• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowy booster 5A od Martinezo

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
A teraz inny temat - dlatego drugi post ;)

Wtyki z tyłu DPB 5A.

DLA BEZPECZENSTWA sa dwa różne wtyki.
Tylko po to aby sie nie pomylić i nie wpiąć trafa w wyjscie boostera ;)
Wtyk do trafa - 3pin - wykorzystuje tylko pin1 i pin3
Wtyk wyjscia boostera pasuje do podkrecenia oryginalnego wtyku ROCO.

Pozdrawiam
martinezo

TKK

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
martinezo napisał(a):
Daj mu obciążenie 4A i zobacz czy będzie na dekoderach 18V.
15V x 1,42 = 21,3V tyle teoria ;)
pytanie bylo czy Lenz podnosi napiecie - wiec dalem odpowiedz :) - sprawdzilem i podnosi :)
Nie sprawdzalem tego zagadnienia dalej bo nie bylo mi do niczego to w tym czasie potrzebne - i raczej nie zapowiada sie zeby bylo. :D
Btw: firmowy (i zalecany przez producenta) trafo Lenza ma 15V a LZV100 fabrycznie jest ustawiony na 16V.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
No i sie to zgadza !! prawie ;)

LENZ nie podnosi napięcia - operuje w zakresie który udostępnia mu transformator.

Zgodnie z teorią napięcie 15VAC przy wydajnym transformatorze daje po wyprostowaniu i zastosowaniu odpowiedniego kondensatora napięcie 21,3VDC (jak napisałem wyżej ;) ).
Nie jest to "magia" LENZ'a tylko zasada dotycząca KAŻDEGO zasilacza "analogowego" (impulsowe to insza inszość).
LENZ tak jak i DPB 5A ma klasyczny zasilacz stabilizowany którego napięcie stabilizacji jest ustawiane "analogowo" (w LENZ dzielnikiem ustalającym wartość napięcia jest procesor ale to dalej analogowe sterowanie).

Jest to do osiągnięcia pod warunkiem zastosowania transformatora o adekwatnej do obciążenia mocy (w praktyce prąd). 16V ustawiane fabrycznie mieści się w zakresie napięcia wynikającym z fabrycznego transformatora tj. 15 - 21,3V.
Prawda ?

Co z tego wynika ?
Ano to że jeżeli user wpadnie na pomysł aby ustawić sobie 25V na torach z zestawu o którym napisałeś to się zdziwi ;)

Ja jestem zwolennikiem dobierania napięcia transformatora tak:
Uznamionowe trafa => Uoczekiwane
Wtedy nie ma niespodzianek.

TKK

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
martinezo napisał(a):
No i sie to zgadza !! prawie ;)

LENZ nie podnosi napięcia - operuje w zakresie który udostępnia mu transformator.

Zgodnie z teorią napięcie 15VAC przy wydajnym transformatorze daje po wyprostowaniu i zastosowaniu odpowiedniego kondensatora napięcie 21,3VDC (jak napisałem wyżej ;) ).
Nie jest to "magia" LENZ'a tylko zasada dotycząca KAŻDEGO zasilacza "analogowego" (impulsowe to insza inszość).
LENZ tak jak i DPB 5A ma klasyczny zasilacz stabilizowany którego napięcie stabilizacji jest ustawiane "analogowo" (w LENZ dzielnikiem ustalającym wartość napięcia jest procesor ale to dalej analogowe sterowanie).

Jest to do osiągnięcia pod warunkiem zastosowania transformatora o adekwatnej do obciążenia mocy (w praktyce prąd). 16V ustawiane fabrycznie mieści się w zakresie napięcia wynikającym z fabrycznego transformatora tj. 15 - 21,3V.
Prawda ?

