• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości nie-PKP 2025

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.310 3 0
Nie jestem pewien czy to dobry wątek, ale myślę że tak. Dziwi mnie kompletna cisza na wieść o modelu DE6400... Dotychczas modele tej serii były produkowane przez manufakturę Rocky Rail, więc były niedostępne na naszym rynku w ogólnodostęonej sprzedaży. Pojawienie się tego wypustu napewno nieźle "zamota" na rynku modelarskim.
Screenshot_20250630_220513_SamsungNotes_copy_2202x1360.jpg

Należy zwrócić uwagę na fakt, że tych lokomotyw w Polsce jest (bodajże) około pięćdziesięciu. Na samym początku po homologacji pracowały w barwach holenderskich (z czasem uzupełniane naklejką z logiem DB). Sukcesywnie podczas napraw P4 zostały przemalowane, w ujednolicone firmowe barwy owego przewoźnika.
Polish_20250630_220153186_copy_1918x1278.jpg

Polish_20250630_220351562_copy_4096x2727.jpg

Zapewne doczekamy się tego modelu w wersji "naszej" (zwłaszcza pierwsze "malowanie"). No i w czasie ostatnich napraw dołożono kamery na czołach i kabinach, więc to chyba jedyny problem przy spolszczeniu modelu.

Jeśli moderacja twierdzi, że post bardziej nadaje się do nowości PKP to można przerzucić...

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.588 145 19
Nie jestem pewien czy to dobry wątek, ale myślę że tak. Dziwi mnie kompletna cisza na wieść o modelu DE6400... Dotychczas modele tej serii były produkowane przez manufakturę Rocky Rail, więc były niedostępne na naszym rynku w ogólnodostęonej sprzedaży. Pojawienie się tego wypustu napewno nieźle "zamota" na rynku modelarskim.
Zobacz załącznik 1129532
Należy zwrócić uwagę na fakt, że tych lokomotyw w Polsce jest (bodajże) około pięćdziesięciu. Na samym początku po homologacji pracowały w barwach holenderskich (z czasem uzupełniane naklejką z logiem DB). Sukcesywnie podczas napraw P4 zostały przemalowane, w ujednolicone firmowe barwy owego przewoźnika.
Zobacz załącznik 1129534
Zobacz załącznik 1129533
Zapewne doczekamy się tego modelu w wersji "naszej" (zwłaszcza pierwsze "malowanie"). No i w czasie ostatnich napraw dołożono kamery na czołach i kabinach, więc to chyba jedyny problem przy spolszczeniu modelu.
Zastanawia mnie czy tu nie doszło do jakiegoś nieporozumienia, gdyż to nie jest nowa forma, a modele z tej formy produkowane są przez firmę PIKO już od 15 lat - pojawiły się po raz pierwszy w ofercie w 2010 roku jeszcze jako modele z segmentu HOBBY (wówczas nie istniał jeszcze segment EXPERT).

JakubR

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.310 3 0
Zastanawia mnie czy tu nie doszło do jakiegoś nieporozumienia, gdyż to nie jest nowa forma, a modele z tej formy produkowane są przez firmę PIKO już od 15 lat - pojawiły się po raz pierwszy w ofercie w 2010 roku jeszcze jako modele z segmentu HOBBY (wówczas nie istniał jeszcze segment EXPERT).
Z tego co się orientowałem to ta seria była produkowana w TT, w H0 nie kojarzę żadnego wypustu.

Chyba mówisz o G1206, ALE to zupełnie inny typ. Komentarz znajomego na jej temat - "To nie jest DE6400, tamto było MaK/Krupp, a to jest rozwinięcie - G1206 od Vossloha. To jest zupełnie inna lokomotywa. Ma przekładnie hydrauliczną na przykład."

PIKO (screen ze sklepu DCC):
spalinow-6400-vi-lastg-dec-piko-95288.png

Oryginał:
Screenshot_20250704_150027_Gallery.jpg

Zwróć uwagę Remku na przedział chłodnic i bodajże dwa wyntylatory na górze. Dodatkowo w modelu masz zbiornik paliwa zlicowany z ramą. W "Holendrach" masz szczelinę między tymi elementami i JEDEN wentylator.

Jeszcze dam szybkie porównanie
59493_3291044_Qty1_1.jpg

Screenshot_20250704_151053_Gallery.jpg

Przepraszam za jakość drugiej fotki, ale wtedy miałem jakiegoś tandetnego kompakta co robił zdjęcia jakości tragicznej...

Podsumowując... Wychodzi na to, że to KOLEJNA przemalowanka mająca mało wspólego z rzeczywistością. To po kiego grzyba piko daje do katalogu zdjęcie zupełnie innej lokomotywy?!

Ostatnio edytowane:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.588 145 19
Z tego co się orientowałem to ta seria była produkowana w TT, w H0 nie kojarzę żadnego wypustu.

Chyba mówisz o G1206, ALE to zupełnie inny typ. Komentarz znajomego na jej temat - "To nie jest DE6400, tamto było MaK/Krupp, a to jest rozwinięcie - G1206 od Vossloha. To jest zupełnie inna lokomotywa. Ma przekładnie hydrauliczną na przykład."

PIKO (screen ze sklepu DCC):
Zobacz załącznik 1130001
Oryginał:
Zobacz załącznik 1130000
Zwróć uwagę Remku na przedział chłodnic i bodajże dwa wyntylatory na górze. Dodatkowo w modelu masz zbiornik paliwa zlicowany z ramą. W "Holendrach" masz szczelinę między tymi elementami i JEDEN wentylator.

Jeszcze dam szybkie porównanie
Zobacz załącznik 1130003
Zobacz załącznik 1130002
Przepraszam za jakość drugiej fotki, ale wtedy miałem jakiegoś tandetnego kompakta co robił zdjęcia jakości tragicznej...

Podsumowując... Wychodzi na to, że to KOLEJNA przemalowanka mająca mało wspólego z rzeczywistością. To po kiego grzyba piko daje do katalogu zdjęcie zupełnie innej lokomotywy?!
Nieprecyzyjnie się wyraziłem - zapowiedziany model będzie (moim zdaniem) kontynuacją modelu produkowanego od 2010 roku, a więc jak słusznie zauważyłeś, lokomotywy typu G1206. Też mi się nie zgadzała fotografia zamieszczona w katalogu z produkowanymi modelami. Zobaczymy czy faktycznie popełnią aż tak daleko idącą gafę czy jednak to tylko błędnie użyta fotografia, a model zostanie prawidłowo odwzorowany (wybiorą jakąś G1206 do odwzorowania).

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.365 94 9

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
2.203 47 1
@void-tech No, to jest MTB. Można sobie porównać na słabym zdjęciu.
Zrzut ekranu 2025-07-13 213052.jpg

Ale z opisu i zdjęcia na stronie MTB wynika, że będzie on sprzedawany w zestawie z brankardem.
" CSD Ds+Vase "

Zrzut ekranu 2025-07-13 213129.jpg
Zdjęcie tragiczne, ale takie udało mi się wydobyć.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187