• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Obrotnice w H0.

Reakcje
0 0 0
Witam.
Mam zamiar zakupić obrotnicę :
Fleischmann 6152 C - elektrische Drehscheibe - Spur H0 - Neu & OVP.

Czym ona się różni od :
Fleischmann 6154 C - elektrische Drehscheibe - Spur H0 - Neu & OVP ?

Oczekuję konstruktywnych porad i odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Leszek

OP
OP
Ice42

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.
Dziś odebrałem Obrotnicę FL-a Ho 6052. Ale bez żadnej instrukcji, poprostu "gołą" obrotnicę.

http://www.ebay.pl/itm/160911835983?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

Mam tu pytanie, bo widzę że obsługa to prosta rzecz, idą w niej trzy przewody razem i osobno czarny i biały - pewnie do toru.
Teraz pod jakie napięcie można ją podłączyć by sprrawdzić ją na 'sucho" czy działa i spokojnie gościowi dać pozytywny komentarz na Ebayu ?
Czy jest możliwość i czy można podpiąć ją przewody czarny i biały pod DCC ? Czyli 14-16V , i czy jest możliwość sterowania jej z multimousa Roco ?

Czekam na pomoc i konstruktywne odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Leszek

Dominik

Znany użytkownik
FREMO Polska
NAMR
Reakcje
363 17 0
Nie pasuje mi Twój opis do tego co pamiętam z instalacji naszej identycznej obrotnicy fleśmana i tego co widzę na zdjęciach z aukcji. Do zasilania torów sa dwa żółte idące bezpśrednio z obrotnicy. Trzy we wspólnej wiązce - szary żółty i czerwony należy podłączyć do przewodów w identycznych kolorach wychodzących z nastawnika (tak nazywam to białe kółko które widać w lewym dolnym rogu jednego ze zdjęć z aukcji) Z tegoż nastawnika wychodzą też dwa przewody - biały i czarny które należy podłączyć pod zasilanie. Instrukcja mówiła o 16V AC ale my podłączamy pod DC i też działa a przy okazji mamy mozliwość regulowania prędkości obracania się pomostu obrotnicy. Pod DCC nie zapomnij o konieczności zasilania torów za pośrednictwem modułu pętlowego.

karol_mar

Znany użytkownik
Reakcje
69 1 0
Witam.
Dziś odebrałem Obrotnicę FL-a Ho 6052. Ale bez żadnej instrukcji, poprostu "gołą" obrotnicę.

http://www.ebay.pl/itm/160911835983?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649

Mam tu pytanie, bo widzę że obsługa to prosta rzecz, idą w niej trzy przewody razem i osobno czarny i biały - pewnie do toru.
Teraz pod jakie napięcie można ją podłączyć by sprrawdzić ją na 'sucho" czy działa i spokojnie gościowi dać pozytywny komentarz na Ebayu ?
Czy jest możliwość i czy można podpiąć ją przewody czarny i biały pod DCC ? Czyli 14-16V , i czy jest możliwość sterowania jej z multimousa Roco ?

Czekam na pomoc i konstruktywne odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Leszek
Z MM nie da się sterować, bo to nie obrotnica cyfrowa.

OP
OP
Ice42

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Ok Dzięki Panowie, już też dzwoniłem do Elvisa, ale już mi Dominik pomogłeś. :)
Nierozumiem tylko co to oznacza to pojęcie ? "konieczności zasilania torów za pośrednictwem modułu pętlowego." ?
Ja zamyślam zaraz podłączyć DCC i podpiąć pod klips cyfrowy, i zobaczę czy ruszę po podpięciu tychże kolorów -jednakowo jakie idą z "obrotnika". :)
Jeszcze jedno, mam te dwa żółte przewody, i podpiąłem je pod jeden i drugi biały i czarny teraz spięte razem- i mam teraz zamiar je wpiąć pod klips cyfrowy na G 231 piko gleisa toru. Czy działam dobrze ?

OP
OP
Ice42

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak już to biały z żółtym i czarny z drugim żółtym
No i tak zrobiłem efekt : po podłączeniu słyszę tylko "stuki"(pewnie silniczka) a obrotnica-stoi. :/
Co jest grane ??
Coś ją blokuje, jak po podłączeniu silnik reaguje- tyle że nie obraca.;/
Nie wiem, zauważyłem że na środku pomostu obrotnicy jest prostokąt, odkryłem go i zobaczyłem "bolec"
silniczka zabezpieczony "półksiężycem-taką zawleczką, czy mam ją rozebrać ze wszystkich schodków na czynniki pierwsze ?? ://

OP
OP
Ice42

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
pewnie zasilanie z torów się nie nadaje, powinien być osobny zasilacz
Masz chyba rację, sprzężenie zasilania z cyfry jednocześnie na silnik i tory to zły pomysł. Też przed chwilą do tego doszedłem, by jednak zastosować osobne zasilanie obrotnicy z - jednej strony- a z drugiej podpięcie zasilania DCC na klipsie cyfrowym, i pewnie będzie po kłopocie. :)
Karol to jaki byś proponował zasilacz w takim razie ?
Muszę się na Alledrogo rozejrzeć.:)
Czy taki byłby dobry do obrotnicy ? :)
http://allegro.pl/show_item.php?ite...ee15a0f666a574a80fea88dffff9b62fb8b71e1e483bb

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
Leszku, mam tą samą obrotnicę na swojej makiecie. Podłączoną tak samo jak mówił Dominik. Do zasilania obrotnicy mam zwykły zasilacz 16V 1A AC~ Na dobrą sprawę przez pewien czas użyłem transformatorka ze starego oświetlenia na choinkę (15V 0.8A AC) działało ale na sucho poza makietą.

