• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

KacperWKK

Aktywny użytkownik
Reakcje
388 43 8
Coś mi to czoło od początku nie pasuje...
Raz to reflektory, dwa to okna - wielkość, usytuowanie, proporcje...
Zobacz załącznik 1144662 Zobacz załącznik 1144663
Od początku było wiadomo że z dużej chmury będzie mały deszcz. Firma Roco jest firmą nie poważną a w zasadzie nie zbyt poważnie traktuje nasz wymagający rynek. Ich informację są z przed dekady o tym co my chcemy i za co zapłacimy. Ludzie narzekali na MTB..

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.847 7 0
LUDZIE! Reflektory są zrobione dobrze jeśli chodzi o rozstaw, ludzie z ROCO mierzyli to u Rysia Boduszka w KSK na ichniej EU05. Przypomnę, że podczas "odbudowy" 05-23 koncertowo skopano lampy i źle je wspawali... Obecnie wygląda jak upośledzona z tymi reflektorami i nie możecie się nią wzorować, nie zapominajcie o ostniejącej 16-ce.

Edit. Macie fote 23 sprzed naprawy
Polish_20251004_222016365_copy_2318x1737.jpg

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
747 58 1
Oby tak było i żeby się później nie okazało tak jak w przypadku oddzielnych elementów ostoi , mocowania "wieszaków" EP09-001...
Jakkolwiek proporcje czoła EP05 do mnie za bardzo nie przemawiają.

Edit: @JakubR - nie krzycz!
Nie ma się czym podniecać.
LUDZIE! Reflektory są zrobione dobrze jeśli chodzi o rozstaw, ludzie z ROCO mierzyli to u Rysia Boduszka w KSK na ichniej EU05. Przypomnę, że podczas "odbudowy"(...)
Okna też skopali w tej 23?
A tarcze zderzaków też wydają się za małe?
Dobrze wylapales ten rozstaw , ale średnicę samego reflektora też?

Ostatnio edytowane:

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.847 7 0
@Engineer ja liczę na fachowców z roco, to nie piko lub tillig gdzie są babole widoczne. Nie rozumiem sensu porownywania modelu EP05/EU05 roco do obecnego pseudo historycznego egzemplarza (fajnie że jest, ale to partactwo). Będzie pomalowamy gotowy model, ustawicie go sobie obok 05-22 lub 05-16 to będziecie porównywać, ewentualnie można jeszcze z kabiną 05-01 na Helu...

Ps. Ramki reflektorów też są różnych "krojów" stosowane na przestrzeni lat.

Ostatnio edytowane:

Engineer

Aktywny użytkownik
Reakcje
747 58 1
@Engineer ja liczę na fachowców z roco, to nie piko lub tillig gdzie są babole widoczne. Nie rozumiem sensu porownywania modelu EP05/EU05 roco do obecnego pseudo historycznego egzemplarza (fajnie że jest ale to partactwo). Będzie pomalowamy gotowy model, ustawicie go sobie obok 05-22 lub 05-16 to będziecie porównywać, ewentualnie można jeszcze z kabiną 05-01 na Helu jeszcze...

Ps. Ramki reflektorów też są rożnych "krojów" stosowane na przestrzeni lat.
A ja nie widzę sensu w tym co Ty odwalasz tutaj i bronisz jak niepodległości pomiarow i jakiejś *******owatej zabawki. Pełen luz i luźne spostrzeżenia. Nie dyskutujemy tutaj o wyglądzie Twoim czy kogoś innego ważnego dla Ciebie, tylko o zabawce od której nie zależy istnienie świata.
Ja nie liczę na fachowców, bo jak jest to każdy widzi i sam o tym wcześniej pisałeś. I nie dotyczy to tylko wspomnianych przez Ciebie firm, które wymieniłeś.
Dawaj porządną fotografię jakiegokolwiek Czecha od czoła i git, a nie wstawiaj pierwszego lepszego zdjęcia z czapy, których pełno w internecie. Trochę powagi.

Ostatnio edytowane:

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 19 2
LUDZIE! Reflektory są zrobione dobrze jeśli chodzi o rozstaw, ludzie z ROCO mierzyli to u Rysia Boduszka w KSK na ichniej EU05. Przypomnę, że podczas "odbudowy" 05-23 koncertowo skopano lampy i źle je wspawali... Obecnie wygląda jak upośledzona z tymi reflektorami i nie możecie się nią wzorować, nie zapominajcie o ostniejącej 16-ce.

Edit. Macie fote 23 sprzed naprawy
Zobacz załącznik 1144669
Dokładnie, po naprawie 23 ma: za szeroko dolne lampy oraz za wysoko oraz rynne po długości, którapowinnabyćponiżej rynny nad kabinami a jest wyżej i wygląda to... wcale nie wygląda. 22 i 16 zachowały się oryginalne. Dlatego 23 nie przypomina Czecha jakim była. Nie wiem co niektórzy ludzie mają ze wzrokiem. Ale to nie tylko EP05. Pacząc na różne model to...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 172
Tabor 28
Tabor 179
Tabor 18
Tabor 28