• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozownia H0

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Witam mam pytanie dotyczące parowozowni, a mianowicie chciałbym sobie kupić parowozownię trzy stanowiskową , ale nigdzie w internecie nie ma. I myślałem aby kupić dwu stanowiskową i jednostanowiskową,. Ale nie wiem czy to wypali. Proszę o pomoc. :)
To są parowozownie które chcę kupić
10-25871_0.jpg 3507043988.jpg
to zdj. przedstawia gdzie miałby stać.
PA050064.JPG

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Nie chwytam humoru. Jak aktywny użytkownik pisze , że nie umie przyciąć kawałków toru z fleksa i odpowiednio ułożyć a jeszcze lepiej przyciąć i dopasować rozjazd.
jak za trudne to kupujesz 3 lokomotywownie i odpowiednio przycinając uzyskujesz jedną potrójną. Wewnętrzne ściany wyrzucamy i zastępujemy konstrukcją drewnianą. Można podejrzeć w kartonowej lokomotywowni dece. Bardzo ładnie narysowana. najtrudniejszy w wykonaniu jest element dachu zwany koszem bo wymaga szczególnie starannych obróbek blacharskich i stałego dbania o przepustowość rur spustowych. Tzreba mieć piłką włosową zwaną laubzegą oraz zestaw pilników i papieru ściernego.
Nie wykorzystane ściany wewnętrzne kupię za jakąś atrakcyjną cenę

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nie chwytam humoru. Jak aktywny użytkownik pisze , że nie umie przyciąć kawałków toru z fleksa i odpowiednio ułożyć a jeszcze lepiej przyciąć i dopasować rozjazd.
jak za trudne to kupujesz 3 lokomotywownie i odpowiednio przycinając uzyskujesz jedną potrójną. Wewnętrzne ściany wyrzucamy i zastępujemy konstrukcją drewnianą. Można podejrzeć w kartonowej lokomotywowni dece. Bardzo ładnie narysowana. najtrudniejszy w wykonaniu jest element dachu zwany koszem bo wymaga szczególnie starannych obróbek blacharskich i stałego dbania o przepustowość rur spustowych. Tzreba mieć piłką włosową zwaną laubzegą oraz zestaw pilników i papieru ściernego.
Nie wykorzystane ściany wewnętrzne kupię za jakąś atrakcyjną cenę
A i Pan powiedział że mam coś rozścinać jaką gumówką a ja mam 12 lat, i nie mam taki zdolności i takiego osprzętu, a tata ciągle w pracy ;)

dany

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Jak masz 12 lat to nie ruszaj elektronarzędzi bo jak utniesz sobie pale to tata pójdzie do więzienia za brak opieki.
Zostaje model kartonowy i nożyczki.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.084 65 5
A że tak zapytam....po co Ci 3stanowiskowa ? To po pierwsze. Po drugie są 3stanowiskowe, tylko trzeba poszukać....Faller ma (to nazwa producenta ;) ).
Po 3 możesz mieć 2stanowiskową i jeden tor odstawczy obok...to częsty widok.

A zaczynając od początku. Pokaż plan całej makiety....będzie łatwiej coś więcej Ci doradzić :)

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
A że tak zapytam....po co Ci 3stanowiskowa ? To po pierwsze. Po drugie są 3stanowiskowe, tylko trzeba poszukać....Faller ma (to nazwa producenta ;) ).
Po 3 możesz mieć 2stanowiskową i jeden tor odstawczy obok...to częsty widok.

A zaczynając od początku. Pokaż plan całej makiety....będzie łatwiej coś więcej Ci doradzić :)
Ale mi chodzi o to że mam 3 loki i jeden lok doświadczalny i chciałbym aby wszystkie trzy sobie razem stały ;) A to jest plan : PA070065.JPG

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.084 65 5
Kamil. Rozumiem Twoje plany związane z makietą, ale liczę na to, że dasz sobie coś powiedzieć :)
1. Plan jest do zmiany.
2. Przejrzyj sobie mój wątek "Makiety dla średnio-leniwych początkujących". Pod kątem zmiany planu torów.
3. Przejrzyj net i pooglądaj sobie lokomotywownie...czy tam na pewno wszystkie lokomotywy są pochowane w "garażach" ;)
4. Czy chcesz na tej makiecie jeździć tylko lokomotywami ?
:)

