• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pendolino PKP Intercity

Reakcje
0 0 0
Na trasie Warszawa - Wrocław teoretycznie od 2015 roku ma "pędzić".
Mapka ze strony, którą podał Michał.

Zobacz załącznik 124299
To jest mapa linii kolejowych na których mają jeździć pociągi nowej kategorii Express Intercity Premium. Nie jest to równoznaczne z tym, że będa one wszystkie od 2014 obsługiwane przez Pendolino.

Pendolino od 2014 ma obsługiwać relacje: Warszawa - Gdynia/Wrocław/Kraków/Katowice.

PS.
W Pendolino będzie bar (Wars?) tylko z miejscami stojącymi.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5
Do czego? Jak człowiek ma wybrać pociąg zamiast samochodu to raczej dlatego żeby szybciej się dostać. 100 km/h nie będzie konkurencją.
Właśnie do tego, co napisał Karol niżej. Jeżeli sieć kolejowa będzie dostosowana do prędkości 120km, włącznie z przelotami przez stacje to przy ówczesnym stanie dróg wygrywa z poruszaniem się samochodem.

OP
OP
MichałK

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4
To jest mapa linii kolejowych na których mają jeździć pociągi nowej kategorii Express Intercity Premium. Nie jest to równoznaczne z tym, że będa one wszystkie od 2014 obsługiwane przez Pendolino.

Pendolino od 2014 ma obsługiwać relacje: Warszawa - Gdynia/Wrocław/Kraków/Katowice.

PS.
W Pendolino będzie bar (Wars?) tylko z miejscami stojącymi.
Strona http://eicpremium.intercity.pl/pl/abc-skladow_zespolowych podaje: "W pociągach zlokalizowana została część barowa umożliwiająca przygotowanie i sprzedaż posiłków oraz napojów, z obszarem na konsumpcję (ok. 20 miejsc stojących). "

Reakcje
1.786 13 0
Strona http://eicpremium.intercity.pl/pl/abc-skladow_zespolowych podaje: "W pociągach zlokalizowana została część barowa umożliwiająca przygotowanie i sprzedaż posiłków oraz napojów, z obszarem na konsumpcję (ok. 20 miejsc stojących). "

...Też mi "luksus":confused:... 20 miejsc stojących w obszarze konsumpcyjnym.. ale łaska o_O.. Bar w "*******ino" - coś takiego!!!!!!!!!!!!:eek:....
Tej "klasy" pociąg, powinien mieć przede wszystkim elegancką restaurację, plus obszar barowy i to z wysublimowanym serwisem...:devil:......idę się kawy napić , bo się z rana zdenerwowałem!!!!:devil:....:kawa:..

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
961 79 5

...Też mi "luksus":confused:... 20 miejsc stojących w obszarze konsumpcyjnym.. ale łaska o_O.. Bar w "*******ino" - coś takiego!!!!!!!!!!!!:eek:....
Tej "klasy" pociąg, powinien mieć przede wszystkim elegancką restaurację, plus obszar barowy i to z wysublimowanym serwisem...:devil:......idę się kawy napić , bo się z rana zdenerwowałem!!!!:devil:....:kawa:..
Ale o co Ci chodzi Daniel? Superszybki pociąg, to i bar szybkiej obsługi. Chcesz wypić kawkę w miłej atmosferce to idź na starówkę posiedzieć :LOL:

Reakcje
1.786 13 0
Nie!!!!!:confused:.... za cenę biletu w Pier....ino( podejrzewam ,że tanio nie będzie), musi być coś ekskluzywnego - przynajmniej dla oczu... Już sama nazwa bar nie kojarzy się ok...
A na Starym Mieście wcale dobrej kawy nie podają:mad:....mit nad mitami!!!!
Nie wiem , może lewą nogą dziś wstałem, może na wyrost coś przewiduję, ale najbardziej wku...iło mnie stwierdzenie " 20 miejsc stojących", więc z mojej strony od razu poleciały kalumnie!!.. Nie dość ,że zlikwidowano możliwość palenia w pociągach, to jeszcze kawa na stojąco????!!!!! Chore....
W restauracyjnym w "Intercipie" to przynajmniej mam własny , pojedyńczy stolik przy oknie i kawunię z pełnym serwisem... tak to ja mogę za spore pieniądze w "szybkim" pociągu kontemplować scenerię za oknem....:D.....
Ufff ....Już mi przechodzi....Musiałem się gdzieś wyżyć...:kawa:

OP
OP
MichałK

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4

Danielu, Pendolino będzie tak szybko grzać, że nie ma sensu siadać w barze. Szybki łyk kawy na stojąco i wysiadasz;)

Reakcje
1.786 13 0
"Danielu, Pendolino będzie tak szybko grzać, że nie ma sensu siadać w barze. Szybki łyk kawy na stojąco i wysiadasz;)"

Już czuję tę prędkość:podstepny:.... Aż mi pęd powietrza skalp z głowy zrywa.....:LOL::ROFL::ROFL::ROFL:......