Co z tego wynika ?
Ano to że jeżeli user wpadnie na pomysł aby ustawić sobie 25V na torach z zestawu o którym napisałeś to się zdziwi ;)
pewnie jest jak piszesz - bo cudow nie ma - "z pustego to i Salomon nie naleje" :) - ale jak pisalem - odpowiedzialem tylko na pytanie ktore padlo wczesniej, bo akurat w tym zakresie swego czasu sprawdzalem "co nie co". :)

martinezo napisał(a):
Ja jestem zwolennikiem dobierania napięcia transformatora tak:
Uznamionowe trafa => Uoczekiwane
Wtedy nie ma niespodzianek.
a to jest wiadome, nawet w instrukcji zwracaja na to uwage (rowniez zeby trafo nie dawal za wysokiego napiecia).

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Ba, a skąd kto ma wiedzieć, jak jest zrobione to Twoje oświetlenie i ile prądu pobiera na jeden wagon? Zgaduję, że coś pomiędzy 30 i 300 mA, ale jak widzisz to dość szerokie widełki.

Nasze listwy oświetleniowe DCC mają gwarantowany pobór poniżej 40 mA w wersji z 11 i 12 punktami świetlnymi i prawdopodobnie należą do najmniej prądożernych.

Autoreklama: prototypy oświetlenia BD60 zamontowane w wagonach są do obejrzenia w Warszawie na Wilczej i w Parowoziku. Pierwsza (mała) seria będzie dostępna pod choinkę.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
432 22 4
Blue napisał(a):
pobór poniżej 40 mA w wersji z 11 i 12 punktami świetlnymi
Mam listwy oś. od Darka, na 14 diodach żółtych SMD. Pobierany prąd musiałbym zmierzyć. Fakt 40mA to malutko, aż może się wydawać że ledwie te Wasze listwy świecą. Z tego co pamiętam to SMD pobiera do 10-20mA, ale może źle pamiętam.
Mogę założyć że 4 loki = ok. 5A + wagony 15x250mA -> 2 układy powinny starczyć.
Jednak nie o to mi głównie chodziło, bo jakby było za mało to albo ograniczy się ruch i/lub ilość oświetlonych wagonów, albo dołoży się układ.
Głównie chodzi mi o to czy układ Trafo z podanego linka + Nowy booster M to wystarczający układ do zasilania/sterowania (o myszcze nie wspominam bo to oczywiste).
Z zamieszczonych schematów tak by wynikało. Proszę tylko o potwierdzenie.
Tak ogólnie to można mi przesłać na cebia@gazeta.pl fotek waszych listw i przewidywanych cen.
Pozdrawiam Cię Smutno-Nienieski

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
LEDziki "łykają" powiedzmy 10mA (umawiamy się na 10mA bo nie znamy tupu LEDów których prąd zależy od koloru, typu itd..).
Teraz dużo zależy od budowy układu.
Jeśli są dwia układy LEDów w szeregu (chyba że jest o High-End'owy układ z włączanymi oddzielnie przedziałami) po 5 LED to pobór prądu samych LEDów = 20mA.
Taki układ będzie brać około 40mA z dekoderem.
Czyli powiedzmy 15 wagenów to 700mA ;)

Oczywiście zakładamy że LEDy są w szeregu.
Jeżeli nie to musimy sumować prąd wszystkich LEDów.....

Wszystko zależy więc od konstrukcji oświetlenia ;)

Biorąc to pod uwagę można smiało przyjąć że wystarczy z nawiązką - 4x250-600mA + 700mA.
Pamiętajmy że wartości nie są spawdzone !!

Trafo 6A ma obowiązek przekazac 5A na końcówkę mocy i dać 1A na zasilanie myszek.
(oczywiście to nie trafo decyduje o rozdziale prądu)

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Ech, Koledzy...

Co do poboru prądu przez jakieśtam oświetlenie: albo poszukaj danych producenta, albo zmierz. Zgadywanie nie ma sensu.

Martinezo: źle liczysz ;)

Po pierwsze, istotnie katalogowo LEDy są specyfikowane zwykle na 20 mA. Tylko że współczesne LEDy, z nielicznymi wyjątkami, przy tych 20 mA dają światła o wiele za dużo do oświetlania modeli. Praktycznie niezbyt jasne czerwone i żółte świecą przyzwoicie przy ok. 5mA, a białe - 1..3 mA.

