• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2026

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.259 663 30

Sytzmer

Znany użytkownik
H0m
MSMK
Reakcje
763 5 0
Moim zdaniem, w katalogu Brawy na uwagę zasługuje również Re-edycja wagonu motorowego Liczyrzepa, czyli „Rubezahl” w trzech malowaniach. Wagony te wyprodukowane zostały we Wrocławiu do obsługi linii Szklarska Poręba - Jelenia Góra i gdyby nie ruscy, może jeździłyby i po wojnie. Więcej o ich historii pisał kolega Konrad w wątku w innym dziale: https://forum.modelarstwo.info/threads/et89-czyli-liczyrzepa-rübezahl.41301/
Ja natomiast dodam ze swojego doświadczenia - miałem okazję przez wiele godzin jeździć wypustem z 2010 roku, który świetnie się prezentował, zarówno pod kątem wykonania (malowanie, ilość detali, it), jak i parametrów jazdy. Jeżeli interesują nas klimaty linii Izerskiej, nawet te z czasów minionych, to jest to moim zdaniem ciekawa propozycja zakupu. Tym bardziej, iż jeżeli wierzyć ilustracjom Brawy, model z II epoki uzyska czerwone światła końca pociągu na LED, a nie w postaci nie świecących atrap.

1769159212735.png

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.723 27 0
Moim zdaniem, w katalogu Brawy na uwagę zasługuje również Re-edycja wagonu motorowego Liczyrzepa, czyli „Rubezahl” w trzech malowaniach.
Z dostępnej literatury, uwzględniając kolorystykę modeli kursujących na Dolnym Śląsku :
-ET 517 "zielona" 1927-1934, 1934-1940 z oznaczeniem elT 1017 w barwach "bordowo-kremowych", w 1945, ET 89 07, przeniesiona do Bawarii
-elT 1012 "bordowo-kremowa" (ET 512) 1934-1940, w 1945 (ET 89 02) strata wojenna, albo zniszczona, albo wywieziona do ZSRR
-wagony doczepne od 1926, te Brawy od 1931 na trasie Kolei Izerskiej.
Ta więc, oferowany skład Liczyrzepy z wagonami doczepnymi: ET 517 w larach 1931-1934, elT 1012 1934-1940.
Trafiłem jeszcze na informację, że pełny skład kursował z Jeleniej Góry do Huty Julii, tam odłączano wagon bagażowy i osobowe i do Korenova jechał z dwoma doczepnymi.
Do Liczyrzepy były też wagony doczepne sterujące od 1934.
I co tu wybrać :niepewny:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.483 32 10
Nie wiem co to za literatura, ale wprowadza więcej bałaganu niż wyjaśnia :cry:
Ta więc, oferowany skład Liczyrzepy z wagonami doczepnymi: ET 517 w larach 1931-1934, elT 1012 1934-1940.
Oczywiście, jak w przypadku wszystkich modeli, o ile sprzęg pasuje to można zrobić z tego pociąg :LOL:
Historycznie jednak (co w sumie jest dość zaskakujące) zapowiadane modele odwzorowują dwa (a prawdopodobnie trzy) okresy
1. elT 517 (nie ET) Brawa 44158/44160 w malowaniu do 1930 roku, z oznaczeniem funkcjonującej wtedy jeszcze 4. klasy
2. elT 1012 Brawa 44162/44164 w malowaniu po 1934 - zatem w rzeczywistości te 2 pojazdy nigdy nie występowały równocześnie!
3. wagony doczepne w oznaczeniach po 1930 roku: wypusty z poprzedniej edycji miały daty rewizji z roku 1932 i mam przeczucie, że tegoroczne będą opisane podobnie. Na upartego możnaby podpiąć je do kremowo-wiśnowego wagonu motorowego - tyle że od 1934 weszły do obsługi nowe czteroosiowe wagony doczepne i sterownicze. Najwłaściwsze będzie zestawienie ich z poprzednio wydanymi elT 1013 i elT 1017.
Trafiłem jeszcze na informację, że pełny skład kursował z Jeleniej Góry do Huty Julii, tam odłączano wagon bagażowy i osobowe i do Korenova jechał z dwoma doczepnymi.
Źródło? Nawet w opisie tegorocznych modeli (które podlinkowałem) stoi, że wagon motorowy zwykle jechał sam, potwierdza to również ikonografia. Jeśli coś ciągnął, to tylko ze względu na obłożenie i (do roku 1938) był to wyjątek, nie reguła.
Do Liczyrzepy były też wagony doczepne sterujące od 1934.
Jeśli tegoroczne modele dobrze się sprzedadzą, to może przy okazji następnej edycji (oby nie po kolejnych 15 latach czekania!) productent zdecydowałby się je wydać w modelu - ciekawostką jest, że kilka z nich po wojnie pozostało i było wykorzystywanych na PKP (Nowy Sącz i Jelenia Góra) jako zwykłe wagony.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.379 162 7
OP
OP
qwertas

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.350 58 2
Nasza "plaga ziemniaczana", czy jak kiedyś również usłyszałem - "pyrkojad" ma już 14 lat. Porównanie do ESU nie ma sensu. Zwłaszcza, że to modele z zupełnie innej półki cenowej.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.379 162 7
Nasza "plaga ziemniaczana", czy jak kiedyś również usłyszałem - "pyrkojad" ma już 14 lat. Porównanie do ESU nie ma sensu. Zwłaszcza, że to modele z zupełnie innej półki cenowej.
Niczego nie porównuję i nie tylko wiek projektu jest ważny, ale standard wyznaczony przez producenta. Nawet najnowsze wypusty od PIKO nie mają takich rozwiązań (patrz SM41). W ESU to nie nowość, to jest właśnie to co wyróżnia ESU od konkurencji (nie tylko od PIKO żeby było jasne).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187