• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości nie-PKP 2025 - dyskusja

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
798 46 0
Zaprezentowanie tego typu konstrukcji nie wyklucza wydania Mazury II
Nie wyklucza, ale jednak energia idzie gdzie indziej. Nadal nie ma, albo ja nie widziałem, kiedy będzie ta druga część. Nadal nie ma wagonów Y z zaokrąglonymi oknami. Ludzie czekają na nowsze konstrukcje POLSKICH wagonów. W końcu Robo ma hasło POLSKIE MODELE, nie niemieckie. Powstają nowe loki w VI epoce, a nie mają za bardzo czego ciągnąć. A Y/B już są, może byle jakie, ale jednak są.

Na czymś trzeba zarabiać. A tu niemiaszki będą kupować. :)
A na Polakach to nie zarabia? Czy "niemiaszki będą kupować" to się dopiero okaże.

W każdym razie ja jestem rozczarowany.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.322 134 19
W końcu Robo ma hasło POLSKIE MODELE, nie niemieckie.
Z tego co zauważyłem, już parę lat temu firma zmieniła nazwę (tylko w logo?) z ROBO POLSKIE MODELE H0 na ROBO MODELE.
A na Polakach to nie zarabia?
Może nie w takim stopniu jakby sobie tego życzyła? Może stąd poszukiwanie nowych rynków zbytu? Wcześniej oprócz modeli na polski rynek, produkowane były modele również na rynek węgierski.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
KacperET22

KacperET22

Znany użytkownik
Reakcje
609 1 0
Nie wyklucza, ale jednak energia idzie gdzie indziej. Nadal nie ma, albo ja nie widziałem, kiedy będzie ta druga część. Nadal nie ma wagonów Y z zaokrąglonymi oknami. Ludzie czekają na nowsze konstrukcje POLSKICH wagonów. W końcu Robo ma hasło POLSKIE MODELE, nie niemieckie. Powstają nowe loki w VI epoce, a nie mają za bardzo czego ciągnąć. A Y/B już są, może byle jakie, ale jednak są.

A na Polakach to nie zarabia? Czy "niemiaszki będą kupować" to się dopiero okaże.

A ja się cieszę, że nasz producent poszerza spektrum swoich modeli o inne zarządy. Moim skromnym zdaniem będzie to dobra forma świeżego oddechu, nasz rynek na przełomie ostatnich kilku lat był ciągle zalewany Ygrekami IC/PKP i ciekawe z jakim prawdopodobieństwem bliżej jest już do przesytu.

Sam osobiście dodam, że chciałem kupić zestaw SE od Acme pod numerem 55299 jednak posiadając inne modele tej firmy zdecydowałem się odpuścić znając ich mankamenty. Robo w tym momencie bardzo pozytywnie zaskoczyło ;)

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.544 151 0
Nadal nie ma wagonów Y z zaokrąglonymi oknami. Ludzie czekają na nowsze konstrukcje POLSKICH wagonów. W końcu Robo ma hasło POLSKIE MODELE, nie niemieckie. Powstają nowe loki w VI epoce, a nie mają za bardzo czego ciągnąć. A Y/B już są, może byle jakie, ale jednak są.

Ja też. W pierwszej zapowiedzi TLK Mazury była mowa o tym, że część II ukaże się w 2024 roku. A tu nawet zapowiedzi na 2025 nie ma. Jest to swego rodzaju odwrócenie się od klientów, którzy kupili część I (ja się do nich zaliczam). :(

Ostatnio edytowane:

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
798 46 0
Z tego co zauważyłem, już parę lat temu firma zmieniła nazwę (tylko w logo?) z ROBO POLSKIE MODELE H0 na ROBO MODELE.
Chyba nie do konca. Zrzut z dziś.

Screenshot_20241227_162405_Samsung Internet.jpg

Ja też. W pierwszej zapowiedzi TLK Mazury była mowa o tym, że część II ukaże się w 2024 roku. A tu nawet zapowiedzi na 2025 nie ma. Jest to swego rodzaju odwrócenie się od klientów, którzy kupili część I (ja się do nich zaliczam). :(
Otóż to. Czekam na Mazury, czekam na obiecane krakowskie Y z trumienkami, czekam na Y z zaokrąglonymi ramami okiennymi. Robo nawet nie ukrywa, że nie ma tego w najbliższym czasie w planie, a na FB pokrętnie odpowiada, że:
"powiedzieliśmy prezesowi, że albo zrobi w tym roku albo odchodzimy
.
Na co on nam kazał zbierać informacje o wszystkich TLK gdzie jeździły"

PS. Krakowskie dokupiłem od PIKO, skoro Robo nie chce ich robić ;)

Ostatnio edytowane:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.634 518 30
W końcu Robo ma hasło POLSKIE MODELE, nie niemieckie.
Dobrze jest rozumieć to, co się czyta. W nazwie jest mowa o polskich modelach, a nie o modelach polskich wagonów - to jednak "drobna" różnica... Mamy niemieckie, austriackie, włoskie modele polskiego taboru, dlaczego nie może być polskich modeli niemieckich wagonów?

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
798 46 0
Dobrze jest rozumieć to, co się czyta. W nazwie jest mowa o polskich modelach, a nie o modelach polskich wagonów - to jednak "drobna" różnica... Mamy niemieckie, austriackie, włoskie modele polskiego taboru, dlaczego nie może być polskich modeli niemieckich wagonów?
Ja wiem co czytam i rozumiem. I proszę nie tłumaczyć mi rzeczy oczywistych. Nikt nie broni robić modeli innych zarządów, ale szkoda, że nie realizuje się dotychczasowych obietnic.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.634 518 30

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.814 56 5
No cóż, pełne zaskoczenie ,Robert wspominał o tajemniczym projekcie podczas rozmowy na Hobby ,ale się nie spodziewałem takiej wunderwaffe .:)

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
3.994 114 11
@Arekmiz czy aby na pewno odwrócenie? Na ACME i ich wypusty do EN Jan Kiepura czekaliśmy ładnych parę lat i nikt nie zarzucał im że robią również na inne rynki. No i w końcu sie doczekaliśmy. To i na TLK też poczekamy

Ostatnio edytowane:

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 65 11
To trochę komentarz po za modelarski. Świetny ruch biznesowy. Jednym modelem nie tylko testuje Pan rynek ale mając już renomę producenta świetnych modeli wagonów ma Pan szansę zdobyć rynek 20-50 krotnie większy niż PL. To troche gorsza wiadomosc dla PL ale jednak biznesowo posunięcie w punkt. Kiedys miałem Pana pytać na giełdzie dlaczego nie....ale jak widac jednak tak :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.634 518 30
Czy ten projekt pozwala na produkcję WLAB-ów typów Bautez i Gorlitz które obecnie tworzy Roco i Tillig?
Na pewno nie bezpośrednio. Z sypialnymi te wagony mają wspólną ogólną bryłę pudła i profil dachu. Ale rozmieszczenie okien, wywietrzników na dachu, wyposażenie podwozia jest inne, również inne są wózki. To tyle bardzo z grubsza, jeśli chodzi o prawdziwe, co do technologii produkcji modeli i wynikających z tego możliwości produkcji modeli różnych wersji wagonów, nie mam zupełnie wiedzy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 209
Tabor 151
Tabor 297
Tabor 187