• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Ot1 ITALERI

OP
OP
Tw53-2566

Tw53-2566

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 1 0
Kolega zabiera się za konwersję na 'krowi parowóz'... i OK.
Jakby co, można rzucic okiem tutaj, a potem na model do konwersji i zobaczyć czym (z grubsza) różnił się parowóz Ot1 od BR41 jeśli ma to być maszyna używana w końcówce jej eksploatacji w PKP... https://www.bazakolejowa.pl/_fervojoj/BIBLIO/TABOR/OT1/OT1_1.HTM
Przy takich konwersjach wiele elementów trzeba robić samemu. Raczej nie kupi się gotowych części na zasadzie, "zdejmę sobie to, kupię tamto i zmontuję"...

A tak przy okazji. Temat założony w marcu (fotorelacja miała być)... i co?
Nowe modele kupione (już wiemy).

A co z Ot1, jako głównym aktorem tego tematu?

Nie bardzo widze sens zakładać temat jak się nie wrzuca na bierząco tej fotorelacji, tylko tak leży ten temat po kilka miesięcy bez jednej fotki nawet. Rozumiem, że nie zawsze jest czas. Ale nawet jednej fotki od marca... tymczasem nowe modele kupione :niepewny:... i wiesz co. W ostateczności wiatrownice Wagnera do Ot1 weź z tej BR01 co ją ostatnio kupiłeś.
A nuż będą pasować.

Kiedy wrzucisz jakieś fotki z tej przeróbki?

Jednak najłatwiej byłoby.,..

...wtedy najmniej sie narobisz, a i w końcu może jakieś fotki wrzucisz :) ? Wiesz.... Marzec, Kwiecień, Maj.... Czerwiec. Widzowie się niecierpliwią :D
Wiem, że minęło dużo czasu, ale miałem dużo rzeczy na głowie. Dzisiaj zaczynam. Zacznę od pomalowania części na czerwono i czarno

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.230 52 6
Aha. To będzie taka relacja opisowa?! Ciekawy pomysł. Oczami wyobraźni juz widze te pomalowane na czarno i czerwono elementy. Bardzo ładnie się prezentują.

J

Jurek ST44

Gość
No pewnie, że śmieszne. 2 miesiące od rozpoczęcia relacji i zapodaniu zdjęć pudełek uraczyłeś forumowiczów wpisem,że zaczynasz malować. :ROFL:

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Może maluje części w ramkach i potem będzie sklejać?
W każdym bądź razie przechodziłem osobiście przez te modele, robiłem Ot1, Ty5 i nie są to zbyt rozwojowe konstrukcje, rozwiązanie na krótką metę, lepiej już kupić stare piko i na tym się bawić.
Nie chcąc być wrednym, ale widzę że kolega zaczyna sporo, ale nie za bardzo kontynuuje, typowy młodzieńczy zapał, to ile kolega ma lat ?;)

OP
OP
Tw53-2566

Tw53-2566

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 1 0
Proszę bardzo:
Zaczynam od malowania elementów w ramkach (wczoraj) . Dziś ciąg dalszy ( kolejne warstwy)

P.s zdjęcia dopiero dzisiaj ,bo mój internet nie chciał wczoraj współpracować

Załączniki

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Nie chcę wyjść na złośliwca dekady(żeby komuś nie skubnąć tego tytułu) ale stary już jestem i ślepy i to są pomalowane części czy tylko nam pokazujesz co i jak?
Nie lepiej malować po zeszlifowaniu całego zbędnego DB-owskiego osprzętu?
Ciężkie to to nie jest a sporo modelowi doda.

OP
OP
Tw53-2566

Tw53-2566

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 1 0
Postęp prac.
Na dziś to tyle. Jutro skleję i pomaluję tender.
Niestety kalki do Ot1 nie są na razie dostępne na kalkomanie.com , więc muszę poczekać, kiedy znów będą.
@Piotr M. co mam uciąć/zeszlifować? 20160607_230359.jpg
20160607_230406.jpg 20160607_230559.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.767 387 20
Tak zapytam... Te koła to jeszcze będziesz poprawiał? Czy to może wersja końcowa malowania?

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Każdy ma oczy kolego. Obierz sobie jakiś egzemplarz Ot1 i porównaj co wywalić, co dorobić. Myślę że tyle o armaturze kotła napisano że tylko czytać.
Mafo, cierpliwości, dajmy chłopakowi pracować :)

zepfot

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
443 0 1
Gun metal przynajmniej ten z jakim ja miałem do czynienia jest właściwie czarnym metalizerem i na obręcze się nie nadaje.
Spróbuj kolorem stali lub chromu jakiejkolwiek firmy.

Piotr M.

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 86 30
Ja w swoich modelach wyrzuciłem te tuleje od kół, i tak tender na nich nie pojedzie i tak a ustawić ich zbieżność i rozstaw to wyższa szkoła jazdy. Użyłem gotowych kół piko w tendrze. Najlepiej to plastikowy wałek i na nim osadzić koła, na torze ustawić, tylko nie tym co przy modelu torze bo jest do d... Skleić koła i dociąć wałki.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 4
Tabor 4
Tabor 7