• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pierwsza Makieta

Kamil S.

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
W styczniu zaczęłem budować swoją własną makiete (a jak na razie to połowe). Położona będzie w Anglii. Zrobiłem już dwa znaki ostrzegawcze, pagórek, parking i przybiłem tory do płyty. Jestem w trakcie robienia nasypu. To mój pierwszy projekt więc prosze o komentarze.

Załączniki

OP
OP
K

Kamil S.

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
zieleń też już gotowa, ale tylko częściowo. Przetestowałem pociągi i jeżdżą płynnie. Lampę widoczną na zdjęciu z jaguarem zaistalowałem 3 dni temu. Działa bez zarzutu.
Gdyby ktoś nie był pewien to jest to skala H0 :D
Płotek jest z zapałek i drucika ale niewystarczająco go naprężyłem dlatego te linki takie luźne :neutral:

Bardzo proszę o komentarze

OP
OP
K

Kamil S.

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ze względu na to że jest to najpopularniejszy wątek na forum, chciałbym zapytać się o opinię fachowców i być pewnym że otrzymam odpowiedź szybką i profesjonalną. :D
A mianowicie jak wyszły:
1. Płotek
2. Kamienie na placyku
3. Zieleń

Dodaję tylko że makieta nie jest skończona :grin:

Załączniki

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Trudno ocenić, bo angielskie klimaty są dla nas... trochę egzotyczne :)
Otoczenie wygląda ładnie, ale trochę razi metal boków szyn.
Co to za rozjazdy?

OP
OP
K

Kamil S.

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Boki torów pobrudzę farbkami rdzawymi i szarowatymi. :smile:
ciekma napisał(a):
Co to za rozjazdy?
chodzi o firmę czy gdzie one prowadzą?
Będzie jeszcze druga połowa makiety takiej samej wielkości co ta pierwsza. Na tej drugiej będą dwa perony: jeden będzie tam najbardziej po prawej a drugi pomiędzy środkowym a lewym torem. ;)
Jak wyszły kamienie na placyku? (będzie tam terminal rur PCV ale to już na drugiej połowie makiety)

Dziękuje za podpowiedź, te tory zrobię jutro

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Kamil S. napisał(a):
chodzi o firmę ?
Tak, i o promień toru zwrotnego.
Masz dużo miejsca widzę, więc może szkoda pakować takie ostre łamańce?

Co do latarni to 00 i H0 niewiele sie różnią więc to nie jest wytłumaczenie,
latarnia wygląda jakby wyrosła w Narnii ;)

OP
OP
K

Kamil S.

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ławeczka jest z wykałaczki przecietej na 3 części ( z tej środkowej płaskiej). Druga ze zwykłego kartonu :D

Co do zwrotnicy to jest to hornby ale promienia nie pomnę :roll:

Ne zbyt rozumiem co jest nie tak z tą latarnią. Wkrótce wzgórze zazieleni się od drzew więc latarnia nie będzie taka jak palec ;)

Załączam nowe zdjęcia :arrow:

Załączniki

OP
OP
K

Kamil S.

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cicho w temacie było ale to nie znaczy że postęp w makiecie stoi. Wręcz przeciwnie. :D
w ostatni weekend zrobiłem skład drewna i planuje zrobić trochę więcej drzewek. Duzo na zdjeciach nie widać ale chodzi głównie o nasyp o drewno i o zieleń. Proszę o komentarze.

Załączniki

OP
OP
K

Kamil S.

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziekuje. Ciesze sie ze sie podoba. To najwazniejsze.
Chciałbym się tylko zapytać jeszcze jak się perony robi?

OP
OP
K

Kamil S.

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Prace się posuwają w każdy weekend. Dzisiaj skończyłem pierwszą płytę. Zdjęcia są poniżej. Jutro mam zamiar przykleić więcej owiec, a w jakiś inny dzień muszę zrobić trochę więcej drzewek. Proszę o ocenę.

Załączniki