Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
[/DOUBLEPOST]A propost wiatrownic to Ol49 powinna mieć wiatrownice Wagnera ,wskazuje na to budowa pomostu ,zostało to uproszczone do uchatki , Zobacz załącznik 167311
[/quote]
wagnery niezabardzo na Ol49 poniewaz to ograniczałoby dostęp do sprężarki - moze były sugestie z poprzednich serii ,że to w praktyce utrudnia zamias ułatwiac i zrobiono uszy przy kominie i tak też zrobiono w męskiej wersji nowej linii stylistycznej lokomotyw parowych w Ty51 , to oczywiscie moje teorie , ale planowana nowa wersja Ty55 z przepustnicą wzorowaną z Ty246 a więc dżwignią i otworami kontrolnymi umieszczonymi obok komina na dymnicy raczej wykluczałaby montowania uszu ,tylko własnie wagnery ...tak mi sie wydaje
To nie jest godlo III Rzeszy, to jest orzelek z kolem kolejowym pod spodem, nawet sporo parowozow takie mialo malowane. Chociaz rdza przeszywa wszystko to nawet widac inne ozdoby np. bialo czerwone zawiasy drzwi dymnicy.
To jest właśnie "gapa" ale nieoryginalna a wymalowana współcześnie dla potrzeb filmu czy innej maskarady. A parowóz rdzewieje i niszczeje nie w Świdnicy ale w Jaworzynie.
To jest właśnie "gapa" ale nieoryginalna a wymalowana współcześnie dla potrzeb filmu czy innej maskarady. A parowóz rdzewieje i niszczeje nie w Świdnicy ale w Jaworzynie.
To jest domowa konstrukcja najprawdopodobniej wykonana przez załogę parowozu w celach poprawy warunków bytowania, podobnie jak przedłużane dachy budki na Ty23
[/DOUBLEPOST]A propost wiatrownic to Ol49 powinna mieć wiatrownice Wagnera ,wskazuje na to budowa pomostu ,zostało to uproszczone do uchatki , Zobacz załącznik 167311
wagnery niezabardzo na Ol49 poniewaz to ograniczałoby dostęp do sprężarki - moze były sugestie z poprzednich serii ,że to w praktyce utrudnia zamias ułatwiac i zrobiono uszy przy kominie i tak też zrobiono w męskiej wersji nowej linii stylistycznej lokomotyw parowych w Ty51 , to oczywiscie moje teorie , ale planowana nowa wersja Ty55 z przepustnicą wzorowaną z Ty246 a więc dżwignią i otworami kontrolnymi umieszczonymi obok komina na dymnicy raczej wykluczałaby montowania uszu ,tylko własnie wagnery ...tak mi sie wydaje[/quote]
-apropo tego niezrealizowanego projektu Ty55 wykonałem szkic wg mojego wyobrażenia tej maszyny z kilkoma sugestiami planowanymi dla tej serii z artykułu o Ty51 Pawła Terczyńskiego i Wiesława Sygulskiego w zeszycie Parowozik4/1994
wagnery niezabardzo na Ol49 poniewaz to ograniczałoby dostęp do sprężarki - moze były sugestie z poprzednich serii ,że to w praktyce utrudnia zamias ułatwiac i zrobiono uszy przy kominie i tak też zrobiono w męskiej wersji nowej linii stylistycznej lokomotyw parowych w Ty51 , to oczywiscie moje teorie , ale planowana nowa wersja Ty55 z przepustnicą wzorowaną z Ty246 a więc dżwignią i otworami kontrolnymi umieszczonymi obok komina na dymnicy raczej wykluczałaby montowania uszu ,tylko własnie wagnery ...tak mi sie wydaje
Kolego, napatrzylem sie na nie i naczytalem sie o amerykanskich parowozach. To jest technicznie poprawna nazwa kol jakie kolega Hoart narysowal. Zdjecia mojego autorstwa, Parowoz T1 towarzystwa Reading Railway.
Kolego "JacekZet", moze by cos napisac na ten temat o czapajewach malo kto tu wie, ja nigdy jeszcze ET42 nie widzialem, po prostu nie ten region. Z tymi kolami to ciekawa sprawa, Masz jakies zdjecia?
Co prawda zamieściłem to pytanie też w innym dziale, ale wiem, że tu zaglądają specjaliści od rzeczywistego taboru (nie modeli). Czy TKt1 kiedykolwiek jeździł malowany na oliwkowo?