• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Pierwsza makieta kolejowa H0 200cmX100cm

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Jeszcze "w temacie" jakie torowisko podrzucam fotkę rozjazdów zrobioną "na szybko" komórką:
Po lewej Tillig Elite, po prawej Piko A-Gleis, niestety Rocoline nie mam pod ręką bo jeszcze nie doszedł.
Ja po prostu kupiłem po rozjeździe z tych trzech firm i jeśli Rocoline mnie nie zaskoczy baaardzo pozytywnie to jak dla mnie zdecydowanie Tillig Elite jest THE BEST.

Dokładnie widać za co płaci się trochę więcej.

1.JPG

OP
OP
KKK

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na ten moment to zależy jak bardzo zależy Ci na cięciu kosztów.
Jeśli bardzo to PIKO A-Gleis, jeśli możesz wydać trochę więcej to jak dla mnie zdecydowanie TILLIG Elite. Można jeszcze drożej ale to już chyba trochę przerost formy i ambicji.
Droższe to jakie:)
Nie zależy mi aż tak bardzo na cięciu kosztów.
Pozdrawiam!

Z torów PIKO A-Gleis będziesz zadowolony , mają realistyczny profil szyny i są kompatybilne z torami innych producentów. Też używam tych torów na swojej makiecie
Jeszcze się zastanowię:)
[DOUBLEPOST=1453393741][/DOUBLEPOST]
Jeszcze "w temacie" jakie torowisko podrzucam fotkę rozjazdów zrobioną "na szybko" komórką:
Po lewej Tillig Elite, po prawej Piko A-Gleis, niestety Rocoline nie mam pod ręką bo jeszcze nie doszedł.
Ja po prostu kupiłem po rozjeździe z tych trzech firm i jeśli Rocoline mnie nie zaskoczy baaardzo pozytywnie to jak dla mnie zdecydowanie Tillig Elite jest THE BEST.

Dokładnie widać za co płaci się trochę więcej.

Zobacz załącznik 356204
No widać różnicę:)

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
451 8 0
No OK, masz 200% racji, ortodoksie jeden
Tu nie chodzi o to, że ktoś jest ortodoksyjny.
Nazywając to czy tamto prawidłowym nazewnictwem nie wprowadzasz w błąd np. nowicjuszy.
Też staram się używać prawidłowego nazewnictwa. A jak nie wiem jak coś się nazywa, staram się najpierw sprawdzić w różnych źródłach.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
mały off: nie zapomnę jak kolega przyszedł do nas w odwiedziny spytał się coś o zwrotnicach na makiecie, a mój ledwo 6 letni syn go poprawił z wyrzutem: rozjazdy. Uśmiech mi nie schodził z ust ;)

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Ależ koledzy, żebyś się dobrze zrozumieli: za swoją "wypowiedzią" dałem ;) i (y) - to dość jednoznaczne...
Ja naprawdę baaardzo doceniam, że są tacy ludzie jak Paweł Piotr, którzy wiedzą, jak się nazywa każdy najmniejszy element rozjazdu, każda śrubka, etc. oraz znają nazwę, miejsce i zastosowanie każdego elementu infrastruktury kolejowej. Tylko czasami, "z rozpędu" człowiek napisze coś nie do końca tak, jak się powinno i... :oops:
W każdym bądź razie jeszcze raz przyznaję rację, pozdrawiam i doceniam.

To tak jeszcze na koniec: właściwie jak się powinno nazywać tory, rozjazdy "razem"?

Adam -> Podobną historię miałem kiedyś w garażu, kiedy kolega stwierdził: fajny masz motor, a mój syn spojrzał na niego wymownie, westchnął i z naciskiem w głosie poprawił: motocykl ! Miał szczaw wtedy bodajże 8 czy 9 lat :)

Ostatnio edytowane:

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
A tak przy okazji: skoro jesteśmy przy wyborach torów, rozjazdów, etc. to mam pytanie techniczne:

Jakie firmy z tzw. "rozsądnej półki cenowej"w tej chwili robią rozjazdy z metalowymi kierownicami i w pełni metalowymi krzyżownicami?

Ponoć nowy Tillig Elite już tak ma (ten z mojej fotki to starszy wypust) ale trochę ludzi, m.in. nasz admin Corwin, narzeka, że jakość Tilliga ostatnio, mówiąc kolokwialnie padła i teraz to już tylko jakoś...

draxxio

Aktywny użytkownik
Reakcje
30 1 11
Gwoli ścisłości - to nie jest żadne torowisko, tylko elementy nawierzchni torowej, czyli po prostu tory i rozjazdy...
Nie spotkałem się z firmą, która by produkowała model torowiska..
W większości przypadków są to skróty myślowe (żeby mniej pisać) więc wg mnie jest to z Twojej strony najzwyklejsze czepialstwo. Nie piszemy tu notatek służbowych żeby używać pełnego nazewnictwa

P

Paweł Piotr

Gość
To tak jeszcze na koniec: właściwie jak się powinno nazywać tory, rozjazdy "razem"?
Tory (szyny, podkłady, elementy przytwierdzające i łączące, podsypka), rozjazdy, skrzyżowania - są to elementy nawierzchni torowej. Nie jest to bynajmniej notatka służbowa, tylko posługiwanie się poprawną nomenklaturą techniczną dotyczącą infrastruktury kolejowej. Chodzenie na skróty - zwłaszcza po terenie nieznanym - grozi nabawieniem się różnego rodzaju urazów i kontuzji, kolego draxxio.. :LOL:

OP
OP
KKK

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przeglądałem sobie stronę i filmy PMMH0 i czasami robią spotkania otwarte (dla wszystkich).Fajnie byłoby zrobić jakiś moduł w ich standardach i wymaganiach i może czasami gdzieś wpaść;):cool:
Tylko wtedy chyba sterowanie (myszka, centralka) ROCO nie było by mi potrzebne.
Chyba, że coś pokręciłem, jeśli tak to proszę o wytłumaczenie mi co źle powiedziałem:D
Pozdrawiam!

draxxio

Aktywny użytkownik
Reakcje
30 1 11
Przeglądałem sobie stronę i filmy PMMH0 i czasami robią spotkania otwarte (dla wszystkich).Fajnie byłoby zrobić jakiś moduł w ich standardach i wymaganiach i może czasami gdzieś wpaść;):cool:
Tylko wtedy chyba sterowanie (myszka, centralka) ROCO nie było by mi potrzebne.
Chyba, że coś pokręciłem, jeśli tak to proszę o wytłumaczenie mi co źle powiedziałem:D
Pozdrawiam!
Możesz zrobić modul stacyjny i tam sobie pomanewrować :p wtedy się przyda :)

OP
OP
KKK

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeśli chodzi o gniazda bananowe to one mają być tylko na jednym rogu modułu z jednej strony czy z każdej strony na rogu?
Tak samo z gniazdami RJ12?

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.226 508 29
Zabawny jesteś, niczego jeszcze nie stworzyłeś a już chcesz budować makietę w standardach pomrocznej makiety modułowej.