• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

O tym jak Szymon na złą drogę wszedł

cyruss

Znany użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
439 1 0
Z podstawówki pamiętam początek wierszyka: "w Ozorkowie koło Łodzi żył szewc co bez butów chodził..."
I taki właśnie PRL jak na tej makiecie, takie asfalty po wioskach i domki bez styropianu.
Super !!!
Co do peronu to przez lata w stacji Przemyśl Główny peron pierwszy z którego jeździły normalnotorowe pociągi do Medyki był właśnie taki, ubite / udeptane wysiewki na poziomie niższym niż główka szyny, bez krawężników czy innych betonów. Taka to była epoka...
Przepusty na przewody do szyn to można gdzieś kupić ? Ładne są.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.229 663 30
Tam mógł byc peron ziemny w wydaniu jak najprostszym. Pierwszy raz w Sierpowie byłem latem 1988 roku i nie zaobserwowałem typowego peronu między torem głównym (chyba nr 1) i torem służącym za główny dodatkowy. To, co wydaje się "krawężnikiem" przy torze nr 1, to smary z parowozów.
Chyba jednak to nie jest tylko smar z parowozu. Tu widać to lepiej. Moim zdaniem był tam jednak peron ziemny z jedną krawędzią.

kareks

Aktywny użytkownik
Donator forum
FREMO Polska
ŁKMK
Reakcje
349 10 2
Taka ciekawostka
cyt: Schyłek kolei cukrowni Leśmierz rozpoczął się w latach 1960., kiedy zlikwidowano odcinek Lisiewice–Piotrowice11. Do 1980 r. likwidowano stopniowo pozostałą część linii wraz z odcinkiem do Goślubia, a na początku lat 1970. – zachodnią część sieci, ze stacji PKP Sierpów, dzięki temu zbędny stał się m.in. trójszynowy odcinek między cukrownią a tą stacją. W 1983 r. zakończono ostatecznie eksploatację linii kolejowych o prześwicie 600 mm. Do 1986 r. eksploatowano odcinek Sierpów–Leśmierz o szerokości toru 750 mm i prawdopodobnie bocznicę z Koryt do Siedlca
Z książki ARIEL CIECHAŃSKI ROZWÓJ I REGRES SIECI KOLEI PRZEMYSŁOWYCH W POLSCE W LATACH 1881–2010
Polecam tez filmik
Sa tam takie smaczki szopa/magazyn
I chyba kibelek z wcześniejszych zdjęć.
Pzdr
Arek

Załączniki

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
H0e
Reakcje
1.729 3 1
Tak, w Sierpowie był splot. Docierał tu tor 600mm z Leśmierza i od Sierpowa biegł już samodzielnie do Dominikowic, Stemplewa, Kazanek oraz Wygana. Widziałem gdzieś foto z odcinka Sierpów - Leśmierz, ale z tego co pamiętam, to szyna na 600mm była już nieczynna.
Sploty 600/750mm w okolicy Krośniewic to zresztą szarszy temat, warty głębszej analizy.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.890 475 99
Tak krawędzie które łączą się pod kątem są odpowiednio ścięte, wiem że to nie profesjonalne ;) ale przy montażu takich skrzynek mam wykonany rysunek 1:1 i posiłkuję się nim, kąty mam pomierzone z rysunku 1:10 a ten duży służy tylko do przymiarki. Elementy tnę na pile do metalu, bo taką mam i jest mi wygodnie mniej więcej taką choć moja ma już ponad 22 lata i jest prymitywniejsza od tych współczesnych.
https://www.rem-tech.com.pl/index.p...roducts_id=1&zenid=ouimstoljvckjbm2oqt8b76041

Miałem też tzw. ukośnicę ze skrętnym imadełkiem ręczną ale podarowałem ją koledze bo była mu bardziej potrzebna. Skrzynki o skośnych ścianach są jednak marginesem mojej radosnej twórczości, choć w najbliższym czasie powstanie kilka, chciałem już skończyć z tym, ale się nie da.:cry:
Dzięki za info. Ta piła... już się podjarałem ale cena mnie ostudziła. Wziąłem więc brzeszczot i pojechałem z koksem. Nawet w miarę mi wyszło. Wiadomo z ręki nie będzie idealnie, ale jak się przyłoży to można. Maszyny ułatwiają pracę, oczywista sprawa. Jeśli skrzynka ma kształt prostokąta to sprawa jest prosta, ale jak się zaczyna robić nieforemne skrzynki to sprawa się komplikuje. U mnie skośne kształty skrzynek wymuszają warunki lokalowe więc rozumiem, że często się nie da - tym bardziej jeśli makieta ma także "służyć" w domu. Powodzenia w dalszych pracach i wszelkim dopieszczaniu projektu. Pozdrawiam.

