• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2008

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.087 201 22
A próbował ktoś się kontaktować z producentem tych wagonów piętrowych PKP? Chodzi o koszt końcowy składu cztrowagonowego gotowego. No i jaki jest realny termin wejścia w posiadanie tego modelu.
A może ktoś kombinuje ściągnąć pewną ilość tych modeli do nas?

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
Zbyszek napisał(a):
dziurasek napisał(a):
Kolejna nowość Roco 66255 Wagon zakryty 2osiowy w sprzedaży od 29 .07 2008 EPOKA : III SERIA : Kdnh ... jest już na allegro ;)
Czy fahrbootwagen gattung Trier występował na PKP? :D
Odpowiem przewrotnie, że gdyby nie występował na PKP, to nie byłoby przecież modelu tego właśnie wagonu w oznaczeniach PKP...
Czy w ciągu ostatnich trzech lat, Roco wyprodukowało chociażby jeden model, który nie miałby swojego pierwowzoru na PKP ?
Nie jest to przecież zabawka Piko- Hobby, ani nawet model Roco- Playtime, więc nie bardzo rozumiem skąd biorą się tak dalekoidące wątpliwości ?
W przypadku modeli wagonów budowy przedwojennej lub wojennej, nie ma najmniejszego powodu, aby robić coś czego nie było, skoro można po prostu robić to co było !
Zbyszek napisał(a):
Jak model ma się do rzeczywistości? :twisted: ;)
Dobrze się ma :twisted: , a właściwie... dobrze się miał. ;)
Ostatni raz był widziany widziany 19.08.1983 roku w MD Szczecinek, z numerem: 40 51 942 9 512-8, wówczas miał nawet jeszcze budkę hamulcową i to w dodatku jeszcze...z drzwiami.

Model jest wykonany w oznaczeniach z przełomu epoki IIIb i IIIc, z roku 1956, a więc jeszcze z godłem i znakiem ładowności, jednak już bez zera przed numerem inwentarzowym i z "nowym" układem napisów. Wagon nosi na sobie znak kotwicy, jednak jeszcze bez prostokątnego obramowania (wprowadzonegp przepisami RIV z roku 1958).
Moim zdaniem model jest wykonany bardzo przyzwoicie, ma kompletne oznakowanie, również na ścianach czołowych, a nawet ręcznie malowaną tablicę przestawczą hamulca.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
KK - :grin:

Zanabyłem dziś w/w wagon ROCO nr.kat.66255.
PKP, eIII Kdnh nr. 139 931. z budką hamulcowego.
Oczywiście - Pan Marian - Dream.

Cena kosmicznie niska.
Wagon - jak KK napisał.

OP
OP
4

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
:D
Pisałem przecież na początku tematu, że powinny być wagony do uzupełnienia wałbrzyskiego składu.

Ów wagon zbiornikowy został opisany na podstawie oryginału stojącego w Pyskowicach.
Co prawda ów wagon nieco się różni od stanu pierwotnego niższymi zbiornikami. Prawdopodobnie skrajnia wagonu w czymś przeszkadzała i zbiorniki zostały rozcięte. Nieco skrócone i ponownie połączone.

Na zachodzie jest w dobrym tonie by producent modelu bazującego na takim wagonie odsyłał część zysku na potrzeby danego skansenu. Przynajmniej Roco tak parę razy robiło.
Więc może koledzy którzy kupią ten wagon przeznaczą po kilka złotych na na budżet Pyskowic.

Reakcje
0 0 0
Może ktoś coś więcej o tym wagonie napisze? bo ja zrozumiałem że on do przewozu pyłu węglowego służył. Ja takich w ruchu już nie widziałem. A i jak on ma pasować do talbotów? czy talboty nie śmigały w zwartych składach? (jeśli tak to po ile zapinano do Ty2 albo ET21?)

OP
OP
4

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Tak powinny ale...

Po pierwsze mamy do czynienia z przełomem lat 50/60 gdy talboty nie były jeszcze zbyt popularne, więc zwłaszcza w ramach pkp-owskiej ekonomiki mogło się zdarzyć by wykorzystać uciąg parowozu łączono różne wagony.
Dwa mamy do czynienia z transportem prawie, że wewnątrz zakładowym z kopalni do koksowni. Więc tutaj też mogły obowiązywać inne reguły. A na pewno łączono ze sobą jakiekolwiek wagony samowyładowcze.
Trzy przeglądałem różne zdjęcia dworców kopalnianych z lat 50-tych i początków 60-tych. I na zdecydowanej większości talboty występują pojedynczo wśród innych wagonów. Głównie zwykłych węglarek, ale i też np kubłowych.