Po drugie, łącząc w szereg musimy pilnować, żeby nie było ich za dużo. 4 białe - to już min. 12V napięcia przewodzenia, czyli na styk. Ja łączę po 3, bo wtedy mam pewność, że po spadkach na prostowniku zaświecą mi przy 10..11V. W wagonie mam 5 oddzielnie sterowanych łańcuchów po 2 lub 3 diody - jeden na przedsionki i 4 do przedziałów. Każdy łańcuch ma źródło prądowe 3 mA.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
martinezo napisał(a):
umawiamy się na 10mA bo nie znamy tupu LEDów których prąd zależy od koloru, typu itd..
Z liczeniem problemów nie mam... przesadnie umownie przyjąłem 10mA.
To nie Elektroda.pl
Tu Kolegom jest potrzebny przejrzysty przekaz.
oświetlenie na żarówkach - wagon 250mA (jedna żarówka = 50mA)
oświtlenie LED <= 40mA na wagon
W myśl zasady "łatwiej kijek itd..." Wolę aby użytkownik miał zapas niż balansował na granicy.

Kolega napisał o żółtych LEDach...
Takich zdaje się może być pięć na nitce ;) mającej stab.12V (lub zupełny brak stabilizacji napięcia czy ograniczenia prądu) i redziaka dla bezpieczeństwa ;) a tak pewnikiem jest w tych o których Kolega napisał.

Nie sądze aby w wagonach o których mowa były np. MOS-FETowe źródełka prądowe.
Jak ich niet to soorki ale LEDziki sobie łykną tyle ile będą sobie chciały.

Stąd te 10mA.
Cezary - tak sobie określ i będziesz mieć ew. miłą niespodziankę jeżeli biorą mniej :D
Więcej mogą łyknąć ale.... po spaleniu ;)

Ciepłe białe.
Tu jest jazda.
One potrafią swiecić z taką rozpiętością temperatury światła w zależności od prądu że aż miło.

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Do wagonów z V. epoki daję zimno białe, bo bardzo dobrze udają świetlówki. Mam dwa typy ciepłobiałych i nie zauważyłem w nich efektu zmiany koloru - to zależy od bazowego materiału półprzewodnikowego - o ile pamiętam efekt potrafi być silny w diodach InGaN na SiC, no i w każdych, które mają parszywy luminofor ;).

źródełko to ja robię na jednym (podwójnym) BC847BS ;) - koszt hurtowy źródełka to 10 groszy.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
432 22 4
Pomińmy już kwestię ile jaka listwa pobiera prądu, listwy są różne, do różnych wagonów, mogą mieć różne rozwiązania. Zasadniczym moim putaniem jest czy trafo z linka http://www.tme.pl/katalog...100%2F007&idp=1 może być użyty do zasilania Nowego booster'a i czy taki układ wraz z myszką jest OK lub czy np. potrzeba coś jeszcze.
Te trafo mają bardzo atrakcyjną cenę stąd moje pytanie.
Pytanie i odpowiedź jak dla konia ;-)

Poza tym czekam na info o cenie boostera od Marti i listwach od Blue.

xendx

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Cezary napisał(a):
czy trafo z linka http://www.tme.pl/katalog...100%2F007&idp=1 może być użyty do zasilania Nowego booster'a
Link jest niepoprawny.
Dobór zasilacza do odbiornika polega na:
-zgodności napięć jakie daje zasilacz i jakie potrzebuje odbiornik
-rodzaj napięcia(AC/DC)
- w przypadku zasilacza stabilizowanego trzeba zwrócić uwagę na prawidłową polaryzację. (w przypadku wtyczki z zasilacza pasującej do gniazda odbiornika również)
-wydajność prądowa zasilacza nie może być niższa niż prąd jaki maxymalnie może pobrać odbiornik (warto dobierać z lekkim zapasem mocy)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 14
DCC 0
DCC 4
DCC 78
DCC 91