• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozy stojące jako pomniki.

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
21.583 514 29
W tej Łodzi coraz częściej dochodzi do takich żałosnych instalacji artystycznych. Kiedyś ubrali Pxa w tandetny sweterek, którego historii i tak bym nie zrozumiał
https://www.google.pl/amp/lodz.onet.pl/lokomotywa-w-sweterku-tego-jeszcze-nie-bylo/f481m.amp
A jak to nazwać, czyż to nie jest żałosne, a może to wyraz tęsknoty za dano nie używanym pozdrowieniem z dobrych dawnych czasów.

http://visitwroclaw.eu/miejsce/rzezba-plenerowa-pociag-do-nieba

Reakcje
364 3 0
A ja to tak odebrałem ,nie znoszę profanowania zabytków tym bardziej kolejowych .Krew mnie zalewa jak się dba o zabytki kolejowe,złomuje się, niszczeją pod opieką ]pseudo muzealników ] . Ocenę wycofałem.
To daj kolegom z Rogowa tyle kasy, żeby nie musieli się imać wynajmu swoich eksponatów. To niestety kolejny już na tym forum atak na organizacje pozarządowe opiekujące się zabytkami kolejnictwa. By jeszcze lepiej wpisać się w obecną medialną narrację proponuję jeszcze opublikować tu gotowiec doniesienia do prokuratury i wezwać do rozsyłania go do organów ścigania. Patriotyczny obowiązek troski o polskie dziedzictwo kolei w ten sposób wypełnicie łatwo i przyjemnie...

SINYOU

Aktywny użytkownik
Reakcje
44 2 1
''profanacja zabytkow'', a co kogo te zabytki obchodzily, dobrze ze owineli tego peixa w te sreberko, przynajmniej to przyciaga uwage. Sweterek tez fajny, nawiazuje do Lodzkich tradycji , jest kolorowo, smiesznie i tak ma byc. Na pewno berdziej to przyciagnelo ludzi, nie czesto widzi sie pociag w sweterku, co Wam to szkodzi? Parowozy juz nie beda zarabiac na szlakach, niech zarabiaja na siebie w inny sposob, a mi bardzo sie pomysl podoba, przynajmniej ludzie, dzieci, sie angazuja, maja z tego radoche, pokazano loka w prasie.. A tak by to stalo rdzewialo, na jakims depo i wszyscy by to mieli glebowo w du...Miasto tez ma promocje, trzeba szukac pieniedzy w roznych zrodlach, jak ktos zaplaci za pomalowanie rupiecia w kwiatki, to niech maluja, moze te pieniadze uratuja jakis wagonik przed huta. Wiecej, dystansu panowie, a jak kogos to tak bulwersuje, to niech sam wylozy kase, a nie krytykuje ze ktos chce zarobic.. Nadal awaria laptopa stad ta lamana polszczyzna. Staram sie dlatego nie udzielac czesto na forum.

K

KNG

Gość
Ja się z powyższym zgadzam w całości.
Tobie SINYOU radzę zaś wysmarować się musztardą i czosnkiem, bo zaraz zostaniesz zjedzony przez miłośniczo-kolejowych purystów.

Bądźcie zdrowi.

ksiezyc_nad_gieesem ..,

Reakcje
3.746 32 0
TKh49-5564. Wiosna 2004 r. Rdzawe zacieki na budce maszynisty nieuchronnie świadczyły o tym, że czas na renowację. Pamiętam, że takie naszły mnie wtedy myśli... i muszę przyznać, że byłem niezwykle mile zaskoczony kiedy ujrzałem go ponownie (a było to w roku następnym), bo stał pięknie odnowiony w lśniących, smoliście czarnych barwach. Jakość zdjęcia może nie najlepsza (to tylko skan z klasycznej fotografii), a mały chłopiec przed parowozem to mój ówcześnie 4-letni synek. Fotkę zamieszczam bo w sieci niewiele jest zdjęć TKh49-5564, w tych konkretnych barwach, już wypłowiałych, w dodatku zrobionych od strony miasta (czyli widok na lewą stronę parowozu).
TKh49-5564, Toruń Gł., wiosna 2004 r..jpg