Po za tym mam taki swoisty zwyczaj, że zwykle w przedziale gdzie mam zarezerwowaną miejscówkę, zostawiam bagaż ( o ile go mam)i natychmiast się udaję do wagonu restauracyjnego, by usadowić się przy pojedyńczym , osobnym stoliku, celem właśnie rozpoczęcia podróży kawunią lub herbatką z małą przekąską, zanim reszta gawiedzi wpadnie na "wielkie żarcie" o_O..
Lubię tak podróżować, ponieważ obecność w przedziale osób , które pieprzą głupoty o sensie bytu i istnienia, doprowadza mnie do szału...No, chyba ,że jest to doborowe towarzystwo kumpli i pasjonatów kolei lub moja córka i moja ex , które kochają podróże koleją, to wtedy spokojnie można i to i owo podsączyć z piersióweczki:p , powygłupiać się i podziwiać wspólnie krajobrazy za oknem....:)

Ostatnio edytowane:

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
"Danielu, Pendolino będzie tak szybko grzać, że nie ma sensu siadać w barze. Szybki łyk kawy na stojąco i wysiadasz;)"

Już czuję tę prędkość:podstepny:.... Aż mi pęd powietrza skalp z głowy zrywa.....:LOL::ROFL::ROFL::ROFL:......

Po za tym mam taki swoisty zwyczaj, że zwykle w przedziale gdzie mam zarezerwowaną miejscówkę, zostawiam bagaż ( o ile go mam)i natychmiast się udaję do wagonu restauracyjnego, by usadowić się przy pojedyńczym , osobnym stoliku, celem właśnie rozpoczęcia podróży kawunią lub herbatką z małą przekąską, zanim reszta gawiedzi wpadnie na "wielkie żarcie" o_O..
Lubię tak podróżować, ponieważ obecność w przedziale osób , które pieprzą głupoty o sensie bytu i istnienia, doprowadza mnie do szału...No, chyba ,że jest to doborowe towarzystwo kumpli i pasjonatów kolei lub moja córka i moja ex , które kochają podróże koleją, to wtedy spokojnie można i to i owo podsączyć z piersióweczki:p , powygłupiać się i podziwiać wspólnie krajobrazy za oknem....:)
Danielu .......nie ma takich wielu.........;)

OP
OP
MichałK

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4
Reakcje
1.786 13 0
Coraz bardziej nie lubię tego pociągu ...:confused:... Może wreszcie ktoś przyjdzie po rozum do głowy i kupi tańsze i ładniejsze pociągi z Niemiec?
A zresztą po jaką cholerę kupować od Niemców skoro nasze, pesowskie, są tak samo piękne , nowoczesne i szybkie?....

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.587 558 30
Daniel, a skąd wiesz, że pociągi z Niemiec są tańsze? Co do tego, które ładniejsze, nie zabieram głosu... A składy Pesy póki co prędkości 250 km/h nie osiągają.

Bo kolega MichałK myślał chyba o prędkości 250, nie 150 km/h?

OP
OP
MichałK

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4
Daniel, a skąd wiesz, że pociągi z Niemiec są tańsze? Co do tego, które ładniejsze, nie zabieram głosu... A składy Pesy póki co prędkości 250 km/h nie osiągają.

Bo kolega MichałK myślał chyba o prędkości 250, nie 150 km/h?
Prędkość 150 km/h (oczywiście z punktowymi ograniczeniami np zjazd w Psarach z CMK, stacja Kozłów i Tunel) ma być na odcinku linii kolejowej nr 64 Psary - Kozłów oraz nr 8 Kozłów - Kraków.
Polecam do przeczytania ten tema thttp://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=724356

Zabkret

Znany użytkownik
Reakcje
1 0 0
Coraz bardziej nie lubię tego pociągu ...:confused:... Może wreszcie ktoś przyjdzie po rozum do głowy i kupi tańsze i ładniejsze pociągi z Niemiec?
A zresztą po jaką cholerę kupować od Niemców skoro nasze, pesowskie, są tak samo piękne , nowoczesne i szybkie?....
PESA jeszcze nie ma tego doświadczenia z pociągami wysokich prędkości jak Siemens. ICE u nas są jusz w czwartej generaci. PESA jest w tej dziedzinie jeszcze w bucikach dzieciencych. Ale zaczynaja z tego wychodzic. GAMA dla PESY jest mniewiecej co dla Niemcow byłą BR103 i BR120, i to jest dobra basa aby kontynuowac rozwój i research (sorry nie znam Polskiego słowa na to) dalej w kierunku high speed trains. Życze PESIE sukcesu z GAMĄ bo lok jest naprawde ładny, ma dobre parametry i napewno cenowo będzie bardzo atrakcyjny. LINKI już będa jezdziły w DB to może też GAMA się znajdzie na naszych szlakach. Ale ja ją widze raczej u prywaciarzy i firm leasingu jak np. Mitsui Rail Capital.

OP
OP
MichałK

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4
PESA jeszcze nie ma tego doświadczenia z pociągami wysokich prędkości jak Siemens. ICE u nas są jusz w czwartej generaci. PESA jest w tej dziedzinie jeszcze w bucikach dzieciencych. Ale zaczynaja z tego wychodzic. GAMA dla PESY jest mniewiecej co dla Niemcow byłą BR103 i BR120, i to jest dobra basa aby kontynuowac rozwój i research (sorry nie znam Polskiego słowa na to) dalej w kierunku high speed trains. Życze PESIE sukcesu z GAMĄ bo lok jest naprawde ładny, ma dobre parametry i napewno cenowo będzie bardzo atrakcyjny. LINKI już będa jezdziły w DB to może też GAMA się znajdzie na naszych szlakach. Ale ja ją widze raczej u prywaciarzy i firm leasingu jak np. Mitsui Rail Capital.
Na razie Newag ze swoim Impulsem przebił prędkość na testach 200km/h.