Jak może zauważyliście, trochę ostatnio skanuję swoje stare zdjęcia, więc postanowiłem niektórymi z Wami się podzielić. Tym razem kilka fotek z obchodów 150. rocznicy otwarcia pierwszej linii kolejowej na dzisiejszych ziemiach polskich, czyli linii z Wrocławia do Oławy. Nastąpiło to 22 maja 1842 roku, a obchody tej rocznicy w 1992 roku były początkiem cyklu imprez związanych ze 150-leciem kolei w Polsce, których kulminacją były uroczystości w Warszawie w rocznicę otwarcia pierwszego odcinka Drogi Żelaznej Warszawsko-Wiedeńskiej, w czerwcu 1995 roku.
Uroczystości we Wrocławiu rozpoczęły się od odsłonięcia przez ówczesnego Dyrektora Generalnego PKP, Aleksandra Janiszewskiego, pamiątkowej tablicy na ścianie pierwszego wrocławskiego budynku dworcowego, znajdującego się niedaleko obecnego dworca (dawno już nie byłem we Wrocławiu i nie wiem, co w tym budynku znajduje się dzisiaj).
Następnie specjalny pociąg, prowadzony parowozem Ok1-359, ruszył z Wrocławia Głównego do Oławy, wioząc zaproszonych gości i szczęśliwców, którym udało się tym składem zabrać.
Za pociągiem oficjalnym do Oławy dojechały dwa składy turystyczne, jakie specjalnie w tym celu przyjechały zza zachodniej granicy. Pierwszy, zestawiony z historycznych wagonów w oznaczeniach DRG, przyprowadziła Ol49-64. Drugi pociąg przybył z zachodnich Niemiec i składał się z nowszych wagonów różnych typów i prowadzony był w trakcji podwójnej przez słynny wówczas z trochę jarmarcznego wyglądu Ty42-107 i Ty2, którego numeru nie widać na zdjęciach, a nie mam teraz dostępu do swoich notatek.
W drodze powrotnej do Wrocławia pociąg rocznicowy pociągnęła TKt48-18.