dariuszz94

Znany użytkownik
Reakcje
113 4 0
Trochę moich "zbiorów" pomnikowych. Na początek te, które już gdzieś tam w internecie wiszą, później wrócę z fotkami z dysku ;)
18 października 2016 - Poznań, ul. Bułgarska. "Stoi na stacji lokomotywa...". Ty51-183 jako pomnik stoi przed poznańskim INEA Stadionem, na którym grywa zespół piłkarski Lech Poznań, znany także jako Kolejorz, z racji kolejowych korzeni klubu. Przy współpracy z Kompanią Piwowarską - producentem piwa Lech - lokomotywa 17 sierpnia 2015 została przewieziona z Wolsztyna do Poznania, gdzie przechodziła remont w zakładach FPS Poznań - dawniejszego HCP, gdzie lokomotywa powstała. 7 października 2016 lokomotywa została przetransportowana po szynach z zakładów FPS do stacji Poznań Górczyn, gdzie następnego dnia została załadowana na lawetę. Następnie 9 października, dokładnie na początku dnia - o północy rozpoczęła się operacja transportu lokomotywy i jej tendra ulicami miasta. Po niemal godzinie kawalkada w asyście mieszkańców dotarła pod miejsce docelowe, gdzie przeprowadzono czynność ustawiania maszyny na specjalnie przygotowanym fragmencie toru. Następnie lokomotywę przykryto biało-niebieską płachtą, a przez kilka kolejnych dni dokańczano prace przy stacji Bułgarska. 16 października 2016 przed meczem Lecha Poznań z Wisłą Kraków odbyło się oficjalne odsłonięcie lokomotywy, stojącej przy peronie przypominającym kształtem jupitery z poprzednika obecnego stadionu. Na noc parowóz jest podświetlany. Nowy pomnik cieszy się oczywiście sporym zainteresowaniem mieszkańców, w szczególności najmłodszych, którzy przychodzą wraz z rodzicami podziwiać ogromną maszynę.

28 lutego 2014 - Kluczbork, ul. Wołczyńska. Nieco już wypłowiała Ty45-149 ustawiona jako pomnik techniki w pobliżu kluczborskiego dworca kolejowego.

19 lutego 2016 - Zbąszynek, ul. Wojska Polskiego. Px48-1923 dumnie prezentuje swe wdzięki jako pomnik. Pod wieczór załączane jest oświetlenie parowozu - przednie i tylne lampy, a także podświetlenie podwozia. Ponadto oświetlone jest szkło podniesionego semafora ramiennego.

27 września 2015 - Jelenia Góra, przy ulicy Krakowskiej. Ustawiona jako pomnik techniki TKt48-58 rdzewieje pod chmurką na terenie lokomotywowni PKP Cargo w Jeleniej Górze.
Po mojej wizycie w Jeleniej Górze o parowozie zrobiło się głośno, jakoby jego właściciel chciał go złomować, maszyna została nawet wyciągnięta z miejsca, w którym stała przez ostatnich kilka lat. Ktoś się może orientuje jak zakończyła się ta sprawa? Lokomotywa zostanie jednak zachowana, czy Cargo zrobiło to, co chciało zrobić?

19 lutego 2015 - Stargard Szczeciński. Odstawiona jako pomnik techniki Pt47-14 spogląda z żeberka przy peronie 2 na mijające ją, młodsze lokomotywy i zespoły trakcyjne. I ta lokomotywa zniknęła z jej dotychczasowego miejsca postoju - przeniesiona na teren pobliskiego zakładu miała przejść renowację - ale na jakim etapie jest ta sprawa i czy wróci na żeberko?

10 września 2015 - Jabłonowo Pomorskie, ul. Kolejowa, park przy dworcu kolejowym. Pomnik Ty2-860 prezentuje swe wdzięki. Swoją drogą fajne miejsce - można sobie posiedzieć w towarzystwie lokomotywy.