• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie Patyna - narzędzia, materiały, techniki ?

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Chciałbym sie dowiedzieć jak najwięcej na temat techniki patynowania, jakie narzędzia mogą się przydać i czym i jak brudzić ?

14D40

Ostrzeżony
Producent
Reakcje
305 10 1
Polecam lekturę artykułu w KMiD 6/2001 pt.: "Jak budować realistycznie wyglądające modele kolei i jej otoczenia - część 3"
http://www.kmd.pl/6_2001.php

oraz lekturę jednego ze skanów Świata Kolei pt: "Więcej realizmu na makiecie" z cyklu "Warsztat modelarza" autorstwa Pana Zbigniewa Molendy.

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kamil Kopera napisał(a):
gbbsoft napisał(a):
http://wiki.gbbkolejka.pl...zmu+na+makiecie
Dokładnie. Dziękuję Panie Piotrze za wstawkę.
dotarłem do tego linku przez google :) przestudiowałem i jedyna rzecz jaka mi sie z tego przyda to kolory farb i narzędzia (pędzle), nikt nie opisuje techniki nakładania tych farb, a szkoda, trzeba popsuć kilka modeli by się nauczyć :(

mam powiedzmy murek ceglany z plastyku, chcę uzyskać szarą fugę

Czy muszę, najpierw pomalować wszystko na szaro , usunąć później wierzchnią warstwę farby z czół cegieł i brudzić fugę razem z cegłami ?

jak dozować ilość farby by nie popsuć na starcie modelu ?

czy do nanoszenia śladów eksploatacji używa sie tylko farb, czy jakieś pigmenty w proszku (np toner) też można stosować ?

wiem że nie jest to temat łatwy do opisania i wykonania bo próbowałem i mi nie wychodzi stąd moje pytania :D

Kuba1986

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
pepej napisał(a):
czy do nanoszenia śladów eksploatacji używa sie tylko farb, czy jakieś pigmenty w proszku (np toner) też można stosować ?
Toner akurat to będziesz miał kolego w drukarce. Pigment może być płynny lub suchy i zasadniczo tej drugiej kategorii będziemy używać ( czy jako sypkiego "pudru" czy pod postacia suchych pasteli ).

Do patynowania modeli będziesz potrzebował wielu rzeczy... de facto każdy modelarz ma swoje sposoby, techniki i tam dalej.

Będziesz potrzebował dużego wyboru pędzli. Kilku bardzo dokładnych np 0/10, jakaś 00, 0, 1, 2 i coś szerokiego. Niestety każdej grubości po kilka, różniących się twardością włosia oraz materiałem z jakiego będą wykonane
- włosie naturalne do farb olejnych/emalii
- włosie sztuczne do akrylowych
Polecam też kilka pędzelków o naturalnym bardzo miękkim włosiu do nakładania pigmentu.

Teraz farby, tu wachlarz też jest bardzo szeroki. Warto zaopatrzyć się w pewna liczbę z palety Humbrola ( emalie ) oraz Vallejo ( akryle ). Do zwykłych "malowanek" polecam Vallejo, Humbrole raczej do wykonywania niektórych śladów eksploatacji, choć tu nie ma reguły. Nie każdemu też emalie czy akryle "podejdą". Oprócz tego powinieneś zakupić szeroką paletę farb dla plastyków, takich w tubkach. Zarówno olejne jak i akrylowe ( pod niektórymi względami farby te będą się uzupełniać, czasem należy je używać na przemian by się nie gryzły ( zwłaszcza jeśli nie masz aerografu którym możesz na bieżąco lakierować kolejne warstwy patyny ). Polecam też dokupić komplecik akwarelek, kilka będzie przydatnych.

Kolejna sprawa to wspominane pigmenty. Można zakupić je w formie kredek ( suche pastele ) które trzeba zetrzeć lub sproszkowane w pudełku. Na początek czarny, biały, piaskowy, kilka odcieni brązu ( ziemiste kolory ). Do pigmentów potrzebna będzie jeszcze fiksatywa ( do zakupienia w sklepie dla plastyków ) by pigmenty trzymały się modelu a nie naszych palców.

Z narzędzi oczywiście potrzebne będą waciki do uszu, przyda się ołówek, papier ścierny do suchych pasteli, troszkę rożnych rozcieńczalników do farb ( różne farby i co ważne różny plastik na patynowanych wagonach ).

A na początek najlepiej weź jakiegoś starego pikolca i na nim poćwicz.
W najbliższym czasie postaram się podrzucić jakiś materiał foto - właśnie patynuję kilka wagonów. Muszę tylko cyfraka pożyczyć, więc Pepej troszkę cierpliwości, OK? ;)

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
A przede wszystkim rób a nie próbuj robić :). Żadna teoria tak naprawdę nie zastąpi Ci twojej własnej praktyki i inwencji. Zamiast tracić czas na setki pytań, poćwicz na czymkolwiek, kawałku kartonu, jakiejkolwiek zabawce, da Ci to o wiele więcej niż pytania o kąt nachylenia pędzla przy nanoszeniu okopceń. Liczy się skutek a nie droga jaką do niego dotrzesz. Robisz modele dla siebie a nie w/g jakiejś chorej unijnej normy i czy do zabrudzenia użyjesz tonera, sadzy, pigmentu, pasteli czy proszku z "Boruty" nie ma to znaczenia byleby wyglądało ok. Potem to już tylko zdjęcia oryginału, model w łapki i do boju. Nie ma prawa się nie udać

