• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pendolino PKP Intercity

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.710 564 30
A to dlaczego? Z tego, co wiem, nasze Pendolino (ED250) są dostosowane do zasilania 15 kV, 16 2/3 Hz, stosowanego w Niemczech. Tak przynajmniej wynika z informacji na kilku stronach internetowych. Czy ktoś może to wiarygodnie w udokumentowany sposób potwierdzić albo zaprzeczyć?

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.710 564 30

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
3.064 58 5
Faktycznie niby są na AC i DC ,ale coś czuję ,że w kierunku południowym ,może nie być problemów ,to na zachód spodziewam się utrudnień i jeszcze trzeba wziąć pod uwagę BWE .

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.710 564 30
O ile wiem BWE już formalnie nie istnieje, a Pendolino pewnie miałoby zastąpić obecnie jeżdżące składy wagonowe. Ale ja osobiście nie widzę w tym wielkiego sensu, poza prestiżowym. Jednak nie znam wskaźników ekonomicznych, być może po prostu eksploatacja Pendolino byłaby tańsza? Bo jesli chodzi o prędkość i komfort jazdy, to poprawy bym się nie spodziewał. No i pozostaje sprawa niedostatecznej liczby zespołów do obsługi tych nowych połączeń.