• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
A Robo ryflaki to nie PKP?
Słowo 'łożyska" celowo użyłem w cudzysłowiu, bo wiadomo że prawdziwych łożysk tam nie ma, a jedynie blaszki w których osadzone są czopy osi.
Moją jeszcze wcześniejszą wypowiedzią nawiązywałem TYLKO do modeli Roco ;)

Co do "łożysk" - do tego się nie odnosiłem, bo wiedziałem o co chodzi i nie widziałem w tym nic "złego".

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.784 41 4
Jeszcze mam pytanie dotyczące prototypu modelu wagonu 111A Herisa.
Czy układ hamulcowy zamontowany na wózku nie będzie kolidował z mechanizmem krótkiego sprzęgu? Patrząc na wózki Roco, Sachsena, czy innych producentów, mają one pionowe odchylenia jednej strony ramy dla zapewnienia dobrej pracy mechanizmu sprzęgowego bez kolizji z wózkiem. W 111A rama ma wycięcie na sprzęg, ale na zdjęciach wygląda że układ hamulcowy na wózku może kolidować ze sprzęgiem. Nawiasem mówiąc trudno to ocenić, bo wózek jest założony odwrotnie niż w oryginale (powinien mieć tłumiki wężykowania od strony końca wagonu) (mam tu na myśli ostatnie zdjęcie Roberta z poniedziałkowego postu z godz. 17:23).

I jeszcze jedno - czy koła będą ułożyskowane w metalowych "łożyskach" (jak to ma miejsce u Roco, Robo, itp.), czy tylko w plastikowych maźnicach jak u Sachsena / Tilliga i jak widać na fotkach. Chciałbym, by dało się ten element jeszcze dopracować pod tym względem, bo rzutuje to na właściwości jezdne modelu, ale także na trwałość wózka (plastikowe maźnice w niektórych modelach się wycierają gdy się nimi dużo jeździ). Poza tym ułatwiłoby to przeniesienie zasilania do oświetlenia wnętrza.
Witam, raczej nie gdyż dyszel sprzęgu ma w pionie obniżenie, podobnie jak w ROKO czy Fleischmannie. Tu akurat działa prawidłowo.
R.Kroma[DOUBLEPOST=1380283525][/DOUBLEPOST]
Które wagony osobowe firmy Roco mają metalowe "łożyska"? :)
Witam, chociażby Eilzugi. Wszystkie koła sa podzielone a blaszki prowadzą czop każedj półosi, a sama os jest podzielona i połączona rurką plastikową. Chyba także maja wirtembergi ale trzeba sprawdzić..
R.Kroma

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.799 15 0
Jeśli chodzi o ACME, to myślę, że nie ma co się obawiać o kolorystykę wagonów ;-)

Na stronie, którą podał tcy, jest również projekt ETR 610 - czyli Pendolino:
20130927_110027.jpg 20130927_110318.jpg

Ostatnio edytowane:

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
153 0 0
Sebastian, a zieleń według Ciebie jest ok? :)
Spokojnie, to kiepskie zdjęcie zrobione z fleszem i przez szybę, nie ma się co spodziewać prawidłowego oddania barw :)
A skąd kolega wie że z fleszem. Zdjęcie jest bez flesza wykonane aparatem Canon G12 ustawienia były Auto (wszystkie). Są dwa wyjścia:
aparat źle ustwił balans bieli, albo osoba która obrabiała zdjęcie w Adobe CS6 ma źle ustawione kolory na ekranie. G12 to był (premiera 2010) drogi półprofesjonalny kompakt,
który robi zdjęcia o jakości lustrzanki- więc trzeba się postarać żeby zrobić złe zdjęcie.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 48
Tabor 18
Tabor 187