• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - co będzie produkowane?

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Narzekacie na te EU07 od PIKO, a to lokomotywy które są najbardziej niezawodne i mają znakomite własności trakcyjne. Na naszej makiecie te modele zrobiły po kilkadziesiąt kilometrów podczas dwóch wakacyjnych miesięcy i nie było z nimi żadnych problemów. Czego nie można powiedzieć o taborze Roco, Fleischmann czy Brawa.

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Narzekacie na te EU07 od PIKO, a to lokomotywy które są najbardziej niezawodne i mają znakomite własności trakcyjne.
Bo malkontentom własności trakcyjne wiszą kalafiorem. Muszą sobie pogadać i tyle.

Wracając do tematu wątku, osobiście jeśli mógłbym sobie pomarzyć, wolałbym żeby PIKO wypuściło SU45, bo dla mnie to ciekawsza maszyna od SU46, z uwagi na osobiste wspomnienia i ze względów wizualnych. Na drugim miejscu Rumun.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Narzekacie na te EU07 od PIKO, a to lokomotywy które są najbardziej niezawodne i mają znakomite własności trakcyjne. Na naszej makiecie te modele zrobiły po kilkadziesiąt kilometrów podczas dwóch wakacyjnych miesięcy i nie było z nimi żadnych problemów. Czego nie można powiedzieć o taborze Roco, Fleischmann czy Brawa.
Narzekamy na reflektory, nikt nie pisze że własności trakcyjne są kiepskie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.844 573 30
Ale cena jest jednak ważna na naszym rynku. Ostatni przykład 120A od Piko i ultra szczegółowe Y od Robo.
To dwa różne wagony i dwie różne półki jakościowe, jeśli piko wydało by 112A to mogli byśmy porównywać, a prawdziwe porównanie będziemy mieli dopiero w przypadku wydawnictwa Herisa i wtedy będziemy widzieć co bardziej dla kogo się liczy
Jak najbardziej można te modele porównać. Wagony 120A wywodzą się z naszych Y i są konstrukcyjnie prawie takie same, poza oczywiście rozmieszczeniem okien i drzwi i pewnymi detalami, więc jakość modeli i wierność odwzorowania można jak najbardziej porównać, choć faktycznie lepiej byłoby wziąć dwa Y różnych producentów. Co do tych modeli, to rzeczywiście są to dwie półki jakościowe, ale i dwie półki cenowe, więc można porównać stosunek jakości do ceny w obu wypadkach.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Bo malkontentom własności trakcyjne wiszą kalafiorem. Muszą sobie pogadać i tyle.

Wracając do tematu wątku, osobiście jeśli mógłbym sobie pomarzyć, wolałbym żeby PIKO wypuściło SU45, bo dla mnie to ciekawsza maszyna od SU46, z uwagi na osobiste wspomnienia i ze względów wizualnych. Na drugim miejscu Rumun.
Najprościej wrzucić do worka z malkontentami, zamiast iść do przodu z jakością odwzorowania lepiej równać w dół... bardzo fajna perspektywa...

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Narzekamy na reflektory, nikt nie pisze że własności trakcyjne są kiepskie.
Tylko piszecie wcześniej, że SM42 ma dużo lepsze reflektory... ale ma też dużo gorsze własności trakcyjne. Reflektory można łatwo poprawić vide @karol_mar a własności trakcyjne to już dużo poważniejsza sprawa. Poza tym jak patrzę na jeżdżący po makiecie tabor - stojąc tuż obok, to nie widzę za dużych różnic. I to chyba jest najbardziej istotne. Ale jeśli ktoś patrzy na lokomotywy tylko stojące w gablocie to ma ciut inną optykę. Ale z punktu widzenia taboru na makiecie - reflektory to sprawa drugorzędna.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Tylko piszecie wcześniej, że SM42 ma dużo lepsze reflektory... ale ma też dużo gorsze własności trakcyjne. Reflektory można łatwo poprawić vide @karol_mar a własności trakcyjne to już dużo poważniejsza sprawa. Poza tym jak patrzę na jeżdżący po makiecie tabor - stojąc tuż obok, to nie widzę za dużych różnic. I to chyba jest najbardziej istotne. Ale jeśli ktoś patrzy na lokomotywy tylko stojące w gablocie to ma ciut inną optykę. Ale z punktu widzenia taboru na makiecie - reflektory to sprawa drugorzędna.
Ktoś powiedział że to co było dopuszczalne w SM/SP42 w serii EU07 już było przegięciem, nikt nie pisał o tym że reflektory ma lepsze, raczej zauważył że to był inny rynek, który nie zwracał uwagi na własności jezdne czy walory estetyczne a na sam fakt istnienia modelu, natomiast w chwili obecnej sytuacja uległa zmianie, stąd klient jest duzo bardziej wymagający i po prostu takie numery jak przy SM42 nie przejdą.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
350 37 8
Ktoś powiedział że to co było dopuszczalne w SM/SP42 w serii EU07 już było przegięciem, nikt nie pisał o tym że reflektory ma lepsze, raczej zauważył że to był inny rynek, który nie zwracał uwagi na własności jezdne czy walory estetyczne a na sam fakt istnienia modelu, natomiast w chwili obecnej sytuacja uległa zmianie, stąd klient jest duzo bardziej wymagający i po prostu takie numery jak przy SM42 nie przejdą.
Masz trochę racji ale ja niestety nie widzę 700 firm konkurujących ze sobą na rynku tak więc ni widu ni słychu otrzymać produkt który spełni oczekiwania. Jesteśmy skazani wyrokiem ostatecznym, między innymi o tym pisali koledzy ze SM. Niestety rynek jest specyficzny i niezbyt chłonny zarazem a to daje przewagę producentom. My jako klienci możemy tylko czekać lub próbować wpływać na producentów swoimi opiniami. Ja jak pisałem z racji braku manualnych zdolności nie mogę sobie pozwolić na SM na tym etapie modelarstwa ale bramki nie zamykam i czekam z niecierpliwością od czasu informacji na ich stronie a Piko SU45 o czasu gdy w sklepie od właściciela usłyszałem iż Su45 zawita do nas w 2016 roku a więc licząc poślizg już za chwilkę. Mam nadzieje iż dożyje :)

