Ja już mam wszystkie stonki jakie planowałem zakupić - nie trzymam ich w gablocie tylko na makiecie stąd ograniczone możliwości zakupowe.
Wczoraj założyłem dekoder do ostatniej zielonej SM, a dziś postanowiłem trochę poszaleć nimi po makiecie.
Wsadziłem do nich dekodery
SM42-678 Zimo MX630R + UPS 470uF/25V
SP42-064 Zimo MX630R + UPS 220uF/25V
SM42-865 Lenz Standard +
I ile stonek to tyle problemów

W pierwszej SM42-678 jak pamiętacie usunąłem wszystkie elementy RLC z obwodu silnika, po tym zabiegu wydawało mi się, lokomotywa jeździ płynnie i nie szarpie przy ruszaniu i o ile z ruszaniem kłopotów nie ma to dziś zauważyłem, że przy jeździe ze średnią prędkością lokomotywa sama przyspiesza i zwalnia takie dość widoczne szarpnięcia - przywróciłem ustawienia CV i nic to nie dało - czyżby smar w wózkach w niższej temperaturze coś zaczął blokować?
W SP42-064 założyłem taki sam dekoder jak w SM42-678 tylko z mniejszym UPS-em - lok rusza i jeździ prawidłowo ale czasami łapie zaniki napięcia - wydaje mi się że po 1 godzinnym docieraniu jest odrobinę lepiej jednak bez zmiany kondensatora UPS na większy chyba się nie obędzie.
No i ostatnia SM42-865 - kaplica - mam tu pytanie przede wszystkim do użytkowników dekoderów Lenz Standard+ Jak się u was sprawuje ten dekoder bez UPS w SM42 Piko?
Dekoder przełożyłem z modelu TP1 gdzie napięcie zasilania jest zbierane z 7 osi - nie ma z tym absolutnie żadnego problemu, jednak w SM42 bardzo często zdarza się zanik napięcia nie wspominając już o non stop mrugających światłach.
Dorabiał ktoś z was UPS-a do Lenz Standard+ w SM42 Piko?