I ja do dnia wczorajszego też tak myślałem. Ale gdy wczoraj zobaczyłem zdjęcie na FB i przypomniałem sobie to co kilka dni temu zauważył Janusz to doszedłem do innego wniosku. Chodzi mi o różnicę w budowie tendra.
Można zauważyć, że parowozy nr 99 i 100 mają tender ze skróconą skrzynią węglową, natomiast parowóz tak go nazwijmy "z wystawy" posiada tender typowy dla par. Ty23, czyli 22D23.
Zobacz załącznik 623018
Faktycznie niezły.
I aby to nie była tylko jedna moja wątpliwość to dołożę jeszcze drugą.

Na zdjęciu parowozu z wystawy widać wyraźnie tablicę Schwartzkopff, na późniejszych zdjęciach zarówno parowozu 99 jak i 100, czyli już w służbie LBE tych tablic nie ma! Co się z nimi stało? Może parowóz ze zdjęcia z wystawy miał założoną prowizorycznie, jakąś tymczasową?
W trakcie tej mojej pisaniny znalazłem jeszcze jeden szczegół, który mi chyba częściowo wyjaśnia jedną sprawę. Znalazłem tablicę firmową Schwarzkopff na parowozie nr 100.

Nigdy wcześniej nie widziałem tablicy umieszczonej w tym miejscu. Zresztą spójrzcie sami:
Zobacz załącznik 623017
I teraz tak na szybko, po tej lokalizacji tablic można przypuszczać, że na wystawie jest par. 99 ( tabl. na kołpaku). Oczywiście, to tylko przypuszczenie.
I tak na szybko zastanawiając się, czy to aby tylko te wątpliwości się przychodzą do głowy? Tylko ...?