• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Pierwsza makieta kolejowa H0 200cmX100cm

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam!
Pozwólcie, że może na początek się przedstawię!
Mam na imię Jakub i mam prawie 13 lat.
Koleją interesuję się od dziecka, zawsze marzyłem o makiecie, więc zbierałem wiedzę i umiejętności przez parę lat, aż w końcu ruszam z budową mojej małej pokojowej makiety kolejowej w skali 1:87 H0!:)

Teraz przejdźmy do samej makiety- wymiary makiety to ok 200cm na 100cm (więcej się nie da bo mieszkam w bloku)
Sterowanie na początek analogowe.
Planuję kupić zestaw startowy PIKO w którym znajdują się:

Lokomotywa z wagonami

Zasilacz i myszka PIKO (czyli sterowanie)

Oraz tory (dwie zwrotnice na początek, bo to pierwsza makieta)

Na makiecie znajdzie się stacja z peronem oraz miasto z kościołem, domami, jakimś zakładem itd.;)
Schemat Torów prosty bo to pierwsza makieta...:)
To na tyle jak coś się zmieni to wtedy napiszę.
Pozdrawiam!!!

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Witaj.

Jak dobrze patrzę to ten zestaw kosztuje ponad 500 PLN. Myślę, że powinieneś rozważyć dozbieranie do taniego zestawu ROCO z zasilaniem DCC, lokomotywą z dekoderem i sterownikiem Multimouse. To ledwo 100 no może 200 złotych więcej. Pisze to dlatego, że przerabiałem już ten temat całkiem niedawno. Na zasilaniu PIKO, które pokazujesz puścisz co najwyżej jedna lokomotywę, a uwierz, że apetyt rośnie w miarę jedzenia. Dwóch lokomotyw już ten zasilacz nie pociągnie. Ledwo co pozbyłem się zestawu Hobby PIKO kupionego na szybko bo się człowiek napalił na kolejkę jak szczerbaty na suchary :) Rozważ to zanim wydasz swoje pierwsze i nieostatnie pieniądze w tym hobby :)

Zaqu

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10 1 0
Próbowałbym na takiej powierzchni inny układ torów. @Kris napewno pomoże. Nie chce cię zniechęcać ale taki układ jest strasznie nudny.
Zestaw który pokazałeś tez jest nie najwyższy lotów. I jego jedynym atutem jest niska cena, ale chyba nie adekwatna do jakości. Zasilacz słaby, wagony są skrócone i nie trzymają skali. Dołożenie do zestawu z multimouse roco to dobry pomysł. I zanim zaczniesz budować, dziesięć razy zastanów sie co byś chciał mieć na makiecie. Bo budowa nawet najprostszej to duuuuzo czasu u jednak sporo pieniędzy.
Piszesz ze to pierwsza makieta. Zastanów sie kiedy będziesz mógł zrobić następna? Ja prościutką zabawkową makietę buduje już ze 4 lata i końca nie widać. Następnej nawet nie planuje jeszcze.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.699 51 5
Witaj na forum KKK :)
Koledzy dobrze prawią! :) Poza tym cieszy mnie Twoje podejście i świetnie piszesz po polsku, jak na dzisiejszą młodzież :D (y)(y)(y)

Dobrze, że jeszcze tego zestawu nie kupiłeś. Posłuchaj kolegów. Są zestawy niewiele droższe, ale z porządnym sterowaniem cyfrowym. Co prawda tory w tych zestawach średnio się na makietę nadają, ale i tak zyskujesz :
- dobrej jakości sterowanie cyfrowe, które obsłuży Ci więcej lokomotyw
- dobrej jakości tabor.

Co do torów, to Piko A-gleis (czyli takie, jak w tym zestawie) są jak najbardziej w porządku na pierwszą makietę. A nad planowaniem możemy popracować wspólnie.
Zajrzyj do mojego wątku "makiety dla średnio leniwych początkujących" ( http://forum.modelarstwo.info/threads/makiety-dla-średnio-leniwych-początkujących.14063/ ), tam znajdziesz różne inspiracje ;)

Jak zdecydujesz, w jakim stylu chcesz makietę, to napisz, pytaj - pomożemy :)
Ale sam też poczytaj forum!!! :) To skarbnica wiedzy :)

POWODZENIA !

