• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - modele lokomotyw serii ST44

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.560 35 0
Ja po wszystkich "opiniach" o ST44 z PIKO przeszukałem forum, wyszukałem sobie lokomotywę która nie miała negatywów i do tego podobała mi się i kupiłem BR119 a jakże z PIKO. Dzięki temu mam spokojną głowę i nie muszę szukać błędów, niedoróbek i wpatrywać się w lampy oraz używać mikroskopu elektronowego badając lakier :)po prostu dziecięca radość z enerdowskiego modelu.
To taka forma żartu ale prawdziwa ................bo tak zrobiłem.

Nawet jeśli coś w niej jest nie tak to.........zróbcie tak jak być powinno. Wszystko się da wykonać lepiej, części są do waloryzacji, zdjęcia są i kabin i z zewnątrz tylko chęci trzeba troszkę. Lampy zawsze można zrobić lepiej, wentylator i siatka są w ofercie trawionek, klimatyzator da się zrobić od nowa.
Dobre wg. mnie jest to, że jest model baza i jak ktoś chce może przerobić to czy owo a nie trzeba już ciąć, piłować, wiercić, szpachlować i tysiąc razy mierzyć jak przy przerabianiu np.BR120. Jeśli ktoś chociaż raz przerabiał BR120 na ST44 to wie czym to pachnie :) Do tego wszystkiego cena jest po prostu racjonalna. Więc gdybym był miłośnikiem epoki V i VI to bym się po prostu cieszył z takiej oferty.

TOMEK KRK

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
8FDB4C34-6CC6-4828-8DBA-71FCD7362745.jpeg FCD6017F-A0E2-4F3C-8B0D-18B57F8AE55E.jpeg B811218B-F6E3-4D2A-8F6B-2026E8496EDB.jpeg

Panowie cena za jaką oferowany jest model wielkoseryjny nie ma co narzekać .
Na zdjęciach model ,który został wykonany na moje zamówienie przez JAN-KOLa ale cena tak wykonanego modelu daleka jest od modelu seryjnego.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.468 496 107
Zgadzam się. Mnie nie stać było na Ferrari dlatego kupiłem jako bazę Poloneza i sukcesywnie go przerabiam. Na razie przemalowałem go na czerwono i przykleiłem trawionego rumaka. Czekam na zamiennik silnika teraz i lusterka;););):ROFL::ROFL::ROFL:.
Żeby była jasność, kupię ten model, ale już mi się rzygać chce od tych postów jaka to super baza za genialne pieniądze ;)

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
760 10 0
A jakby wnętrza otworów którymi idą światłowody do lampy światła białego pomalować na biało. Może by to je rozjaśniło i lampa by była jeszcze bardziej realistyczna?

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.560 35 0
Żeby była jasność, kupię ten model, ale już mi się rzygać chce od tych postów jaka to super baza za genialne pieniądze
To niestety na to żadna firma modelarska nie poradzi ale inne owszem :https://www.doz.pl/apteka/k115-Nudnosci_i_wymioty
A jak to jest zła baza zawsze pozostaje stara dobra metoda przeróbki BR120 z trawionkami na ST44. Opcja bez ruszania objawów gastrycznych i naruszania perstaltyki jelit. Wolna wola plus rycie dniami całymi dremelem w pudle. Proszenie się u producentów o wiadra, wentylatory, przodki. O kalkomaniach nie wspomnę bo niestety przez odejście Pana Andrzeja mamy zerowy poziom.
Co do genialnych pieniędzy moja BR119 kosztowała 340 zł to są genialne pieniądze za taki model. Tylko ja za resztę się upiłem to też miałem podobne objawy jak Ty z Gagarinem :)

Ostatnio edytowane:

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.809 444 99
A jakby wnętrza otworów którymi idą światłowody do lampy światła białego pomalować na biało. Może by to je rozjaśniło i lampa by była jeszcze bardziej realistyczna?
Jeśli chodzi o ST44 PIKO to może raczej trzeba by było wyjąć te "soczewki" i pomalować powierzchnię która jest pod nimi na ciemny kolor? Wtedy przynajmniej ta dziurka na światło nie będzie sprawiała wrażenia, że lampa "biała" jest za mała:

Przed i Po....

lampy.jpg

PS. Wykorzystałem zdjęcie kolegi:

Reflektory zezy w zbliżeniu, na modelu wyglądają dobrze choć zdania są podzielone.
Jeździ cicho i płynnie, na razie przetestowałem w analogu. Oceniam model pozytywnie, podoba mi się też wykonanie wózków, nie widać blaszek przewodzących prąd, zdjęć modelu było dużo więc jaki jest każdy widzi.
Zobacz załącznik 648706

Ostatnio edytowane:

SP47-001

Aktywny użytkownik
Reakcje
246 12 4
To i ja się pochwalę nowym zakupem i przy okazji trochę fot wnętrzności. ;)
1.png
2.png
3.png
4.png
Właściwości jezdne, jak koledzy wyżej wspomnieli bardzo dobre - przy najmniejszym napięciu (u mnie analog) jedzie bez przerywania plus cicho. (y)
5.png
6.png Wada fabryczna - ubytek lakieru przy górnym reflektorze, trzeba będzie skorygować - może ktoś poleci jaką farbą (i numer RAL farby) pomalować te ubytki lakieru? :)
7.png
8.png
9.png
Reflektory na żywo wyglądają ciut lepiej niż na zdjęciach - nie narzekam, zawsze mogło być gorzej - świecą pięknie - punktowo - tak jak powinny. Ogólnie dzięki @PIKO Polska za fajny model w fajnej cenie.
Pozdrawiam ;)

darekgol

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
403 4 1
Bardzo udany model. Super jazda (wymieniłem koła na "bez gumek przyjemnościowych") mimo napędzania tylko czterech osi, bardzo dobra elektronika z wieloma możliwościami sterowania oświetleniem.
Dużo lepszy od Roco!!!! Aby uzyskać model Roco o podobnych możliwościach +300zł czyli 30%.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
135 16 3
No. ST44 Piko to bardzo udany model jak na 600 zł ( ponad ).
Szkoda tylko że model ST44 Roco nie ma fabrycznych sygnałów końcowych a posiada tylko trzy białe.
W zależności kto gdzie zakupi model to różnica w cenie jest od 200 do 300 zł, w przypadku Roco trzeba jeszcze przerabiać reflektory to drugie 300 zł u kolegi o ps 14D40. Czyli wychodzi to tak że koszt w pełnym ucyfrowieniu ST44 Roco z pełnym Ie1 to koszt 1600zł jeśli się nie myle, a w przypadku ST44 Piko w przybliżeniu 1150zł. Rożnica 450zł. Ale to tylko moja opinia. Wy Koledzy na tym forum macie zapewne inne zdanie.

darekgol

Aktywny użytkownik
Donator forum
Reakcje
403 4 1
Porównywałem model Piko bez dekodera + dekoder + koła bez gumek - 1025zł z Roco z oryginalnym dekoderem + przeróbka oświetlenia + koła bez gumek - 1365zł

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
765 35 5
Z rzeczy ciekawych u producenta już wyprzedana.
Tym bym się nie sugerował, gdyż ostatnia stonka SM42-733 również w barwach PKP Cargo, bardzo szybko została niby wyprzedana u producenta (na stronie Piko.de "świeciła się" na czerwono), a po dwóch czy trzech tygodniach znów była normalnie dostępna. Nie wiem czy to jakiś zabieg marketingowy czy po prostu nie dotarła cała partia z Chin...