Hehe, rzadko się w obecnych czasach się zdarza, żeby
nie było tego w internecie...
Otóż mamy katalog nowości na 2026 niemieckiego producenta nme, a w nim parę nowości polskich i z Polską związanych. Katalog mam przed sobą w wersji
papierowej*) Myślę, że pewnie niedługo pojawi się jego wersja elektroniczna, ale już teraz wrzucę zdjęcia katalogu.
To po kolei:
- Kolejny wagon do przewozu zboża, Tagnpps 101m3 z Tatravagonka Poprad w żółtym malowaniu NACCO z logo LOTOS. Zaledwie jedna sztuka o numerze 511646, według producenta już dostępny. Końcówka numeru wagonu 075-2
- Cztery węglarki Eamnos w szarym malowaniu z logo CEMET. Szczegóły wagonów (numery inwentarzowe, VKM) nieznane. Numery katalogowe 543640-3, ukazać się mają w trzecim kwartale 2026.
I aktualizacje:
- Wagony do przewozu zboża Tagnpps (GREENBRIER?) 95m3 ERIDON (zdaje się ukraińskie z polskim VKM), 6 sztuk - premiera przełożona na pierwszy kwartał 2027.
- Takie same wagony, lecz GBX Europe (w tym wynajęte dla polskiego OST-WEST - 3 sztuki, pozostałe 10 dla RailCargoGroup) identycznie z terminem ukazania się w pierwszym kwartale 2027.
Podsumowanie: 5 nowych pozycji w tym roku, a te spodziewane (zapowiedzi z 2024) przesunięte na 2027 rok.
*) katalog miałem bez przeglądania wyrzucić do śmieci, gdyby nie to, że zauważyłem rok 2026 na okładce, a nie kojarzyłem prezentacji oferty w internecie