• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele lokomotyw serii SU42/SM42/SP42

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
269 1 1
Przydziały są znane bez konkretnego zdjęcia. Schemat malowania była taki sam w przypadku wielu lokomotyw, czy nawet serii. Naprawę nie trzeba zdjęcia, żeby odtworzyć np. jakąś SM42 z jakiegoś zakładu - wszystkie wyglądały tak samo. Zwłaszcza, że w latach 70tych, czy nawet 80, w wielu przypadkach lokomotywy pozostawały w stanie fabrycznym.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 352 18
Dokładnie. Ale mimo standardów były różnice. Daje załącznik z przykładem schematu malowania HCP naszych EU. Widać jak różnie były przydziały pisane w białych polach. Z prawej strony przykład jak by to wyglądało jak byśmy się orientowali przez brak dokumentacji na siostrzanej lokomotywie. Dla każdego by wyglądało ok, czy nie? Ale broń boże jak by się potem fotografia pojawiła. Już by wyjechali znani już nam agenci, i resztę sobie można pomyśleć. Ale hej – mamy przez to rezygnować kompletnie z modelu? Moim zdaniem: Never ever!

assignemnts.png

Ostatnio edytowane:

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.552 352 18
Masz racie. Tylko skąd będziesz miał pewność, że gdzieś takiej fotki nie ma? Nikt nie zna wszystkich zbiorów fotek, a w Internecie to tylko część zdjęć jest opublikowana. Nie ma gwarancji na to że ktoś potem pokaże fotkę modelu, tylko aby wytykać i marudzić na ten model. Ryzyko że taka osoba się trafi jest wprawdzie małe, ale jest.

mareknyc

Aktywny użytkownik
Reakcje
75 8 0
Dokładnie. Ale mimo standardów były różnice. Daje załącznik z przykładem schematu malowania HCP naszych EU. Widać jak różnie były przydziały pisane w białych polach. Z prawej strony przykład jak by to wyglądało jak byśmy się orientowali przez brak dokumentacji na siostrzanej lokomotywie. Dla każdego by wyglądało ok, czy nie? Ale broń boże jak by się potem fotografia pojawiła. Już by wyjechali znani już nam agenci, i resztę sobie można pomyśleć. Ale hej – mamy przez to rezygnować kompletnie z modelu? Moim zdaniem: Never ever!

Zobacz załącznik 286380

Zawsze można powiedzieć ,że orginał jest z błędem a model jest błędu pozbawiony ;)

Ufo

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
269 1 1
Czy to przejdzie? Ale obojętnie co się stanie, ja twierdze że trzeba przestać z tym fanatycznym detalizmem, bo nam zabroni to robić grono fajnych modeli.
Ale kto ci właśnie broni robić takie "teoretyczne modele"? 1% userów tego forum? Jeśli im się nie spodoba, to nie kupią - niewielka strata, wobec wielu osób kupujących. Poza tym żaden model - nawet ze zdjęcia - nie jest idealny.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Ale kto ci właśnie broni robić takie "teoretyczne modele"? 1% userów tego forum? Jeśli im się nie spodoba, to nie kupią - niewielka strata, wobec wielu osób kupujących. Poza tym żaden model - nawet ze zdjęcia - nie jest idealny.
Obserwując to co działo się na forum przy okazji premiery co poniektórych modeli to nie warta skórka za wyprawkę, bo taka burza będzie w szklance wody że na wieki popamiętają potomni, bo barierki nie w tym kolorze czy izolator nie biały... takie marudzenie dla marudzenia i awantura o nic...

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Masz racie. Tylko skąd będziesz miał pewność, że gdzieś takiej fotki nie ma? Nikt nie zna wszystkich zbiorów fotek, a w Internecie to tylko część zdjęć jest opublikowana. Nie ma gwarancji na to że ktoś potem pokaże fotkę modelu, tylko aby wytykać i marudzić na ten model. Ryzyko że taka osoba się trafi jest wprawdzie małe, ale jest.
Ja bym się tym nie przejmował. Zawsze znajdzie się taki co się czegoś czepi :D Olejcie to panie Robercie i róbcie swoje nie wdając się w dyskusje. Mówię to ja, czyli ten co ma teraz opinię czepialskiego w oczach kilku użytkowników forum :)
(jeśli chodzi o mnie - dałem sobie spokój z 'czepianiem' się bo to - patrząc na to co się działo na forum - do niczego nie prowadzi, a jedynie do obrażania się na wzajem). Żeby coś zrozumieć, trzeba coś czasem przeżyć...

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
Czy to przejdzie? Ale obojętnie co się stanie, ja twierdze że trzeba przestać z tym fanatycznym detalizmem, bo nam zabroni to robić grono fajnych modeli.
Ja bym się tym nie przejmował. Zawsze znajdzie się taki co się czegoś czepi :D Olejcie to panie Robercie i róbcie swoje nie wdając się w dyskusje. Mówię to ja, czyli ten co ma teraz opinię czepialskiego w oczach kilku użytkowników forum :)
(jeśli chodzi o mnie - dałem sobie spokój z 'czepianiem' się bo to - patrząc na to co się działo na forum - do niczego nie prowadzi, a jedynie do obrażania się na wzajem). Żeby coś zrozumieć, trzeba coś czasem przeżyć...
Mozna tak w nieskonczonosc az sie nie zrozumie, ze modelarstwo w kazdej skali, to sztuka kompromisow.
W Takim razie nie ma to tamto tylko jazda z produkcją modeli w starszych malowaniach/ epokach.A przynajmniej w oznakowaniu z przed 1lipca 1997 kiedy to w ramach wstępnych reorganizacji przemian zlikwidowano DOKP i jej różne służby przeobrażając w inne podmioty.A interesujące nas lokomotywy zamiast przydziałów lok...DOKP.... otrzymały oznaczenia Zakładów Taboru(a dotychczasowe lokomotywownie stały się sekcjami eksploatacji taboru ).no a potem to resztę zaczęto mniej lub bardziej słusznie komercjalizować,restrukturyzować likwidować ,zwalniać i td by bodaj w 2002/3 utworzyć spółki i wpuścić innych operatorów

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Najprościej zrobić model tzw. "Norry", takiego bambusowego pociągu z Kambodży w H0m... nikt się nie przyczepi że nie zgadza się z oryginałem, bo każdy inny... i kto wie czy oryginał się komuś nie przydał na podpałkę...