• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

PIKO - co będzie produkowane?

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Tu nie chodzi o efekt a o sprzedaż. Produkt seryjny nigdy nie będzie idealnym modelem wykonanym przez modelarza według jego indywidualnych gustów.
Dla mnie może mieć reflektory z siódemki i wiem że takie będzie mieć, jak zbiorę kasę wymienię :). A dlaczego będzie mieć polecam obejrzeć filmy z fabryki piko i na czym polega produkcja. Według mnie te reflektory to kompromis cena równa się jakość.
No właśnie efekt w postaci sprzedaży miałem na myśli, z tym może być różnie i jak dobrze zaznaczyłeś dla Ciebie kompromis z reflektorami "jest ok" dla mnie już nie bardzo. Z resztą przekonanie że cena=jakość trochę brzmi jak sowiecka doktryna wojenna gdzie ilość =jakość (a to nie zawsze się sprawdzało), a jak policzymy ile by potem kosztował model po modyfikacjach czynionych przez modelarza to się okazuje że do tej ceny doliczamy nierzadko nawet do kilkuset złotych i cena za model wychodzi dosyć blado, zwłaszcza jeśli budowa modelu nie sprzyja waloryzacji. Czasem lepiej wykonać taki czy inny detal poprawnie na etapie projektowania modelu niż potem dopłacać grubą kasę na waloryzację.

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
882 9 4
Tu nie chodzi o efekt a o sprzedaż. Produkt seryjny nigdy nie będzie idealnym modelem wykonanym przez modelarza według jego indywidualnych gustów.
Dla mnie może mieć reflektory z siódemki i wiem że takie będzie mieć, jak zbiorę kasę wymienię :). A dlaczego będzie mieć polecam obejrzeć filmy z fabryki piko i na czym polega produkcja. Według mnie te reflektory to kompromis cena równa się jakość.
Jestem w stanie zrozumieć, że za taką cenę jakiś kompromis jest. Tylko czemu kosztem reflektorów? Patrząc na polskie lokomotywy to reflektory nadają im charakterystycznego wyglądu i to one powinny być przede wszystkim dopieszczone. Bo one pierwsze rzucają się w oczy.

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
378 37 8
Dokładnie tak.
Nie kupuje serii EU07 Piko, wolę poczekać, dopłacić i kupić trochę inny poziom modelu.
Jeszcze do niedawna nie było wyboru.
[DOUBLEPOST=1442228967][/DOUBLEPOST]
Jestem w stanie zrozumieć, że za taką cenę jakiś kompromis jest. Tylko czemu kosztem reflektorów? Patrząc na polskie lokomotywy to reflektory nadają im charakterystycznego wyglądu i to one powinny być przede wszystkim dopieszczone. Bo one pierwsze rzucają się w oczy.
Piko dla mnie i tak poczyniło olbrzymi postęp w kwestii produkcji modeli kolejowych :)

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Jeszcze do niedawna nie było wyboru.
Właśnie na tym polega magia wyboru i dla tego pisałem że efekt może być różny. Skoro Piko wypuści SU/SP45 musi się jednak liczyć że ludzie będą mieli wobec modelu takie a nie inne oczekiwania, tym bardziej że pojawiła się realna konkurencja (bo w fazie deklaracji niektórzy zapewne uznawali obecną konkurencję za co najmniej nierealną), która do tego deklaruje iż model wspomnianej lokomotywy jest w planach, zatem trzeba by zaoferować klientowi coś więcej niż czas i cenę...

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
378 37 8
Właśnie na tym polega magia wyboru i dla tego pisałem że efekt może być różny. Skoro Piko wypuści SU/SP45 musi się jednak liczyć że ludzie będą mieli wobec modelu takie a nie inne oczekiwania, tym bardziej że pojawiła się realna konkurencja (bo w fazie deklaracji niektórzy zapewne uznawali obecną konkurencję za co najmniej nierealną), która do tego deklaruje iż model wspomnianej lokomotywy jest w planach, zatem trzeba by zaoferować klientowi coś więcej niż czas i cenę...
No i tu dotknąłeś tego co się nazywa walka konkurencji rynkowej. Piko wypuści swoje SU45 przed SM i dzięki temu zyska utrzyma tych klientów którym zależy na czasie a na dodatek utrzyma swoich klientów..reflektory to rzecz drugorzędna. To jest walka o rynek.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
No i tu dotknąłeś tego co się nazywa walka konkurencji rynkowej. Piko wypuści swoje SU45 przed SM i dzięki temu zyska utrzyma tych klientów którym zależy na czasie a na dodatek utrzyma swoich klientów..reflektory to rzecz drugorzędna. To jest walka o rynek.
Tego nie wiemy, to że pojawi się model, a w zapowiedziach jest model konkurencji o konkretnej specyfikacji (bo konkurencja podała co konkretnie pragną wykonać w modelu) może spowodować że model się tak doskonale nie przyjmie, a to już poważny problem, więc takie podejście może okazać się błędne, tym bardziej przy natłoku innych modeli PKP. Pamiętajmy że rynek w Polsce się zmienia, obecnie klient wymaga coraz więcej, to już nie te czasy, kiedy na zwykłej przemalowance zbijało się kokosy i jeśli model się nie spodoba potencjalni klienci mogą się skupić na innych produkcjach do czasu kiedy nie pojawi się model o lepszych walorach, tak ze tutaj sprawa nie jest też taka prosta. Walka o klienta to jak praca nad związkiem, trzeba unikać tzw "comfort zone" żeby nie popaść w rutynę ;)

