• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2013

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.883 526 30
Nie wiem, czy już o tym nie było wcześniej (nie mam siły przeglądać całego wątku), ale w nowościach Tilliga na 2013 znalazł się wagon PKP IC. Na targach Intermodellbau w Dortmundzie producent pokazał prototypowy model (jeszcze nie całkiem gotowy, więc wstrzymajcie się z krytyką). Przedstawiciel firmy powiedział mi, że wagon będzie dostępny w lecie (ale co to konkretnie znaczy, nie wiem). Z kolei u Herisa powiedziano mi, że polskie Y będą jeszcze przed wakacjami, na początek 2 kl oliwkowa i zielono-kremowa. Troche spóźnione, ale zawsze. Tu żadnego modelu nie pokazano.

IMG_2161a.jpg
IMG_2163a.jpg

Preki

Aktywny użytkownik
PGM
Reakcje
128 3 0
Minusem jak dla mnie jest to okno (powinno być do połowy uchylane), no i niestety dalej malowane końcówki oraz brak sprzęgu ogrzewczego jako takiego (w sypialnym przynajmniej jest z kablem).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.883 526 30
Mało znam modele z V i VI epoki i nie wiem, czym różni się ten nowy. Może numerem? Ale, że wystawiony na targach był prototyp, to widać ze zdjęć, np. brak oznaczeń na ścianie czołowej, czy jednobarwne logo IC. Może ktoś z kolegów potrafi to wszystko wytłumaczyć?

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.797 15 0
Minusem jak dla mnie jest to okno (powinno być do połowy uchylane), no i niestety dalej malowane końcówki oraz brak sprzęgu ogrzewczego jako takiego (w sypialnym przynajmniej jest z kablem).
Szczerze, to ta forma mało profesjonalnie przypomina wagon typu Z2B.
1 - te okna jak już sam wspomniałeś powinny być uchylane od połowy.
2 - nie mam pewności czy nie powinno być bardziej szerokie od strony WC i korytarza.
3 - dopasowanie dachu do pudła wagonu pozostawia bardzo wiele do życzenia (u mnie na dwóch egzemplarzach widać szpary).
4 - w miarę nowa forma wagonu, a tak jak w starych Y światła końca składu były malowane, tak i tutaj są.

Bardziej Z1B ACME przypomina formą te wagony.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
2.787 37 1
Witam,
zdajsie że kolejny model PKP juz jest dostepny - nr 76850 Kddt PKP OPW . Na stonie wiedeńskiego sklepu "memoba" just ogłoszony jako mowość z dnia dziesiejszego.
pozdrowienia
Rysiek

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 18
Tabor 187