aqws9 napisał(a):
Czy może ktoś napisać mi listę nr. kat farb humbrola które przydają mi się (będą niezbędne) w pomalowaniu i spatynowaniu ścian ceglanych (plastik) ?? Rozumiecie fugi, sama cegłą i ,,brud" ...
A musi być koniecznie Humbrol? Szczerze polecam przejście na Vallejo. Ja do tej pory też "ciągnąłem" na starych Humbrolach, ale ostatnio jakość tych farb znacznie się pogorszyła, więc jak mi sie jakaś skończy to kupuje zamienniki Vallejo.
Ale jak już bardzo chcesz Humbrola...
brązowo czerwone 70, 110, 160
czarny 33
błękitny 89
ciemny brąz 186
piaskowe 63, 84, 93, 94
Pierwsza grupa mieszana między sobą, z dodatkiem czerni 33 i niekiedy błękitu 89 ( tak tak, na cegłach wypalanych w starych piecach często pojawia sie delikatne niebieskawe zabarwienie ), brązu 186 i odcieni piaskowych posłuży Ci do malowania cegieł. Na poczatek można cały element pomalować 110, a potem robić kolejnymi farbkami retusze na pojedynczych cegłach. Fugi wykonasz odcieniami piaskowego, podstawą zaprawy w starym budownictwie był piasek. Jeśli malujesz emaliami można na ścianie zrobić "płukankę" z farby akrylowej ( jeśli malujesz akrylami to na odwrót ). Zabrudzenia wykonasz kolejną płukanką, ale tu polecam w uniwersalną farbę Bronze Van Dyck firmy Talens ( osobiście używam "35" z serii Van Gogh ) którą kupisz w sklepie dla plastyków.
Chce na forum zrobić SBSa o malowaniu ścian ceglanych, ale to zrobęe po sesji, niestety na co innego musze teraz czas poświęcić :roll: