• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowóz TKp 4422

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.144 7 0
Ten parowóz z tendrem moim zdaniem jest sporą przeróbką TKp Śląsk. Ze starym parowozem na pewno wspólny miałby kocioł i podwozie. Znowu trochę pogrzebałem i odgarnąłem jeszcze ze sterty internetu 3 takie zdjęcia. I pomiędzy nimi widać pewne różnice, ale kocioł i podwozie jakby z TKp Śląsk. Nie chcę się wypowiadać - nie uważam się za guru w tych tematach - więc może jest ktoś, kto potrafiłby dociec lub zna prawdę?

No i jeszcze coś dorzucę:

http://mickpope.zenfolio.com/p604491983
wycinek z "Panoramy Sląskiej" lata 50-te

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Może niezbyt dokładnie sprecyzowałem pytanie. Chodziło mi o to, czy parowóz będący czyjąś własnością pracował na rzecz ZNTK Dzierżno tak jak np. parowozy Ok22 i Pm36 będące własnością Muzeum Kolejnictwa obsługiwały pociągi PKP.

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.618 29 2
Przeprowadzaliśmy rewizję zewnętrzną kotła na terenie ZNiUT Dzierżno. Po odbiorze przez Inspektora TDT wykonaliśmy krótką jazdę próbną luzem na Dramę. Była to kolejna okazja do wykonania innego zdjęcia i spotkania z piaskowym składem KP Kotlarnia, który sunął z TEM2 na czele do Zabrza - foto poniżej. Niestety zdjęcie z piaskarkami było improwizowane i nie odbywały się z nimi żadne jazdy. Taka mała namiastka, do której dziś mimo wszystko miło się wraca.

tem2-157_i_slask.jpg