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
378 37 8
Ciąg logiczny dyskusji wskazuje na co innego mimo że można odnosić wrażenie ale dyskusja tak jak modele schodzą z seryjnego taśmociągu i nie ma miejsca na indywidualne działania na etapie produkcji. Teraz możemy co najwyżej liczyć ale ja osobiście w to wątpię. Jeśli SU45 zostanie wydana w 2016 roku a SM zacznie działać bardziej dynamiczniej możemy się zakładać iż w 2017 roku będziemy mieli bum modeli wszelakich rodzajów.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
I takim to sposobem po raz milionowy znowu jest dyskusja na temat reflektorów :)
Rzekł bym że raczej bardziej ogólna to dyskusja, poza tym to gruby detal, który dosyć mocno psuje efekt, co widać po modelu EU07 (jak bardzo zyskuje ten model po wymianie odbłyśników), ja bym jednak postulował także aby postarać się przy projektowaniu modelu o to by nie utrudniał on innych waloryzacji (np. wykonania pełnego wnętrza kabiny, co w EU07 jest utrudnione) z tym że jeśli faktycznie model ma się pojawić na przełomie 2015/2016 to dyskusja trochę poniewczasie, bo na tym etapie już zapewne gotowy jest prototyp i ułożony plan wydawania poszczególnych malowań, więc mało miejsca na ewentualne reakcje na sugestie konsumentów...

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Ale cena jest jednak ważna na naszym rynku. Ostatni przykład 120A od Piko i ultra szczegółowe Y od Robo.
To dwa różne wagony i dwie różne półki jakościowe, jeśli piko wydało by 112A to mogli byśmy porównywać, a prawdziwe porównanie będziemy mieli dopiero w przypadku wydawnictwa Herisa i wtedy będziemy widzieć co bardziej dla kogo się liczy (bo oczywiście wszystko to będzie indywidualną sprawą każdego klienta) i to też nie po jednym wypuście a po kilku edycjach...

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.226 16 0
I takim to sposobem po raz milionowy znowu jest dyskusja na temat reflektorów :)
Niech zrobią porządnie, to dyskusji nie będzie :)

To dwa różne wagony i dwie różne półki jakościowe
Nie do końca się zgodzę.
Wagon Piko jakościowo jest rewelacyjny, a kolegi Robo wyróżnia głównie lepsze wnętrze oraz podwozie, ale i ten nie jest pozbawiony wad.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Ciąg logiczny dyskusji wskazuje na co innego mimo że można odnosić wrażenie ale dyskusja tak jak modele schodzą z seryjnego taśmociągu i nie ma miejsca na indywidualne działania na etapie produkcji. Teraz możemy co najwyżej liczyć ale ja osobiście w to wątpię. Jeśli SU45 zostanie wydana w 2016 roku a SM zacznie działać bardziej dynamiczniej możemy się zakładać iż w 2017 roku będziemy mieli bum modeli wszelakich rodzajów.
Postępu prac firmy SM nad owymi modelami nie znamy (w sumie nie znamy też postępów prac firmy Piko, bo jak na razie mamy tylko plotki a nie wiarygodne informacje, więc poruszamy się w zakresie gdybania, nie wiemy nawet czy nad owym modelem pracują) anons że prace nad modelem trwają pochodzi z lutego 2015, natomiast wg tam zamieszczonej informacji nad owymi modelami pracują już od 2014, zatem też nie wyrokował bym z żadnymi konkretnymi datami.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Wtedy będziecie musieli narzekać na trąbkę.
Wtedy będziemy narzekali że nie ma na co narzekać ;)

Nie do końca się zgodzę.
Wagon Piko jakościowo jest rewelacyjny, a kolegi Robo wyróżnia głównie lepsze wnętrze oraz podwozie, ale i ten nie jest pozbawiony wad.
Masz takie prawo, tak jak i ja mam prawo zwrócić uwagę na fakt iż porównanie wagonu ruchu lokalnego z możliwością dopasowania do dwóch epok do wagonu IC z jednej konkretnej epoki mija się z celem, tak jak nie twierdze że model bonanzy piko jest jakiś nieudany, bo bardzo mi się podoba i na pewno będę miał ich sporo, tak jak nie twierdzę że model robo jest ideałem bez wad.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.226 16 0
Wtedy będziecie musieli narzekać na trąbkę.
Od tego jest forum, żeby wyrażać swoje opinie - pozytywne jak i negatywne (jak Ty to określiłeś - narzekać).
Mnie reflektory i trąbki już ani nie ziębią, ani nie grzeją, bo sobie z nimi poradziłem, więc słowo "będziecie" w stosunku do mnie jest nie na miejscu.

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
864 1 0
(...)po raz milionowy znowu jest dyskusja na temat reflektorów :)
Bo jak sądzę to co przeszło przy SM42 (cena), już przy EP07 musiało zostać podniesione (był konkurent), a teraz apetyt rośnie i niezależnie czy będzie ST43,SU45 czy SU46 dla większości kolekcjonerów lepiej by było aby od razu model był z dopracowanymi światłami. SU45 mnie nie interesuje, a nad ST43 zastanowię się jak zobaczę Wasze opinie, cenę i ... reflektory :p.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 2
Tabor 18
Tabor 33
Tabor 7
Tabor 4