• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2015

Reakcje
45 1 5
Miałem chrapkę na ten pocztowy ale... Po pierwsze te 101C ktore bym chciał to powinny być oliwkowo-zielone. Po drugie układ okien i drzwi jest inny :(

Z Ty2 i bipą to taki zielony by fajnie wyglądał. Może TMF kiedyś zrobi?

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.504 34 1
Kiedyś Rocketman strasznie mnie rozbawił (mam plastyczną wyobraźnię) nazywając ten wagon "wypierdem mamuta" (przepraszam, za brzydkie słowo ale bez niego określenie nie miałoby sensu). Nie ma bowiem i nie było takiego wagonu na sieci PKP. Tymczasem ja ten wagon posiadam w swojej kolekcji i bardzo go lubię. Nie zgłaszam go na imprezy modułowe, bo boję się, że mnie Koledzy przepędzą ale chciałbym aby kiedyś mógł być włączony do jakiegoś pośpiecha. To malowanie... no i fakt, że ambulanse pocztowe odeszły zupełnie w zapomnienie.... A może ROBO po wyprzedaniu Ryflaków chciałby zrobić nasze polskie pocztowce i bagażowce? Chyba każdy z nas chciałby taki wagon mieć w swojej kolekcji. Kiedyś między Wrocławiem a Warszawą kursował pociąg pocztowy, złożony wyłącznie z ambulansów pocztowych, a już nie wspomnę, że prawie kazdy pociąg dalekobieżny miał wagon pocztowy. Ba! Rozładowywanie poczty czasem było przyczyną opóźnionego odjazdu pociągów...

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
120 3 0
Od bonanzy do 101C niedługa droga, więc może... Pewnie by kosztował z 500 złote jak nie więcej, ale za taki wagon można by było tyle dać :rolleyes: Ponadto to jeden z pierwszych polskich igreków, pierwsze egzemplarze tego typu występowały już w epoce IIIc!

W nawiązaniu do wagonu pocztowego... Pomimo upływu lat i utraty koloru ciągle jeszcze nie został zezłomowany... A stoi w tym miejscu już dobrych kilka lat:
To z kolei jest wagon typu 304C, nowsza i często mylona ze 101C konstrukcja. Ten egzemplarz ze zdjęcia robi za magazyn różnych rzeczy Urzędu Pocztowego w Olsztynie, dlatego jeszcze go nie pocięli. W Krakowie też dwa stały, spełniając tę samą rolę.

Reakcje
45 1 5
Trudno, ja odpadam jako potencjalny kupiec. Elektryki mnie nie interesują. Do ET22 potrzeba co najmniej 20 wagonów, do SP45 wystarczy Bipa.
Ja ET22 kupię - prawdopodobnie od SM. Zgadzam się jednak że bez długiego składu węglarek taka lokomotywa wygląda karykaturalnie.

Z innej beczki - zastanawiam się ilu z nas będzie jutro siedzieć i czekać aż skończy się odliczanie na modelcenter.pl :D

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Ja ET22 kupię - prawdopodobnie od SM. Zgadzam się jednak że bez długiego składu węglarek taka lokomotywa wygląda karykaturalnie.

Z innej beczki - zastanawiam się ilu z nas będzie jutro siedzieć i czekać aż skończy się odliczanie na modelcenter.pl :D
Do ET22 potrzeba jeszcze makiety pod drutem, ale to akurat żaden argument.
Jutro kończy się jakieś odliczanie?o_O

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Ostatnio edytowane:

Maverick

Znany użytkownik
Reakcje
396 37 5
Ten wagon istniał. Używała go poczta w NRD. Był budowany w Jugosławii i na Węgrzech (dwa typy z niewielkimi różnicami).
Miałem na myśli tabor PKP a tam takiego wagonu nie było.:p

ja odpadam jako potencjalny kupiec
Ja również nie kupię modelu ET22 ale za to obiecałem sobie, że SP/SU45 kupię kilka, w różnych malowaniach i z różnych epok.

Zapowiadać można wiele, a jak będzie w praktyce może się okazać po decydującej walce na zerosiódemki.
Ja już się nie łudzę i jakoś wątpię a nawet nie wierzę w to aby SK chciało dogadywać się z SM bo jak widać na razie to raczej walka na wykończenie konkurencji a nie chęci dogadania się i "podzielenia się" rynkiem modelarskim. Oby tylko obie firmy przy tym nie poległy.:niepewny: Bo możemy już się nie doczekać nigdy seryjnej produkcji takich lokomotyw jak SP/SU45 czy 46...:(
A może jestem za głupi, za mało inteligentny i nie pojmuję tego geniuszu wzajemnego dublowania modeli...? Sam już nie wiem...:niepewny:

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
318 2 3
Ciekawe kiedy jakiś producent wypuści wagony Uacs, po np. 250-500 sztuk kilka razy w roku z różnymi numerami. To byłby super skład właśnie do ET22, ale i ST44 to ładnie pociągnie, że już o ET41 nie wspomnę. To samo Gags. Formy znacznie tańsze niż osobówki czy lokomotywy, a można to tłuc latami tylko nieduże serie z różną numeracją i wszystko będzie na pniu schodziło bo takich wagonów trzeba dużo.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.683 15 0
SK-Model i być może Zabkret, bo nie wiem jaka jest kondycja Robo po ryflakach.
Trzeba kogoś namówić na nie.
Mogliby wypuszczać w setach. Falns'y od Roco są fikcyjne, a już wypuszczają kolejne sety do sprzedaży.
Myślę, że te wagony miałyby podobną sprzedaż... może lepszą?
Już zastanawiałem się z ciekawości nad tymi wagonami, w ilu egzemplarzach musiałyby zostać sprzedane, aby opłacało się opracować i zrobić formę.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
318 2 3
Trzeba kogoś namówić na nie.
Mogliby wypuszczać w setach. Falns'y od Roco są fikcyjne, a już wypuszczają kolejne sety do sprzedaży.
Myślę, że te wagony miałyby podobną sprzedaż... może lepszą?
Już zastanawiałem się z ciekawości nad tymi wagonami, w ilu egzemplarzach musiałyby zostać sprzedane, aby opłacało się opracować i zrobić formę.
Jakieś kilka tysięcy sztuk, może mniej. Forma na wagon towarowy jest tańsza.

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
318 2 3
Zaczął, bym się raczej zastanawiać, czy euro będzie stabilne do złotego.
Jak poleci, to marzenia wielu prysną, jak ...
Przy cenach wagonów towarowych to nie będzie jakaś wielka różnica. Weźmy wagon za 120 zł (przy Euro po 4 zł jest to 30 Euro), po wzroście kursu Euro do 5 zł kosztowałby 150 zł - owszem jest to 30 zł więcej, ale jeszcze nie jest to jakiś ogromny szok.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 62
Tabor 393
Tabor 151