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Acid Rain 1973 napisał(a):
A przede wszystkim rób a nie próbuj robić :). Żadna teoria tak naprawdę nie zastąpi Ci twojej własnej praktyki i inwencji. Zamiast tracić czas na setki pytań, poćwicz na czymkolwiek, kawałku kartonu, jakiejkolwiek zabawce, da Ci to o wiele więcej niż pytania o kąt nachylenia pędzla przy nanoszeniu okopceń. Potem to już tylko zdjęcia oryginału, model w łapki i do boju. Nie ma prawa się nie udać
już jeden domek popsułem, wole ostrożnie podejść do tematu :) nie chce na swojej makiecie super brudnych budynków i składów, a jedynie by miały delikatne ślady użytkowania i wyglądały bardziej realistycznie.

wczoraj próbowałem okopcić komin na swojej SU46 i skończyło się myciem modelu :(
pokruszyłem czarną kredkę świecową i tym proszkiem próbowałem patynować - porażka

farbami boje sie na początek bawić, wole popróbować technikami, których efekty można cofnąć

Zgodzę sie z Tobą, że trzeba ćwiczyć - ale z na początek muszę poszerzyć zaplecze narzędziowe i materiały.

Chciałbym by ten wątek był dla wszystkich, wiec jeśli macie jakieś wyniki w postarzaniu to dodajcie fotkę, opiszcie technikę i materiały jakie zostały użyte do osiągnięcia celu. :)

A

Anonymous

Gość
Dobre efekty w postarzaniu i daje zwykła sadza z pieca .
Tak tak panowie ,sadza nawet całkiem sucha jest lekko tłusta ,bardzo ładnie się przyjmuje do budynków ,jak się ją mocno wciera krótkim suchym pędzlem.
Do imitacji rdzy ,używam suchej rdzy ,pozyskanej drobnym papierem ściernym .
Rdza też jest mocno wcierana ,całkiem na sucho lub z małym dodatkiem materiału wiążącego.
Może być jakiś klej wodny .
Podstawową zaletą takich materiałów jest brak kombinacji z doborem odpowiednich kolorów i odcieni ,a efekt o wiele lepszy bo w końcu zgodny z oryginałem .
http://www.koleje.usa.martel.pl/articles.php?cat_id=1

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Bo to jest prawda stara jak całe modelarstwo, że naturę najlepiej udaje natura :). W bardzo wielu przypadkach zastosowanie, że tak powiem "oryginalnych" materiałów daje najlepszy efekt.

A

Anonymous

Gość
Acid Rain 1973 napisał(a):
Bo to jest prawda stara jak całe modelarstwo, że naturę najlepiej udaje natura :). W bardzo wielu przypadkach zastosowanie, że tak powiem "oryginalnych" materiałów daje najlepszy efekt.
95% modelarzy tak na prawdę nie ma zielonego pojęcia o patynowaniu i postarzaniu modeli .
A prezentowane prace lepiej nie oceniać ,żeby się autor nie obraził .
Ja w sumie też dopiero zaczynam raczkować w tej dziedzinie modelarstwa ,ale jak mam się uczyć to od najlepszych ,ale tu tak na prawdę nie ma od kogo ,więc znalazłem sobie na sieci
gościa którego staram sie naśladować i podpatrywać jego prace .
Bo jest na co popatrzeć :D
http://public.fotki.com/ChuckDoan/model_projects/
Fotki są oczywiście autorstwa tego Pana .

Załączniki

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Damian napisał(a):
Zbyszek napisał(a):
Kolega zapomniał dodać, że to skala większa niż H0!
W przypadku patynowania i postarzania modeli skala nie ma żadnego znaczenia .
Liczą się tylko umiejętności .
no wydaje sie, że masz racje. Pokazałeś ładnie zwaloryzowany model traktorka - tylko szkoda, że nie wiadomo jakie materiały zostały użyte do osiągnięcia takiego efektu, co imituje rdze na kołach itd.

A

Anonymous

Gość
Zbyszek napisał(a):
Teza bardzo interesująca, chętnie podglądne tak profesjonalną patynę w skali H0.
Zaden problem ,ten wagon jest w H0 i wygląda tak samo profesjonalnie jak ten ciągnik.
Zawężanie zainteresowań modelarskich do do własnego podwórka powoduje brak rozeznania
co tak na prawdę dzieje się w świecie modelarskim .

http://www.modeltrainsweathered.com/gallery.htm

Na fotkach w galerii gość pokazał cały swój warsztat ,i dokładnie tam widać na jakich materiałach pracuje .
Starość to działanie czasu na dany obiekt ,więc są to naloty brudu i rdzy .
W modelu takie powłoki to setne milimetra .

Załączniki

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
854 77 5
Damian napisał(a):
Zaden problem ,ten wagon jest w H0 i wygląda tak samo profesjonalnie jak ten ciągnik.
Zawężanie zainteresowań modelarskich do do własnego podwórka powoduje brak rozeznania
co tak na prawdę dzieje się w świecie modelarskim .
To akurat znam, podglądam i experymentuje. Dalej podtrzymuję swoje zdanie, ze im większa skala jest łatwiej!

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Z
Techniki modelarskie 39
Techniki modelarskie 24