• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park do 1989 roku (tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.256 7 0
[/DOUBLEPOST]A propost wiatrownic to Ol49 powinna mieć wiatrownice Wagnera ,wskazuje na to budowa pomostu ,zostało to uproszczone do uchatki ,
Zobacz załącznik 167311 [/quote]
wagnery niezabardzo na Ol49 poniewaz to ograniczałoby dostęp do sprężarki - moze były sugestie z poprzednich serii ,że to w praktyce utrudnia zamias ułatwiac i zrobiono uszy przy kominie i tak też zrobiono w męskiej wersji nowej linii stylistycznej lokomotyw parowych w Ty51 , to oczywiscie moje teorie , ale planowana nowa wersja Ty55 z przepustnicą wzorowaną z Ty246 a więc dżwignią i otworami kontrolnymi umieszczonymi obok komina na dymnicy raczej wykluczałaby montowania uszu ,tylko własnie wagnery ...tak mi sie wydaje

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.872 112 11
Fotka z netu, która bardzo mnie zaciekawiła ... Świdnica ... a na drzwiach dymnicy godło III Rzeszy . Czy ktoś wie coś więcej o tym parowozie ?
]
To nie jest godlo III Rzeszy, to jest orzelek z kolem kolejowym pod spodem, nawet sporo parowozow takie mialo malowane. Chociaz rdza przeszywa wszystko to nawet widac inne ozdoby np. bialo czerwone zawiasy drzwi dymnicy.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.256 7 0
[/DOUBLEPOST]A propost wiatrownic to Ol49 powinna mieć wiatrownice Wagnera ,wskazuje na to budowa pomostu ,zostało to uproszczone do uchatki ,
Zobacz załącznik 167311
wagnery niezabardzo na Ol49 poniewaz to ograniczałoby dostęp do sprężarki - moze były sugestie z poprzednich serii ,że to w praktyce utrudnia zamias ułatwiac i zrobiono uszy przy kominie i tak też zrobiono w męskiej wersji nowej linii stylistycznej lokomotyw parowych w Ty51 , to oczywiscie moje teorie , ale planowana nowa wersja Ty55 z przepustnicą wzorowaną z Ty246 a więc dżwignią i otworami kontrolnymi umieszczonymi obok komina na dymnicy raczej wykluczałaby montowania uszu ,tylko własnie wagnery ...tak mi sie wydaje[/quote]

-apropo tego niezrealizowanego projektu Ty55 wykonałem szkic wg mojego wyobrażenia tej maszyny z kilkoma sugestiami planowanymi dla tej serii z artykułu o Ty51 Pawła Terczyńskiego i Wiesława Sygulskiego w zeszycie Parowozik4/1994

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.872 112 11
wagnery niezabardzo na Ol49 poniewaz to ograniczałoby dostęp do sprężarki - moze były sugestie z poprzednich serii ,że to w praktyce utrudnia zamias ułatwiac i zrobiono uszy przy kominie i tak też zrobiono w męskiej wersji nowej linii stylistycznej lokomotyw parowych w Ty51 , to oczywiscie moje teorie , ale planowana nowa wersja Ty55 z przepustnicą wzorowaną z Ty246 a więc dżwignią i otworami kontrolnymi umieszczonymi obok komina na dymnicy raczej wykluczałaby montowania uszu ,tylko własnie wagnery ...tak mi sie wydaje
]Kola "Boxpok", czy nie za ciezkie jak na polskie warunki? Fajny rysunek;)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.872 112 11
Kolego "JacekZet", moze by cos napisac na ten temat;) o czapajewach malo kto tu wie, ja nigdy jeszcze ET42 nie widzialem, po prostu nie ten region. Z tymi kolami to ciekawa sprawa, Masz jakies zdjecia?