• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozy stojące jako pomniki.

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 67 25
Skoro juz o malowaniu mowa... Tak został potraktowany były pomnik st. Gniezno TKt48-77 przez pseudo-mikoli podczas postoju na terenie lokomotywowni (29.07.2011r.) oczekując spokojnie transportu do Jarocina gdzie znajduje się do dziś...

Załączniki

koland

Aktywny użytkownik
Reakcje
497 1 0
Parowóz kolei piaskowych jeździł w Szczakowej stał pod siedzibą kopalni piasku. A odnośnie DB Schenker fajnie że przywrócili ów parowóz do świetności ale na zrobienie zdjęcia czy podejście i obejrzenie parowozu trzeba mieć głupia zgodę. Ochroniarze pilnujący budynku gonią wszystkich jakby każdy był intruzem.

spptkw2

Znany użytkownik
Reakcje
48 3 0
Planuję i pilnuję, aby kolory miał takie jak 10 lat temu na 150 lecie stacji T.Góry i 130 lecie lokomotywowni. Myślę, a nawet jestem przekonany, że się uda. Ja z tego mojego (miedzy innymi) malowania w 1987 roku raczej nie byłem zadowolony.
T.Góry 2007r.

1.jpg

T.Góry 17.07.2017r.
2.JPG
3.JPG

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.726 112 11
Zobaczymy czy nabierze kolorów takich jak w momencie zakończenia eksploatacji w 1987.
Planuję i pilnuję, aby kolory miał takie jak 10 lat temu na 150 lecie stacji T.Góry i 130 lecie lokomotywowni. Myślę, a nawet jestem przekonany, że się uda. Ja z tego mojego (miedzy innymi) malowania w 1987 roku raczej nie byłem zadowolony.
T.Góry 2007r.
Slyszalem od znajomego maszynisty, ze byl na PKP taki krotki epizod kiedy lemiesze malowano na czarno. Wlasnie dla tego tak ostatnio pomalowano TKt48 stojacego na dworcu glownym w Walbrzychu. Wiekszosc z nas "maluczkich" pamieta jednak te czerwone lemiesze. A smaczku dodaja jeszcze te biale obwodki, aby pasowaly do tarczy zderzakow i ramek w lustrzankach. Ciekawe jak teraz beda wygladaly takie detale.

spptkw2

Znany użytkownik
Reakcje
48 3 0
O malowaniu parowozów można było by mówić bez końca. Parowozy miały zasadniczo swoje planowe drużyny które w różnym stopni dbały o estetykę maszyny i to od nich zależało jak parowóz kolorystycznie się prezentował, bywało różnie ale wielki szacunek dla nich. Ja dążę do tego aby 217 była pomalowana tak, aby nikt nie zarzucił mi, że przesadziłem z kolorami, dlatego między innymi zgarniacze będą raczej na czarno. Co do jednego koloru - pomarańczowego (czołownice) to postanowiono przyjąć tę barwę jako przepisową. Wiem, że czołownice bywały i są często malowane na czerwono. Bo tak jest najprościej, czerwonego nigdy nie brakuje , ale wytłumaczenie jest banalne, po prostu nie wszyscy wiedzieli jakie kolory zmieszać aby uzyskać pomarańczowy lub ewentualnie trzeba było pójść do sklepu i kupić indywidualnie puszkę pomarańczowej.
Proszę zwrócić uwagę, że dawniej czołownice na elektrowozach, lokomotywach spalinowych a wcześniej parowozach zgodnie z przepisami BHP były malowane w tym "ostrzegawczym" kolorze. (Myślę, że w tym temacie poprze mnie kolega Kriegslok)...

Ty45-217 pod parą w Tarnowskich Górach, lata 70-te XX wieku, jeszcze bez zgarniaczy ale z oryginalnymi tłoczonymi drzwiami dymnicy,foto:archiwum...

1.jpg
Ty45-217 Tarnowskie Góry 19.07.2017r. w czasie trwającej renowacji, foto:sppTKw2...
2.JPG
3.JPG
5.JPG
6.JPG

Ostatnio edytowane: