Zdjęcia z flikr pobiera się dość prosto.
Prosto jak się wie jak to zrobić. Link jaki Kolega podał nie jest bezpośrednim linkiem do Flickr, tylko do live.staticflickr.com gdzie jest bodajże adres URL zdjęcia, dzięki czemu można ominąć blokadę zapisu bezpośrednio ze strony, narzuconą przez, w tym wypadku autora fotografii.
Może zależy w jakiej przeglądarce? Z Opery to nie idzie: Download The owner has disabled downloading of their photos. i nie widzę tam żadnego obejścia. Ja po prostu robiłem screeny i sobie zapisywałem ale dziś uznałem, że i link starczy.
A motyw ciekawy.
Z tymi linkami różnie bywa, bo wiele z nich (także zamieszczanych tu na Forum, np. kilka-kilkanaście lat temu) już nie działa. Sam wkleiłem kilka linków, które dziś nie funkcjonują
, a co po latach w pewien sposób "wypacza" dany wpis. Temu myślę, że lepiej jednak wstawić oprócz linku, także fotografię, nawet zrobioną za pomocą PrtScrn, wklejoną do Paint-a, wyciętą i zapisaną jako JPEG - co pozwala utrwalić wszystkie możliwe fotografie, niezależnie od blokad itp.
Co do Flickr (i kilku innych stron gdzie są np. blokady zapisu materiału fotograficznego), to nie chodzi o przeglądarkę, tylko dotarcie do "pliku źródłowego". Pozwolisz, że zaprezentuję, jak zapisać tego typu fotografię, na przykładzie tej, do której podałeś link i podał go
t_domagalski (może będzie to oczywista oczywistość, ale nie każdy wie dokładnie jak to zrobić).
Po otwarciu się zdjęcia do jakiego podałeś link, należy [1] prawym przyciskiem myszki (PPM) kliknąć w polu fotografii, otworzy się wówczas okienko [2], gdzie na dole znajduje się opcja
zbadaj, trzeba kliknąć w nią lewym przyciskiem myszki (LPM)
W dole ekranu otworzy się wówczas okno zawierające przeróżne informacje, dotyczące strony i zdjęcia. Po lewej stronie okna, jest okienko, gdzie, suwakiem [3] trzeba zejść na dół (przeważnie, niekiedy nie trzeba bo informacja wyświetla się już u góry) i znaleźć ścieżkę dostępu do danego zdjęcia (img), w tym wypadku, najlepiej zaznaczyć [4] duży rozmiar (zoom-xlarge). Klikając PPM w tą ścieżkę dostępu, otworzy nam się okienko gdzie na dole widnieje opcja [5]
otwórz odnośnik w nowej karcie. Należy kliknąć na niego LPM.
Wówczas otworzy się nam nowa karta [6] ze zdjęciem w wybranym rozmiarze. Zdjęcie te ma już inny adres [6] niż ten bezpośredni na Flickr. Dalej to już standard, czyli w polu fotografii klikamy PPM, a po otwarciu okienka [7], LPM klikamy na znajdującą się u góry opcję
zapisz obraz jako i możemy już zapisać fotografię na własny komputer / dysk / laptop itd.
Oczywiście jest to ominięcie woli autora zdjęcia, który nie przewiduje opcji możliwości zapisania bezpośrednio ze strony na jakiej je zamieścił. Trzeba o tym pamiętać, bo jakkolwiek kopiowanie zdjęć na własny użytek lub zamieszczanie ich fragmentów (czy całej fotografii - zdania są podzielone) w celach niezarobkowych, niekomercyjnych, np. na poczet dyskusji prowadzonej na Forum, jest dopuszczone prawem (oczywiście z podaniem autora i linku do oryginału), to już zamieszczenie fotografii Johannesa Smita (a nawet jej fragmentu) w jakiejś publikacji, będącej w sprzedaży, bez jego zgody, może zakończyć się procesem o naruszenie praw autorskich. Oczywiście w grę wchodzi wiele innych kwestii, trochę więc upraszam sprawę, choćby to, czy autor zdjęcia jeszcze żyje czy są np. spadkobiercy dysponujący prawem autorskim do jego dorobku itp.