• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Pierwsza makieta kolejowa H0 200cmX100cm

OP
OP
KKK

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziś niedziela także sobie trochę poprzeglądałem forum i makiety, potem przemyślałem trochę ta makietę w skali 1:87, pomierzyłem wymiary szafy (gdzie będzie stała makieta) i zobaczyłem, że jednak tyle miejsca to ja nie mam:(
Ale jest też skala 1:120, w której planuję jednak zbudować makietę kolejową:)
Będzie więcej zwrotnic i rozjazdów...
Zestaw który może kupię i mam go na oku to:
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?cPath=2131_7_142_751&products_id=76091
Wiem, że może zmieniam szybko zdanie ale jak się planuję to trzeba to i owo przemyśleć, żeby nie wydać parę tysięcy w błoto:cry:
Pozdrawiam!

draxxio

Aktywny użytkownik
Reakcje
30 1 11
Jeżeli chcesz mieć wyłącznie polskie pociągi to skala TT jest w tej kwestii bardzo uboga. Może pomyśl nad przemeblowaniem pokoju. Ja u siebie siedzialem mnóstwo czasu nad wyliczeniem miejsca (w końcu udało mi się wywalczyć 220x130cm) ale uda mi się zachować skalę H0 ;)

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
415 8 0
Jako stary tt kowicz do tego zestawu do budowy ttorta polecam flexy do samodzielnego montażu. zwrotnice też są do montażu taniej ok 30% od gotowych a ile frajdy w nanizianiu szyn w podkłady. Techniki modelarskie zaś są wspólne dla wszystkich skal.

OP
OP
KKK

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No wiem.

Jeżeli chcesz mieć wyłącznie polskie pociągi to skala TT jest w tej kwestii bardzo uboga. Może pomyśl nad przemeblowaniem pokoju. Ja u siebie siedzialem mnóstwo czasu nad wyliczeniem miejsca (w końcu udało mi się wywalczyć 220x130cm) ale uda mi się zachować skalę H0 ;)
Jednak u mnie przemeblowanie nie wchodzi w grę:(

Piottrw

Dziękuje za radę!:)

OP
OP
KKK

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wpadłem jeszcze na jeden pomysł:podstepny:
A mianowicie rozmyślam jeszcze trzecią opcję, dioramę do której mógł bym podpiąć tory aby diorama mogła jeździć po pełnym kolej a nie tylko po 80 cm torze:)
Na dioramie bym sobie zrobił jakąś lokomotywownię kilka zwrotnic, semafory, a jak bym chciał się pobawić kolejką to bym dołączył resztę torów które bym potem chował:D
Zrobienie makiety to nie koszt 100, 300 ani 600 zł, to są tyciące i setki godzin spędzonych przy makiecie, boję się, że nie podołam aż takiemu wyzwaniu jak makieta kolejowa, diorama to jednak zawsze coś mniejszego od makiety (owiele mniejszego) i łatwiej jednak to skończyć...
Nie chcę podejmować się czegoś czego nie dam rady zrobić, i wyjść na tym jak Zabłocki na mydle.
Takie rozwiązanie jakie opisałem powyżej jest o wiele łatwiejsze i mniej kosztowne:)
Jeszcze to przemyślę i założę nowy temat tym razem już z relacją pracy:cool:
Pozdrawiam i nie miejcie mi za złe, że tak zmieniam te plany ale chcę podjąć dobrze przemyślaną decyzję(y)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Najważniejsze byś Ty był zadowolony a nie my :) Diorama i tak Ci się na początek przyda. Poćwiczysz techniki. Ocenisz czy podołasz zdziałać więcej. Jak już wciągnie to na dioramach się raczej nie skończy ale to i tak lepsza droga niż wywalenie paru tysięcy na coś co się może po miesiącu znudzić.

pozdrawiam

trol

Aktywny użytkownik
Reakcje
72 6 0
Zrobienie makiety to nie koszt 100, 300 ani 600 zł, to są tyciące i setki godzin spędzonych przy makiecie, boję się, że nie podołam aż takiemu wyzwaniu jak makieta kolejowa, diorama to jednak zawsze coś mniejszego od makiety (owiele mniejszego) i łatwiej jednak to skończyć...
Nie chcę podejmować się czegoś czego nie dam rady zrobić, i wyjść na tym jak Zabłocki na mydle.
Moja makieta w skali H0 nie jest duża ma 100x190cm a zmieściłem na niej dość sporo. Budowę zacząłem mając 36 lat i tak stopniowo od 5 lat coś do niej dodaje.
Ty zaczynasz budowę mając 12 lat, jeżeli będziesz systematycznie przy niej pracował to pomyśl jakie wyjdzie Ci cudo jak będziesz miał lat 40

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
KKK

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
No wiem,:)
ale ja mam do dyspozycji max 150-160 na 70cm.
Na takiej powierzchni nie da się chyba zrobić czegoś sensownego:(
Chyba, że ktoś ma jakiś projekt takiej makiety i by mi przesłał to bym był bardzo wdzięczny!:)
Pozdrawiam!

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Uważam że pomysł wykonania dioramy na początek jest bardzo dobrym rozwiązaniem ,poćwiczysz techniki nabierzesz wprawy.
Miejsce jakim dysponujesz na makietę czyli jak napisałeś 150-160 na 70 uważam że jest to zbyt mało na sensowną makietę. Chyba że w to miejsce zrobił byś ze dwa moduły zaczynając od jednego jako dioramy a co dalej to czas pokaże :)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Obawiam się, że nic sensownego w h0 na takiej powierzchni nie zrobisz. Ewentualnie dużą dioramę do manewrów ale bez "kółka". Też może być niezła zabawa. Jeśli zrobiło by się to na skrzynkach modułowych to i na spotkanie można by było gdzieś wpaść :)

@edit kolega @zepfot mnie uprzedził :)

trol

Aktywny użytkownik
Reakcje
72 6 0
Żeby zrobić koło z torów łukowych R2 55212 potrzebna jest powierzchnia około 90cm , będzie brakować niestety 20cm.Chyba faktycznie najlepszym rozwiązanie w tym przypadku będzie diorama

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.221 39 0
Pomysł Adama na dioramę manewrową tzw. "switching layout" myślę, że jest całkiem fajny. W wielu krajach tak się buduje małe makiety.

OP
OP
KKK

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Właśnie planuję coś takiego zrobić:)
Pracę ruszą szybciej bo dostałem dodatkowe fundusze a mianowicie stypendium naukowe;)
Pozdrawiam!

Ps.Mam pytanie które tory lepsze pod względem chociażby wyglądem szyny, podkładów, które mają więcej detali jakiś śrub itp. itd.

Ostatnio edytowane:

Filonxxxl

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Ps.Mam pytanie które tory lepsze pod względem chociażby wyglądem szyny, podkładów, które mają więcej detali jakiś śrub itp. itd.
Na ten moment to zależy jak bardzo zależy Ci na cięciu kosztów.
Jeśli bardzo to PIKO A-Gleis, jeśli możesz wydać trochę więcej to jak dla mnie zdecydowanie TILLIG Elite. Można jeszcze drożej ale to już chyba trochę przerost formy i ambicji.

trol

Aktywny użytkownik
Reakcje
72 6 0
Z torów PIKO A-Gleis będziesz zadowolony , mają realistyczny profil szyny i są kompatybilne z torami innych producentów. Też używam tych torów na swojej makiecie