• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2026 - dyskusja

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.823 129 11
Słowo "premiera" to chyba za duże słowo, bo te modele już dawno są na rynku. Raczej należało by użyć słowa "pojawi się w klepach", bo chodzi po prostu o kolejne przydziały dla malowania "jajecznica".
Idąc Twoim tokiem rozumowania to żadnych premier nie powinno juz być. Ani wagonów 408s, 411v, 406R. Bo w koncu raz juz zostały wydane. Taki post z tych "napiszę bo sie nie moge powstrzymać"

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
344 11 1
.... a właśnie, wypadło z głowy, dzięki. Ta sama stajnia, ale inna kobyłka, i już nieosiągalna.
Generalnie wszelkie obecne wypusty to kolejne edycje wcześniej juz wydanych. (Epoka III do IV). nawet pod inna marką wtedy.

Mocna zwraca na siebie uwagę zaleznosc, ze jezeli dany model wyszedł "z Orzelkiem" wyjdzie w IV i na odwrót.
Czesto (jezeli to byl set) teraz tez wychodzi set.

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
281 6 0
Hehe, rzadko się w obecnych czasach się zdarza, żeby nie było tego w internecie... :)

Otóż mamy katalog nowości na 2026 niemieckiego producenta nme, a w nim parę nowości polskich i z Polską związanych. Katalog mam przed sobą w wersji papierowej*) Myślę, że pewnie niedługo pojawi się jego wersja elektroniczna, ale już teraz wrzucę zdjęcia katalogu.

To po kolei:
- Kolejny wagon do przewozu zboża, Tagnpps 101m3 z Tatravagonka Poprad w żółtym malowaniu NACCO z logo LOTOS. Zaledwie jedna sztuka o numerze 511646, według producenta już dostępny. Końcówka numeru wagonu 075-2
image002.jpg

- Cztery węglarki Eamnos w szarym malowaniu z logo CEMET. Szczegóły wagonów (numery inwentarzowe, VKM) nieznane. Numery katalogowe 543640-3, ukazać się mają w trzecim kwartale 2026.
image003.jpg

I aktualizacje:
- Wagony do przewozu zboża Tagnpps (GREENBRIER?) 95m3 ERIDON (zdaje się ukraińskie z polskim VKM), 6 sztuk - premiera przełożona na pierwszy kwartał 2027.
image004.jpg

- Takie same wagony, lecz GBX Europe (w tym wynajęte dla polskiego OST-WEST - 3 sztuki, pozostałe 10 dla RailCargoGroup) identycznie z terminem ukazania się w pierwszym kwartale 2027.
image001.jpg

Podsumowanie: 5 nowych pozycji w tym roku, a te spodziewane (zapowiedzi z 2024) przesunięte na 2027 rok.

*) katalog miałem bez przeglądania wyrzucić do śmieci, gdyby nie to, że zauważyłem rok 2026 na okładce, a nie kojarzyłem prezentacji oferty w internecie

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 53
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208
Tabor 24