyt jasno. Pytanie, jaki jest sens stopnia manewrowego między zderzakami? Ale przejrzałem swoje fotki TKi3, jakie kiedyś wygrzebałem w internecie i rzeczywiście, na niektórych parowozach taki stopień widać. Ale nie jest to stopień dla manewrowego, a raczej stopień, umożliwiający wejście na czołownicę w celu np. obsługi reflektorów lub dostania się do dymnicy. Dla ułatwienia wejścia, na czołownicy jest uchwyt w kształcie odwróconej litery U. Na zdjęciach widać też, że nie wszystkie TKi3 miały takie długie stopnie z boku, niektóre maszyny miały typowe, małe stopnie manewrowego przymocowane z boku do końców czołownicy. Tak że jeśli ktoś nie może zamontować tych długich stopni z powodu używania ciasnych łuków, to jest opcja montażu tych małych do czołownicy - w tym celu należy jednak wykonać małe otwory montażowe na obu końcach czołownicy. W zestawie części dodatkowych są dwa takie stopnie, więc starczy na obie strony parowozu. Ponieważ u mnie jest z przodu sprzęg w gnieździe NEM, nie montowałem do czołownicy między zderzakami żadnych elementów dodatkowych.

Porównanie oryginału z modelem:

TKi3 (19a).jpg

I sam model Piko z zestawem małych stopni w częściach dodatkowych:

TKi3 (20).jpg

PS Przy robieniu zestawienia zdjęcia oryginału i modelu nieopatrznie zapisałem zrobiony w ten sposób obraz w miejsce oryginalnego zdjęcia TKi3 i straciłem ten oryginał, ściągnięty kiedyś z internetu. Jeżeli ktoś z Was ma to zdjęcie w wersji oryginalnej, albo wie, skąd można je ściągnąć, będę wdzięczny za informację lub udostępnienie mi tej fotki.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.258 663 30
Czy znajduje sie w częściach dodatkowych zbiornik pełny bez wycięcia pod gniazdo KKS?
Tak, jest drugi zbiornik. Ma jakieś wycięcie, ale chyba jest ono od tyłu.

TKi3 - części dodatkowe (2).jpg

Na wszelki wypadek, wszystkie części dodatkowe. Brakuje tylko dwóch dużych stopni manewrowego, które już zamontowałem, ale w komplecie jest zapas.

TKi3 - części dodatkowe (1).jpg

A to wszystko można sprawdzić w instrukcji modelu, którą można ściągnąć ze strony Piko. :p

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
312 11 1
Dziekuje za sprawdzenie i załączoną fotografie (y)
Obecność tego zbiornika nie wpływa w żaden sposób na decyzję zakupu, mam nadzieję, że z czasem PIKO nie zrezygnuje z dodawania instrukcji w formie papierowej do modelu ;)