• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw serii ST44

KrystianoV6

Użytkownik
Reakcje
24 1 1
Tym bym się nie sugerował, gdyż ostatnia stonka SM42-733 również w barwach PKP Cargo, bardzo szybko została niby wyprzedana u producenta (na stronie Piko.de "świeciła się" na czerwono), a po dwóch czy trzech tygodniach znów była normalnie dostępna. Nie wiem czy to jakiś zabieg marketingowy czy po prostu nie dotarła cała partia z Chin...
Witam wszystkich,to mój pierwszy post,z tego co usłyszałem od przedstawiciela piko to esemki cargo zostały "dodrukowane" w ilości 200 egzemplarzy,wracając do tematu st44,dziś odebrałem swoją pikowską cargo...mam również rocowską.Powiem szczerze z początku byłem trochę sceptyczny co do piko ale okazało się że niepotrzebnie.W mojej ocenie model piko ma kilka elementów zdecydowanie lepszych takich jak:wentylator na dachu,bardziej filigranowe wiadra,nieprzeskalowane bufory,bardziej szczegółowe wózki,fajnie wygląda czarna chropowata farba na kołach ,szałowa jest maszynownia,super przestrzennie wykonana.Sygnały końca pociągu w piko to wiadomo.Właściwości jezdne jak et22,płynie po torach.Jak dla mnie bajka.Reflektory akceptowalne.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
765 35 5
Witam wszystkich,to mój pierwszy post,z tego co usłyszałem od przedstawiciela piko to esemki cargo zostały "dodrukowane" w ilości 200 egzemplarzy,wracając do tematu st44,dziś odebrałem swoją pikowską cargo...mam również rocowską.Powiem szczerze z początku byłem trochę sceptyczny co do piko ale okazało się że niepotrzebnie.W mojej ocenie model piko ma kilka elementów zdecydowanie lepszych takich jak:wentylator na dachu,bardziej filigranowe wiadra,nieprzeskalowane bufory,bardziej szczegółowe wózki,fajnie wygląda czarna chropowata farba na kołach ,szałowa jest maszynownia,super przestrzennie wykonana.Sygnały końca pociągu w piko to wiadomo.Właściwości jezdne jak et22,płynie po torach.Jak dla mnie bajka.Reflektory akceptowalne.
To i ST44 mogą dorobić. Tym bardziej, że skoro jest popyt, to szkoda byłoby z tego nie skorzystać.

KrystianoV6

Użytkownik
Reakcje
24 1 1
Z ciekawszych rzeczy to na stronie Modelmanii wersja Cargo już niedostępna ,natomiast są zapowiedzi wznowienia SM42-733 oraz ST44-613.Swoją drogą jestem ciekaw ile modeli SM-ek w wersji Cargo jest w stanie przyjąć jeszcze rynek jeśli już wsiąkło 700szt, podobnie może być z ST44

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
Może Modelmania ma jakiś błąd na serwerze i to dlatego Piko ST44 PKP cargo jest podane że nie dostępna.
Kiedyś rozmawiałem o takim przypadku z Modelmanią.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Ja rozmawiałem w sobotę z Modelmanią. Maja problem z przesyłką. We wtorek kurier nie dostarczył im wszystkich paczek i nie wiadomo tak na prawdę dlaczego. Jutro będzie dopiero wiadomo co dalej. Ja mam ponad miesiąc zamówionego swojego Gagara właśnie w Modelmani i tez jeszcze nie dostałem. Modelmania nie zaczęła jeszcze dystrybucji Gagarów.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.809 444 99
Modelmania, modelmania.... w świecie modeli Rybnik też mają je na stanie. Często, gęsto wcześniej niż wszędzie indziej.

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
To dzięki , że piszecie. Ja Was nie wprowadzam w błąd. Takie informacje dostałem w sobotniej rozmowie z pracownikiem sklepu ( Michałem ). Zaraz zadzwonię do nich znów.

Ostatnio edytowane:

Franc

Aktywny użytkownik
Reakcje
590 95 1
Dzwoniłem. Teraz telefon odebrał kto inny. Tłumacza się głupio , że zabrakło modeli, że będą jeszcze domawiać i mają dać dziś znać, czy w ogóle moje zamówienie zostanie zrealizowane. Wkurzyłem się, ponieważ jakiś czas temu informowano mnie, że Piko zagwarantowało ilośc adekwatna do zamówionych egzemplarzy. Do Modelmanii mam raptem kilometr z buta ale chyba zrezygnuje z ich usług.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.468 496 107
Cóż, Modelmania.....
Tylko co domówią skoro producent nie ma. Chętnie bym opisał kilka ciekawych anegdot ale nie chce aby przezemnie stracili jakiegoś klienta. Najgorzej tam rozmawiać z tą babką, Ona mało co kuma.

SantaFe

Znany użytkownik
Reakcje
674 30 7
Z modelmanią to bywa różnie, kiedyś mnie zapewniali, że nie mają towaru bo u producenta nie ma i nie wiadomo kiedy będzie(gdzie u producenta od miesiąca był cały czas dostępny towar)

KrystianoV6

Użytkownik
Reakcje
24 1 1
Coś mi się czuje, że te nasze 500 danego egzemplarza na Polskę to zaczyna nie wystarczać,czyżby grono nasze się powiększało?Czy to tylko Cargo tak przyciąga

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.431 138 19
Coś mi się czuje, że te nasze 500 danego egzemplarza na Polskę to zaczyna nie wystarczać,czyżby grono nasze się powiększało?Czy to tylko Cargo tak przyciąga
Wiele różnych modeli polskiego taboru od jakiegoś czasu nie jest produkowana w liczbie 500 egzemplarzy - to by zwyczajnie nie starczyło. Niejednokrotnie jest to zauważalnie więcej. Popyt na polskim rynku to jedno, a drugie to zamówienia z zagranicznych rynków, w tym z nieporównywalnie większego - niemieckiego. Jeśli w Niemczech jest ponad 500 sklepów PIKO to wystarczy, że każdy zamówi tylko 1 model i nakładu by nie było. PIKO na pewno produkuje więcej niż 500 sztuk wielu polskich modeli, choć pewnie którąś tam z kolei wersję (tak jak trzeci model "Stonki" w barwach PKP Cargo) może zrobić w "bezpiecznej" ilości 500 sztuk, stąd ów model może się skończyć szybciej, zwłaszcza jeśli jest popularny. Z punktu widzenia producenta ciężko jest dokładnie przewidzieć zachowanie rynku. Dodatkowo polski rynek jest bardzo nieprzewidywalny. Łatwo "wtopić".

MIKOT 1

Znany użytkownik
Reakcje
4.571 99 132
Ja już swoją drimowską ST44 mam. Tam też schodzą jak świeże bułeczki.
Wydaje mi się, że jeśli lokomotywa jest zmodernizowana, to kabina też. Może się mylę.

sun71

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
738 10 1
Bardzo jestem ciekaw w kontekście ST44 jakim wzięciem będzie się cieszył rocowski BR232 w barwach Ecco Rail, jeszcze tańszy, ta sama epoka... ciekawe co myślicie?

Prażma

Aktywny użytkownik
Reakcje
150 9 0
Bardzo jestem ciekaw w kontekście ST44 jakim wzięciem będzie się cieszył rocowski BR232 w barwach Ecco Rail, jeszcze tańszy, ta sama epoka... ciekawe co myślicie?
Sam jestem ciekaw, ale to segment „hobby”, więc nie należy się nastawiać na wierne odwzorowanie szczegółów.
Nie mówiąc o tym, że malowanie dachu jest nieprawidłowe, było już o tym na forum.