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Torów bym nie chciał zmieniać bo nie mam na takie rzeczy miejsca, a te plany i odpowiadają. A co do tej lokomotywowni to wszystkie lokomotywy nie są schowane w garażach. A w jakim sensie jeździć samymi lokomotywami ? :)

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kris, miał na myśli to że strasznie krótkie masz tory proste i niewiele tam wejdzie. Ale już wyjaśniłeś że na więcej nie masz miejsca. Jeśli nie chcesz w planie nic zmieniać to proponuję żebyś zakupił lokomotywownie na dwa loki a na tym trzecim torze możesz zrobić kanał rewizyjny, albo nawadnianie, nawęglanie albo piaskownie. Nie koniecznie musisz stawiać szopę dla trzech loków :)

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Kris, miał na myśli to że strasznie krótkie masz tory proste i niewiele tam wejdzie. Ale już wyjaśniłeś że na więcej nie masz miejsca. Jeśli nie chcesz w planie nic zmieniać to proponuję żebyś zakupił lokomotywownie na dwa loki a na tym trzecim torze możesz zrobić kanał rewizyjny, albo nawadnianie, nawęglanie albo piaskownie. Nie koniecznie musisz stawiać szopę dla trzech loków :)
OOOOO dziękuje o tym nie myślałem " kanał rewizyjny, albo nawadnianie, nawęglanie albo piaskownie" pomyślę nad tym dziękuje :)[DOUBLEPOST=1381157274][/DOUBLEPOST]Tylko co zrobić z tymi dwoma lokami które mi zostaną gdzie by miały stać :(

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.084 65 5
Na tak małej powierzchni, 3 lokomotywy to tłok :)
A tak w ogóle, to jakie Ty masz te lokomotywy ? Parowozy, diesle, elektrowozy ?
Pisząc, że będziesz jeździł samymi lokami miałem na myśli to, że nie widzę na Twoim planie miejsca na jakąś stację. Nie widzę miejsca na odstawienie jakiegokolwiek wagonu...

Napisz, jak Ty to widzisz... Poza tym, jakie wymiary ma ta Twoja makieta ?

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Na tak małej powierzchni, 3 lokomotywy to tłok :)
A tak w ogóle, to jakie Ty masz te lokomotywy ? Parowozy, diesle, elektrowozy ?
Pisząc, że będziesz jeździł samymi lokami miałem na myśli to, że nie widzę na Twoim planie miejsca na jakąś stację. Nie widzę miejsca na odstawienie jakiegokolwiek wagonu...

Napisz, jak Ty to widzisz... Poza tym, jakie wymiary ma ta Twoja makieta ?
Loki ta mam tak 1 elektrowóz siemens, spalinowóz Br110 i dwa parowozy Tkt3 (Br86) i Br98. Stacja będzie na tym długim odcinku nie tam gdzie jest bocznica tylko po tej drugiej stronie. No właśnie z tymi wagonami o jest teraz mały problem, na razie kiedy nie ma parowozowoni to tam stoją wagony, a jak by była szopa to bym przed nią stawiał wagony. Wiem nikt normalny tak nie robi, ale nie mam innego pomysłu ani więcej miejsca :)

statom

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kamil, podaj wymiary to może coś ciekawego się dopasuje do Twoich potrzeb. Stacja z rozjazdami w środku, troszkę marnie wygląda. Może jak podasz wymiary to się okaże że rozjazdy można będzie zrobić na łukach i wejdą jeszcze jakieś tory odstawcze ;) Podawaj wymiary, pokombinujemy :)

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.645 20 1
nie wiem czy pisałeś jakiego producenta tory chcesz zastosować, ale w tym układzie nie ma miejsca na stację i peron... - masz rozjazdy w miejscach gdzie mozna próbować upchnąć stację i perony, zarówno u dołu, jak i u góry... Poszukaj rozjazdów łukowych, które wpasujesz w układ zanim torowisko sie wyprostuje... Wtedy całą prostą wykorzystasz na stację/peron

OP
OP
kamil.bajer

kamil.bajer

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Kamil, podaj wymiary to może coś ciekawego się dopasuje do Twoich potrzeb. Stacja z rozjazdami w środku, troszkę marnie wygląda. Może jak podasz wymiary to się okaże że rozjazdy można będzie zrobić na łukach i wejdą jeszcze jakieś tory odstawcze ;) Podawaj wymiary, pokombinujemy :)
Wymiary to 190x90cm ;) A do te bocznicy to jest jeden mały problem że ja te całe torowisko mam przy wiercone do płyty którą chowam pod łóżko. :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 3