• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Obrotnica domowej roboty

OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Przecież do zmiany kierunków obrotu silnika wystarczy jeden przełącznik typu (ON)-OFF-(ON) w układzie styków DP3T.
Np takie:
http://www.tme.eu/pl/details/1md4t1b1m1qe/przelaczniki-dzwigniowe/1md4t1b1m1qe#
http://inelsc.pl/pl/p/Przelacznik-dzwigniowy-T8012-ON-OFF-ON/2948
http://rafig.pl/przelacznik-chwilowy-on-off-on.html

Podłączamy wg schematu

Schemat znaleziony w internecie, szybciej znalazłem niż miałbym rysować ;)
r-mik już to narysował tylko nie napisał jaki typ przełącznika. A z rysunku można wnioskować, że to typu ON-ON w układzie DPDT.
OK , super , czeka mnie wizyta u miejscowego elektryka;)

OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
wygrzebałem w gratach po polonezie taki przytrzymywacz szczotek ,lecz nie wiem czy się nada ze względu na wielkość...ewentualnie zrezygnuje z tego typu szczotek i zamontuję zwykłe blaszki miedziane które będą zbierać prąd,co o tym sądzicie ?

IMG_2973.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
raczej nie będę stosował tego elementu gdyż staram się zrobić obrotnice jak najbardziej ,,płaską'' , chyba że zbudować trzymasz szczotek we własnym patencie ...a Ty od jakiego alternatora pobrałeś owy trzymacz ? tzn jakie auto ,gdyż Twój trzymacz wydaje się mniejszy.

OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
OP
OP
luzak12

luzak12

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Może być ,jak tylko je dopasujesz aby Ci nie przeszkadzało z innymi elementami to śmiało możesz je zastosować
faktycznie łożysko od dysku jest ciut za bardzo gabarytowe ;/ wiec się nie nada .Narysowałem schemat przekroju poprzecznego obrotnicy :1 3mm sklejka (obrotnica nieruchoma część wraz z odnużami torowisk) 2-3mm sklejka (kładka)3 wysokość obrotnicy by nie przekraczała 2cm , 4- podstawa obrotnicy, 5-układ przekazania prądu na tor kładki 6-zębatka napędowa kładkę plus ośka, 7 łożysko, 8-tryby napędu przekładni ,9-silnik.
Proszę o radę jakiego łożyska użyć by było bardzo stabilne i nie wysokie .

obrot 2.JPG

matej

Moderator Grupy TMM
Zespół forum
FREMO Polska
T M M
Reakcje
155 5 0
Zmianę polaryzacji można zrobić bez modułu pętli. Szczotkotrzymacze to też przerost formy nad treścią - ja to rozwiązałem dużo prościej - jak znajdę czas to zrobię zdjęcia i opis.

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ma ktoś jakieś koncepcje jakiego łożyska użyć ?
Łożysko można zastosować prawie każde , zależnie od konstrukcji obrotnicy ,ja nigdy jej nie budowałem , na pewno bym kombinował tak aby było małe , odbiór prądu zrobił bym z dwóch wyciętych kół z blaszki mosiężnej , jest tu na forum obrotnica ,którą zrobił modelarz z pomocą ojca , chyba w dziale RELACJE ( lecz nie pod hasłem obrotnica ) z tego co pamiętam to talerz był toczony z aluminium a imitacje śrub z przesianych nasion maku .W wolnych chwilach próbuję odszukać tą makietę z obrotnicą .Mi się wydaję ,że jak nie masz pomysłu na projekt ,poszukaj prac ( nie koniecznie na tym forum) zapytaj autorów jak oni budowali swoją ,wtedy na pewno będzie Ci łatwiej coś wykonać

vs125

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Ma ktoś jakieś koncepcje jakiego łożyska użyć ?
Nie dawało mi to spokoju ,szukałem szukałem i znalazłem. Dział Makieta i moduł > Relacje < strona 2 autor: PIOTR KOZŁOWSKI pt. MOJA PIERWSZA MAKIETA MODUŁOWA od strony 18 , zdjęcia obrotnicy według mnie lepsza niż te dostępne w handlu ,może nie jest to instrukcja z budowy ,ale zawsze można zapytać autora ,jak mu się udało zbudować takie cudo :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Dla początkujących 7
L
Dla początkujących 6
Dla początkujących 10