Dwa kable zółte podłączasz do modułu pętli zwrotnej, a moduł do sygnału DCC w torach. Jeśli ich nie podłączysz to gdy będziesz obracał loka to swiatła/dzwięk będzie działał tylko wtedy gdy pomost będzie ustawiony w pozycji z której można zjechać z obrotnicy. Na końcu pomostu są małe blaszki które doprwoadzają prąd z torów na który jest zjazd. Petla zwrotna zapewni poprawną polaryzację napięcia na pomoście gdy obrócisz loka o 180 stopni.

OP
OP
Ice42

Ice42

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Leszku, mam tą samą obrotnicę na swojej makiecie. Podłączoną tak samo jak mówił Dominik. Do zasilania obrotnicy mam zwykły zasilacz 16V 1A AC~ Na dobrą sprawę przez pewien czas użyłem transformatorka ze starego oświetlenia na choinkę (15V 0.8A AC) działało ale na sucho poza makietą.

Dwa kable zółte podłączasz do modułu pętli zwrotnej, a moduł do sygnału DCC w torach. Jeśli ich nie podłączysz to gdy będziesz obracał loka to swiatła/dzwięk będzie działał tylko wtedy gdy pomost będzie ustawiony w pozycji z której można zjechać z obrotnicy. Na końcu pomostu są małe blaszki które doprowadzają prąd z torów na który jest zjazd. Petla zwrotna zapewni poprawną polaryzację napięcia na pomoście gdy obrócisz loka o 180 stopni.
Marek podaj mi proszę dokładnie jak podłączyłeś te przewody.
Rozumiem, że te dwa żółte przewody, lecz osobno po jednej żyle dajemy : jeden żółty na czarny i drugi żółty na biały, te trzy do sterowania idą na tamte trzy, Ok, i dalej, te spięte równolegle dwa przewody czarny i biały są spięte z tymi żółtymi z osobna, czy odwrotność podpięć jest ważna ?
Rozumiem że tak spięte przewody podłączam pod osobny zasilacz, i powinno w końcu grać, i te "stuki" w momencie obrotu w lewo lub prawo winny zniknąć- a pojawić się obrót.
Rozmyślam nad zakupem tego :
http://allegro.pl/uniwersalny-zasialcz-16v-900ma-speedport-niestabil-i2779190325.html
No i kupiłem go, tylko teraz muszę te przewody zciąć z wtyczki, lub zakupić do niego końcówkę . :)
http://allegro.pl/show_item.php?item=2779190325

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
Ok pętla zwrotna np Lenz'a http://www.dccsupplies.com/shop/product_info.php?products_id=1533 mam nadzieję że czaisz coś po angielsku. O ile dobrze pamiętam to złącze AUS (J,K) to twoje dwa żółte kable, złącze EIN (J,K) do torów z sygnałem DCC. Jeśli nie podłączysz tych kabli to i tak wjedziesz i zjedziesz z obrotnicy bo są blaszki kontaktowe. Lok straci sygnał jak będziesz go obracał. Jeśli nie pasz pętli nie podłączaj żółtych kabli.

Biały i czarny nie łącz z sygnałem DCC, każdy lok bieże od 0,5 do 0,8A jak jedzie. Jeśli masz MultiMousa to więcej niż 3A nie wyciągniesz czyli 4-6 loków max. Silniczek w obrotnice ciągnie 0,8A być może więcej, czyli zacznie ci brakować aby wszystko działało bez problemów.

Zasilacz z allegro powinien wystarczyć, na bardzo podobnym sprawdzałem swoją. Teraz używam trochę lepszego bo muszę oświetlić makietę, oraz używam elektromagnetycznych silników do rozjazdów. Utrzymuję jednak jedną zasadę aby mieć trzy osobne obwody
- Sygnał DCC do sterowania lokami (Digitrax)
- Sygnał DCC do sterowania zwrotnicami i sygnalizacją (GbbKolejka+ MultiMouse)
- Napięcie zasilające urządzenia elektromagnesy, oświetlenie, sygnalizacja kształtowa, rampy na przejazdach.

Czyli od bidy będzie OK, ale na dłuższą metę będziesz musiał to zmienić na coś co ci da co najmniej 1A i 16V. Co możesz spróbować zrobić to jeśli masz MM wykorzystać ten transformator. O ile dobrze kojarzę to daje 3A i 18V. Inne rozwiązanie to zasilacze do laptopów dają trochę mocniejsze do tego co pokazałeś na allegro.

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
Dominik, zgadzam się że można i tak podłączyć obrotnicę ale to już sprawa preferencji i zastosowania. Na szufladzie technicznej wariant który podajesz być może jest bardziej odpowiedni.

Na mojej makiecie, obrotnica jest przy szopie gdzie mogą stać parowozy z dekoderem dźwięku. Chcąc uzyskać efekt że lokomotywa wydaje dźwięki, może wjechać/wyjechać z szopy bez względu na położenie pomostu obrotnicy muszę doprowadzić sygnał do tych torów. W moim więc przypadku to pomost obrotnicy ma być zasilany w zależności od jego położenia, a nie tor który jest wskazany przez pomost.

Ice42 będzie musiał zdecydować który scenariusz jest dla niego bardziej optymalny.

Maro16

Aktywny użytkownik
Reakcje
104 4 0
Takie małe urządzenie załatwia wam wszystkie problemy. Należy tylko odizolować krótkie odcinki torów wjazdowych (długość wystarczająca na to by się na nim lok zmieścił) i po problemie.

100_0952.JPG

100_0954.JPG