Re:
Meggido napisał(a):
Jako świadom rzeczy powiem tak:
Jeśli stosujemy podkład akrylowy, to możemy na niego położyć farbę akrylową jak i syntetyczną.
Jeśli stosujemy podkład syntetyczny, to możemy położyc już wyłącznie farby syntetyczne.
Generalnie na akryl- akryl i syntetyk, na syntetyk, wyłącznie syntetyk.
Mgła powstała z powodu tego, że malowałeś puszką ze zbyt dużej odległości. Farba "podsychała" zanim trafiła na podłoże. Taki jest urok akryli. Syntetyczne farby schną dużo wolniej i efektu mgły nie uzyskamy.
Ponieważ ostatnio "dzięki" tej radzie spieprzyłem powłokę lakierniczą pozwolę sobie na sprostowanie tej zasady:
Generalnie - stosować farby tego samego producenta.
Dlaczego tak piszę? Kupiłem farby w sprayu do pomalowania podła modelu ST44. Były to TAMYIA TS-16 (syntetyk) - żółty, oraz Den Braven UNIVERSAL Super Color RAL 6029 i szara na podkład (też Den Braven), obie syntetyki. Podkład szary rąbnąłem i było cacy - krycie dobre, szczegóły też. O ile po położeniu podkładu i na niego zieloną (tego samego producenta i ta sama linia farb jak wspomniałem) to wszystko było cacy. Farby się nie gryzły. Powłoka zielona też była OK.
Gdy wyschło i przyszła kolej na żółty pomyślałem - to syntetyk i to syntetyk, więc biorę Tamyię (żółty pasek i czoło na ST44). Po zamaskowaniu psiknąłem. I wiecie co? Zaczęło się marszczyć i złazić aż do plastiku. Czyli zlazły wszystkie uprzednio położone warstwy. Szlag mnie trafił. Musiałem skrobać całą powłokę lakierniczą z budy, co zajęło mi prawie cały dzień.
Od tej pory do malowania modelu kupuję wszystkie potrzebne kolory tego samego producenta i tej samej linii produktowej. Nie mam zamiaru zgadywać, czy to się będzie gryzło czy nie. No chyba że sprawdzi się na boku, jak farby się akceptują.
Jeśli jednak zajdzie potrzeba użycia lakieru innego - np. bezbarwny MAT na koniec - wówczas robię tak jak napisałem wyżej - próbę na boku i sprawdzam co się stanie (czy nie zacznie się gryźć).
A w ogóle to powiedzcie koledzy - jak sprawdzić czy farba to syntetyk, czy akryl? Jest jakieś uniwersalne oznaczenie na puszkach- jakie? Pytam bo laik jestem w farbach...