pwel

Aktywny użytkownik
SKMK
Reakcje
3 0 0
No i znowu się zrobi temat na 5 000 000 000 stron,o tym jakie powinny być reflektory w modelu,o którym nic nie wiadomo,no może tylko tyle,że kiedyś może takowy powstanie.Panowie i Panie,czy nie lepiej poczekać,aż Piko albo Sk-model poda jakieś konkretne informacje? Czy warto bezsensownie trzepać w klawiaturę,tylko dla pokazania swoich zachcianek/wyobrażeń/porad (niepotrzebne skreślić) na temat modelu? Wiem,że spora ilość forumowiczów tego nie przeczyta,no ale taka wg. mnie jest sytuacja.

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
158 16 3
pwel.

I tu się z tobą zgodzę.
Na sk-model żadnej informacji nie ma na temat SU/SP45 Piko Expert.
Niech Sk- model wypowie się oficjalnie jakie ma plany modelarskie na przyszły rok.
Poczekajmy. Może coś powiedzą na hobby w Poznaniu.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
350 37 8
No i znowu się zrobi temat na 5 000 000 000 stron,o tym jakie powinny być reflektory w modelu,o którym nic nie wiadomo,no może tylko tyle,że kiedyś może takowy powstanie.Panowie i Panie,czy nie lepiej poczekać,aż Piko albo Sk-model poda jakieś konkretne informacje? Czy warto bezsensownie trzepać w klawiaturę,tylko dla pokazania swoich zachcianek/wyobrażeń/porad (niepotrzebne skreślić) na temat modelu? Wiem,że spora ilość forumowiczów tego nie przeczyta,no ale taka wg. mnie jest sytuacja.
Nie chcesz nie czytaj nie komentuj. Forum jest do tego by każdy mógł się wypowiedzieć co w tym złego?>? Przecież nikt nikogo nie obraża a dyskusja ma sens gdyż osoby decyzyjne zaglądają na fora na dodatek wiem co podoba się innym a co nie. Każdy nowy wątek jest miło widziany, nie każdy jest specjalistą. Ja dużo się nauczyłem czytając to forum. A spekulacja to nasz narodowy sport nic w tym złego póki nikogo się nie obraża i nie sieje paniki. Jeśli kogoś uraziłem swoimi przypuszczeniami to przepraszam.
[DOUBLEPOST=1442249607][/DOUBLEPOST]
Tu kolega ma rację , dobrze by było by nowy produkt SU45 posiadał takie same rozwiązania. Przygoda z SM42/SP42 zepsuła bardzo moją miłość do Piko.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Masz trochę racji ale ja niestety nie widzę 700 firm konkurujących ze sobą na rynku tak więc ni widu ni słychu otrzymać produkt który spełni oczekiwania. Jesteśmy skazani wyrokiem ostatecznym, między innymi o tym pisali koledzy ze SM. Niestety rynek jest specyficzny i niezbyt chłonny zarazem a to daje przewagę producentom. My jako klienci możemy tylko czekać lub próbować wpływać na producentów swoimi opiniami. Ja jak pisałem z racji braku manualnych zdolności nie mogę sobie pozwolić na SM na tym etapie modelarstwa ale bramki nie zamykam i czekam z niecierpliwością od czasu informacji na ich stronie a Piko SU45 o czasu gdy w sklepie od właściciela usłyszałem iż Su45 zawita do nas w 2016 roku a więc licząc poślizg już za chwilkę. Mam nadzieje iż dożyje :)
Konkurencja to nie tylko 700 firm, jak zauważyłeś rynek zbyt chłonny też nie jest (tutaj skrajnie się nie zgodzę odnośnie przewagi producentów, stwierdził bym że aux contrare, więcej muszą energii włożyć w produkt i jego promocję, skoro rynek taki chłonny nie jest), więc ludzie się zastanawiają coraz bardziej nad tym co kupić i jak budżet domowy planować w perspektywie kwartalnej, półrocznej, rocznej, więc skoro pojawia się wieść, iż dany model się może zdublować owe wydatki mogą skierować na inne wypusty, niekoniecznie robić szał jak w przypadku stonki, ta sytuacja już się nie powtórzy. Nie bardzo rozumiem o co chodzi ze zdolnościami manualnymi i SM? Chodzi Ci o przerabianie napędu stonki czy jak?