PS.
Czy ktoś wie jak wyglądała sprawa doczepiania brankardów. Czyli czy wg przepisów taki zwarty skład talbotów powinien obowiązkowo mieć wagon konduktora - jak właśnie ów Pwgs44 z roco?

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.741 34 0
Właśnie przyszła "paczuszka" i muszę przyłączyć się do do tych wszystkich pochwał które się tu wypisuje.
O "Parowozikowej" węglarce co by nie napisać - będzie to za mało. Dobrze, że to mój pierwszy model "węglary" - gdybym miał inne, po prostu musiał bym je sprzedać.
O innej "nowości" Roco też już tu pisano. Kdnh (egzotyczny wagon) też prezentuje się nie najgorzej. A najwięcej cieszy mnie fakt, że nosi sygnaturkę naprawy w Ostrowie (chociaż większość modeli wagonów krytych i chłodni je ma). Dlatego zmobilizowało mnie to do "przewalenia" sterty fotek archiwalnych i poszukania wspomnianego wagonu. Te zamieszczone poniżej stanowią dowód, że wagon był w ostrowskich ZNTK-ach i autor projektu (KK) nie "wciska" nam kitu :D
PS. Przepraszam za jakość fotek.
Pozdrawiam.

Szymon32

Aktywny użytkownik
KSK Wrocław
Reakcje
108 2 0
Aprpopo modelu Roco wagonu Kdnh czy oryginał miał też tak małą szerokość pudła?
jak wyciągnąłem pierwszy raz wagon z pudełka to miałem wrażenie że to TT :grin:

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Młodzikowski napisał(a):
O "Parowozikowej" węglarce co by nie napisać - będzie to za mało.
Dlatego TRZEBA zakupić wszystkie pięć "numerków" com uczynił po pierwszej która do mnie dotarła ;)
Szymon32 napisał(a):
Poczytaj do czego ów wagen służył - myślę że "zaczaisz". Nawet ma taki fajny charakterystyczny "znaczek".
Bardzo fajnie wygląda zestaw takich wagonów - szkoda tylko że dwa które do niego mam i "pasują" są w DRce. Zaraz po zjechaniu z .... ;)

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
639 3 1
Szymon32 napisał(a):
jak wyciągnąłem pierwszy raz wagon z pudełka to miałem wrażenie że to TT :grin:
Oczywiście tak, ponieważ był zbudowany wg skrajni taboru obowiązującej na kolejach brytyjskich i służył do komunikacji z GB :grin:

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
OLF napisał(a):
Podobnie bez specjalnego rozgłosu pojawiła się inna dosyć egzotyczna konstrukcja do komunikacji zamorskiej - czyli Bipa produkcji brytyjskiej

Przy obecnym kursie wymiany cena nawet gotowego zestawu wydaje się być rozsądna, natomiast w wersji 'kitowej' to jak dumping.

CoCu napisał(a):
A próbował ktoś się kontaktować z producentem tych wagonów piętrowych PKP? Chodzi o koszt końcowy składu cztrowagonowego gotowego. No i jaki jest realny termin wejścia w posiadanie tego modelu.
A może ktoś kombinuje ściągnąć pewną ilość tych modeli do nas?

Też byłbym chętny, ale na kit.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.087 201 22
makieciarz, proszę wysłuchaj nasze głosy ludu i zorientuj się w temacie tych wagonów Bipa. Ty masz umiejętności i możliwości. :razz:

A tak a propos, SM41 dalej nie ma?

OP
OP
4

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Z zaskoczeniem [bo bez zapowiedzi] dziś w sklepie zobaczyłem model Roco 66655 czyli węglarkę grupy Konigsberg , potem Om21 w malowaniu PKP z epoki IVa.
Model prezentuje się bardzo ładnie, chociaż do ultra detalizmu - czyli wewnętrznego deskowania pudła mu Brawy, jeszcze mu nieco brakuje. Ma za to starannie odtworzoną większość szczegółów zewnętrznych, czy starannie nałożone napisy eksploatacyjne [dopracowane przez PMR pana Koja] i białą tablicę hamulca z czerwoną rączką.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 63
Tabor 694
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208