Ostatnio edytowane:

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
H0e
Reakcje
1.729 3 1
O tym spaliście pisał swego czasu Prezes TS, i zamieścił zdjęcie.
Znalazłem, dziękuję :) Pamięć bywa zawodna - to tor 750mm wygląda na nieużywany
a tak wyglądał ten tor:
Zobacz załącznik 418788
Tor do Cukrowni Leśmierz ze stacji Sierpów, 04.1972 fot.T.Suchorolski

powoli, powoli ...
ta HF-ka piecioosiowa - produkcji firmy Schwarzkopf, która latami stała w wielkiej opuszczonej parowozowni w Młynowie, pochodziła właśnie ze stadniny koni w Walewicach.
Miała ona klasyczny napęd i ramę wewnętrzną.

Pięcioosiowe HF-ki będące na stanie Cukrowni Leśmierz, o których ja wspomniałem (były dwie), posiadały ramę zewnętrzną i napęd zębaty na skrajne składane osie systemu Lutter-Möller.
Parowozy te wyprodukowała firma O&K. ( Orenstein & Koppel, też z Berlina).

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.739 532 29
Dzięki za info. Ta piła... już się podjarałem ale cena mnie ostudziła.
Moja jest do metalu, dlatego nie jest tania.
Ale na przykład ta, już cena nie jest taka powalająca.

https://www.ceneo.pl/26776285?fto=5...MIzIfR2rT2kQMVxSCiAx1EBiS8EAQYAiABEgKhefD_BwE

W początkach mojej kariery skrzynkarskiej jeszcze na Politechnice gdzie miałem tylko piłę stołową niewielką do drewna, a do metalu miałem taki wielki ramowy klamor, wszystkie skrzynki robiłem prawie ręcznie, z tego co było pod ręką, są do dziś w makiecie klubowej, przetrwały 25 lat.

mateusz1234

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.005 0 0
Ale na przykład ta, już cena nie jest taka powalająca.
Trzeba tylko uważać, aby brak odpowiednich narzędzi nie stał się wygodną wymówką do odkładania pracy...
Wstyd się przyznać, ale poprawki w moich ostatnich skrzynkach wykonałem takim oto przyrządem kupionym ad hoc za 27,99:

piła.jpg

Miejsce wymagające poprawek zaznaczyłem strzałką (zdjęcie podsumowuje stan prac w tamtym czasie, stąd skrzynki w otoczeniu innych elementów na dioramę):

skrzynka.jpg

Brzeszczot do drewna od razu wyrzuciłem, ale ten do metalu spełnił swoją rolę, a nawet przydał mi się niedawno do wycięcia klocków-ograniczników dla ruchu serw.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.739 532 29
Dawno temu pisałem nawet pokazywałem jak zrobić skrzynkę nie posiadając lasera, plotera i innych wynalazków szatana, jeno łeb na karku i zdolne rączki, no jeszcze sprawne oczęta się przydają.
Większość jak nie ma apki to poprawnie nie zrobi kupy, co dopiero mówić o budowie modelu, teraz takim fetyszem jest druk 3D już większość bez tego ani w ząb, jest to fajna technologia, ale jak każda zabija inwencję i chęć do doskonalenia. Dawno temu mieliśmy chłoptasia w firmie miłośnika cnc, i on podchodzi któregoś dnia do mojej pracującej frezarki i ogląda ją z każdej strony, kręci głową i cmoka, pytam czego szuka, na to on że komputera sterującego, pokazuję mu moją piękną kształtną główkę i mówię że tu on jest, nie dał wiary, jak to maszyna sama robi skąd wie jak, ja wiem, ona wykonuje moje polecenia, chyba nie uwierzył.
Żyjemy w świecie fetyszy, jak ich brakuje to sobie stwarzamy, nie rozwiązujemy problemów uczymy się jak je omijać, nasza cywilizacja umiera.

Kolego Mateusz 1234 to nie wstyd że takim narzędziem wykonałeś poprawki, wstyd jeśli ktoś tak pomyśl, inwencja i odwaga to cechuje odkrywców, budowniczych, wizjonerów, reszta to tłum który tylko narzeka.

Miło się gada, ale jak zaczniemy budowę, to otworzę nowy wątek i pilnował będę porządku.

SebastianH0e

Użytkownik
H0e
Reakcje
179 4 0
Trzeba tylko uważać, aby brak odpowiednich narzędzi nie stał się wygodną wymówką do odkładania pracy...
Zgodnie z powiedzeniem: "Ten kto nie chce, znajdzie powód. Ten kto chce, znajdzie sposób".
Swego czasu rozpocząłem, zresztą na skrzynce produkcji Pawła, budowę rozejścia torów, miało być skrzyżowanie z torem normalnym i takie tam. Plany się zmieniły, na skrzynce był tor i rozjazd, więc postanowiłem ją przerobić. W pokoju na stole, posiadając proste i prymitywne narzędzia i laser w oczach ;)
Tak więc, da się.
IMG_20210127_113726_01.jpg IMG_20210127_153750_01.jpg IMG_20210127_181016_01.jpg

Miło się gada, ale jak zaczniemy budowę, to otworzę nowy wątek i pilnował będę porządku.
Obiecuję więcej nie zaśmiecać :)