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
350 37 8
Konkurencja to nie tylko 700 firm, jak zauważyłeś rynek zbyt chłonny też nie jest (tutaj skrajnie się nie zgodzę odnośnie przewagi producentów, stwierdził bym że aux contrare, więcej muszą energii włożyć w produkt i jego promocję, skoro rynek taki chłonny nie jest), więc ludzie się zastanawiają coraz bardziej nad tym co kupić i jak budżet domowy planować w perspektywie kwartalnej, półrocznej, rocznej, więc skoro pojawia się wieść, iż dany model się może zdublować owe wydatki mogą skierować na inne wypusty, niekoniecznie robić szał jak w przypadku stonki, ta sytuacja już się nie powtórzy. Nie bardzo rozumiem o co chodzi ze zdolnościami manualnymi i SM? Chodzi Ci o przerabianie napędu stonki czy jak?
SM ma dużo detali z którymi nie radzę sobie zbyt dobrze :( No i ja zwyczajnie używam modeli do zabawy. U mnie one jeżdżą wykonując ciężką pracę :) A w przypadku stonki wkurza mnie iż model często staje na torach rzecz niemożliwa w przypadku 07 .

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
SM ma dużo detali z którymi nie radzę sobie zbyt dobrze :( No i ja zwyczajnie używam modeli do zabawy. U mnie one jeżdżą wykonując ciężką pracę :) A w przypadku stonki wkurza mnie iż model często staje na torach rzecz niemożliwa w przypadku 07 .
U mnie intensywnie jeżdżą siódemki SM, "trumienka" EFC i SUka od Wawrica i jakiś problemów z detalami nie mam a ta ostatnia to wręcz wydaje się być pancerna... no i do tego razem ze mną lubi się bawić kolejką mój kot, a on zdolności manualnych oszałamiających też nie ma...

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
864 1 0
(...) próbować wpływać na producentów swoimi opiniami. (...)
Przede wszystkim wpływamy swoimi portfelami, dlatego nie kupuję wszystkiego co zostało wyprodukowane z logo PKP:gwizd:.
Nie pasuje (cena, silnik, reflektor, itp...) nie kupuje :D, czekam na przecenę, czekam na inne malowanie,
albo w ogóle nie planuję modelu i czekam aż wyprodukują coś co mnie zainteresuje.
Czytam forum, planuję i czekam cierpliwie :cool:.

Reakcje
292 0 0
Wiecie co, niezależnie od tego kto to wypuści i co to ostatecznie będzie; z opcji, które mamy (ST43, SU45, 46,czy też ET22) to chyba i tak dobrze. Piko robi przyzwoite modele, SM bardzo precyzyjne. No i...? I tak będziemy mieli seryjne modele do zbiorów, na które czekamy od dawna. A jak lampy będą słabe do mamy już na to rozwiązania, nieprawdaż?
Ja czekam na te tajemnicze edycje niezależnie od kogo się pojawią.

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
11 1 0
To czy, co i kiedy sie pojawi, to już najmniejszy, a przynajmniej drugoplanowy problem. Piko przyspieszyło wydawanie modeli, wypchnęli już praktycznie wszystkie sm42, przyspieszyli eu07 i dorzucili dodatkową et41 aby zebrać z rynku jak najwiecej kasiory.
Przed końcem roku będzie nowy model lokomotywy, wagony nowe już są, i stawia to SM w bardzo trudnej sytuacji, bo chociaż wypusty ich schodzą na pniu, ja czekam jeszcze na przynajmniej 3 sztuki, to kieszeń jest już mocno wydrenowana. I to staje sie problemem. Poprostu w którymś monecie nie będę mógł kupić tego co bym chciał.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.390 389 20
No i PIKO ma rację. Jak inne firmy się opóźniają i nawet nie potrafią dać solidnej informacji na swojej stronie kiedy kolejne modele się pojawią, to niech zarabia PIKO. Jeszcze trochę poczekam na zamówioną EU07-424 z Olsztyna i jak się wkurzę to jej po prostu nie kupię. Niech firma szuka sobie innych nabywców, co to mają czas i zgodzą się na takie traktowanie klienta. :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 2
Tabor 18
Tabor 33
Tabor 7
Tabor 4