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
415 8 0
Wtam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum. Modeluję w skali TT i jestem aktywny na forum tt, ale częstp tu zaglądam jako gość.
Mam prośbę do autora wątku kolgii KKK o zmianę avatara. Jest taki sam jak mój na rzeczomym forum tt (piottrw), poza tym jest to mój model TKt48 w skali TT. Głupio to wygląda.
Pozdrawiam
Jak chcesz tej tekatki to może inne zdjęcie

Załączniki

Ostatnio edytowane:
OP
OP
KKK

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przemyśle wasze uwagi bo macie racje i większe doświadczenie niż ja:)
Poszukałem w internecie tych zestawów i mam prośbę o podesłanie jakiegoś linka takiego zestawu:ROFL:
Przepraszam za tego avatara znalazłem zdjęcie i myślałem, że nikt go nie ma jako avatara:)
Zdjęcie zmienię!
Pozdrawiam!

Ostatnio edytowane:

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
415 8 0
Witam. Dzięki KKKza zmianę avatara.
Co prawda siedzę od 40 lat :D w skali tt, ale dylematy są takie same. O taborze nie wypowiem się natomiast plan makiety jest za smutny. Dołóż choć tor odstawczy i jakąś bocznicę.. Zaraz kupisz drugi zestaw potem następny i nie będzie na niego miejsca na makiecie.
Jak będzie chęć oglądania mojego ttotra to wrzucę w innym dziale. Ja mam 85x70 placek i zmiściłem taką stację jak u ciebie z torem odstawczym i bocznicą do zakładu produkującego...podkładki do śrub;)

OP
OP
KKK

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Na takiej powierzchni zmieściłeś, aż tyle?
Szacun:)(y)
[DOUBLEPOST=1452698589,1452698000][/DOUBLEPOST]Jak masz fotki to byłbym wdzięczny:)
Chciałbym żeby nie było tam więcej niż 3 zwrotnice...bo napędy też trochę kosztują:(
No fakt ten mój układ torów rzeczywiście jest trochę nudny....
Przejrzałem wątek Kris'a i ten pierwszy plan to jakby znalazł:)
Mam program Scarm także trochę coś podziałam...
Zobaczymy na razie jestem na etapie wybierania zestawu i zbierania pieniędzy:)

Nie wiem czy w ogóle kupię zestaw, bo może kupię wszystko oddzielnie...
Pozdrawiam!!!

piottrw

Aktywny użytkownik
Reakcje
415 8 0
Zauważ KKK skala TT wymaga mniej miejsca.
Ja mam tyle miejsca i musiałem tak zaprojektować żeby 2 pociągi mogły się krzyżować a trzeci towarowy obsługuje bocznice.
CAM00121-1-2-1280x782.jpg
IMG_20141219_205545-1-1280x833.jpg

sluzbowo

Znany użytkownik
Reakcje
138 1 0
(...) zdecydowałem się na sterowanie cyfrowe:)
Będzie Pan zadowolony. Multimaus jest wg mnie bardzo dobrym rozwiązaniem na początek.
Zamiast zestawu Piko będzie zestaw ROCO...
Lokomotywa jest w wersji mocno zubożonej. Porównaj z tą z mojego avatara - to też nie full wypas, jednak przynajmniej ma odwzorowany układ wiązarów. Poza tym, w tej chwili tego zestawu nie kupisz nigdzie, chyba że z drugiej ręki.

Ostatnio edytowane:

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Kupi tylko trzeba wiedzieć gdzie zastukać ;) Na dobrze odwzorowane modele kolega ma jeszcze czas. Na razie chce się zapewne porządnie kolejką nabawić, a nie patrzeć przez szybkę na drogie modele schowane by farba nie odprysknęła by za 10 lat sprzedać z zyskiem z opisem "przejechała 10 cm na makiecie" ;)

draxxio

Aktywny użytkownik
Reakcje
30 1 11

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Moje geoline'y sprzedałem na pniu. Całą makietę mam na torach PIKO. Najtańsze nowe do kupienia na allegro od firmy HobbyPartner z Tarnowca ale czasami trafi się taniej używane. Ja za porządny zestaw rozjazdów zapłaciłem po 35 złotych sztuka bo się akurat wystawili jak przeglądałem oferty :)

OP
OP
KKK

KKK

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przepraszam za post pod postem.
Ale mam takie pytanie:)
Czy tym zestawem ROCO można sterować zwrotnicami???
Czy trzeba kupić też napędy do zwrotnic:)?
Pozdrawiam!

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.183 1 0
Multimouse ma funcje sterowania zwrotnicami ale potrzebny jest do każdej zwrotnicy napęd i dekoder. Zwrotnice wygodniej sterować z pulpitu poza systemem DCC, który sobie można wykonać samodzielnie ale i do tego są potrzebne napędy. Napędy można kupić gotowe lub zrobić samemu z microserw lub siłowników zamka centralnego. Brak sterowania zwrotnicami nie oznacza braku zabawy. Przekładasz je sobie ręcznie a napędy możesz kupić lub wykonać później.