• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowa manufaktura

SP9XUR

Znany użytkownik
Reakcje
864 1 0
Dziwny zwyczaj prezentowania cen w EURO :obcy:, produkt chyba nie jest importowany a nawet jeżeli to sprzedawany w Polsce powinien mieć ceny PLN :confused:.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.498 553 30
Modele na zdjęciach wyglądają pięknie, ale strona internetowa beznadziejna. Niczego nie można się dowiedzieć, nie znalazłem (może źle szukałem) nawet informacji w jakiej jest to skali? Nie bardzo wiadomo, czy ceny są za zestawy do montażu, czy za gotowe, sklejone modele, chociaż wpis w cenniku może sugerować, że chodzi o gotowe. No i cena w euro jest chyba niezgodna z polskim prawem.

OP
OP
W

wlodek

Nowy użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Cennik jest na stronie po wejściu w produkty. Na dzień dzisiejszy są dostępne tylko gotowe budynki. Na targi Hobby będą dostępne kity do sklejania ale tylko nowego dworca którego premiera jest tam przygotowywana. Ceny w Euro prosimy przeliczać wg kursu bankowego (polskie prawo umożliwia transakcje w Euro). Ceny podano w Euro dlatego, że strona ma dotrzeć do szerszego grona zainteresowanych ( Niemcy, Austria )

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.498 553 30
Sorry, ale jak mam coś kupić w Polsce, to będę płacił w złotych i nie zamierzam niczego przeliczać - zresztą według jakiego kursu? Kupna, sprzedaży, średniego, którego banku (każdy ustala swoje ceny), z którego dnia? Argument o dotarciu do zagranicznego klienta do mnie nie przemawia, jeżeli już, to raczej na niekorzyść firmy. Można obok oficjalnej ceny w złotych, podać orientacyjną cenę z euro z uwagą, że właściwa cena jest ustalana zgodnie z aktualnym kursem. Dlaczego to polscy klienci mają ponosić ryzyko kursowe, a zagraniczni mają cenę stałą? Jak ja coś kupuję za granicą, to płacę w walucie kraju zakupu i wiem, ile np. euro zapłacę, ale nie wiem dokładnie, ile mnie to będzie kosztowało w złotych. Przy płatności kartą czy przelewem to bank przelicza moje złotówki na obcą walutę i ja ponoszę ryzyko kursowe. Nie widzę powodu, żeby nie miało to obowiązywać również w drugą stronę. Nawet, jeżeli stosowane przez firmę CMM praktyki nie są sprzeczne z polskim prawem, to moim zdaniem niewiele mają wspólnego z dobrymi kupieckimi obyczajami. Może jestem trochę przewrażliwiony, ale takie jest moje zdanie na ten temat.

PawelKoob

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękujemy Andrzeju za uwagi, które pozwolą nam poprawić pewne niedoskonałości. Tylko dzięki uwagom, które płyną z zewnątrz możemy skutecznie reagować na to czego oczekuje od nas rynek.

Baranek

Moderator Grupy BGM
BGM
Reakcje
54 0 0
Staram się jak mogę oddzielać pracę (testowanie programów i stron www) od przyjemności (raczkowanie w modelarstwie), ale nie zawsze się da.

Modela piękne :)

Strona całkowicie nieresponswna.
Nie widać na razie wielojęzyczności (w kontekście odbiorcy kupującego w euro).
Tekst "O nas" zyskałby nieco na spotkaniu z copywriterem.
Tak piękne modele prosiłyby się wręcz o jeszcze bardziej nowoczesną galerię.

Wracam do raczkowania...

olmeck

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Budynki super, aż czuje swój Sopot. Jestem pod ogromnym wrażeniem produktu, jak i niestety cen. Myślę, że nasza złotówka, wcale nie jest gorsza od euro to po pierwsze, po drugie, nowa firma chyba powinna jednak niżej wyceniać swoje nawet doskonałe produkty, by pozyskać klientów tu, w Polsce. Nastawianie się na pomorskie sentymenty klientów zza Odry, jakby trochę mnie, nie chce użyć tego zwrotu, ale zniesmacza. Mam nadzieję, że szybko właściciele się z tym uporają, pokażą, że polskie jest też dla Polaków no i zaprezentują swoje modele w wersjach do samodzielnego składania. Tego im życzę.

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Budynki są super. 100% realizmu. W dodatku pasują nie tylko do Sopotu czy reszty terenów zachodnie Polski [popruskich], ale także spokojnie do miast centralnej Polski, czy Galicji. Np wewnętrzne balkonowe tarasy na podwórzach kamienic kojarzą mi się absolutnie z Krakowem, i nawet jestem zdziwiony, że w Sopocie też ten motyw występuje. Oprócz tego extra są drewniane werandy - coś cudnego [polskiego]. Oczywiście Galicja czy Królestwo miały swoje charakterystyczne wzory. Ale te są naprawdę uniwersalne do naszego krajobrazu.

OP
OP
W

wlodek

Nowy użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Chciałbym pokazać nasz nowy projekt. Jest to budynek stacyjny z miejscowości Kaliska położonej na szlaku Chojnice-Tczew. Stan z lat sześćdziesiątych ubiegłego stulecia. Dla porównania 2 zdjęcia współczesne,
dw5.jpg
20140626_173900.jpg
20140629_122126.jpg
dw1.jpg
dw2.jpg
dw3.jpg
dw4.jpg

OP
OP
W

wlodek

Nowy użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Kolejny projekt skończony. Budynek "stacyjny" na linii wąskotorowej w miejscowości Zalesie Dolne. Nowe wyzwanie ze względu na gont przy którym trzeba się trochę wykazać. Budynek w skali 1;87 ma wymiary podstawy 63 mm na 78 mm.Nawet jest zrobione wnętrze.
20140824_135027.jpg
20140824_135036.jpg
20140824_135502.jpg
5555.jpg
IMG_5325.JPG
IMG_5331.JPG
IMG_5335.JPG
IMG_5337.JPG
Poniżej zdjęcia oryginału i modelu.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.498 553 30
Zalesie fajne, ale ten dworzec, szkoda, że nie polski. Modeli dworców w stylu pruskim jest dość w ofercie innych producentów, choć ten jest pięknie wykonany. Ale strona dalej fatalna i cennik ciągle tylko w euro. Widać koledzy nie bardzo się przejmują nawet swoją deklaracją z września:

Dziękujemy Andrzeju za uwagi, które pozwolą nam poprawić pewne niedoskonałości. Tylko dzięki uwagom, które płyną z zewnątrz możemy skutecznie reagować na to czego oczekuje od nas rynek.

OP
OP
W

wlodek

Nowy użytkownik
SKMK
Reakcje
0 0 0
Kolego Andrzeju strona może i fatalna , ceny są w Euro ale produkty myślę że są fajne. Więc nie wiem czy ty zawsze tak narzekasz. Jeżeli jesteś zainteresowany naszymi wyrobami zapraszamy na priv aby nie zaśmiecać głównego wątku. Powoli przygotowujemy pierwsze kity do sklejania. Ale taki kit po sklejeniu wymaga jeszcze sporo nakładu pracy której tajników nie zdradzamy. Więc efekt wizualny po sklejeniu może być zaskoczeniem w stosunku do gotowego produktu wykończonego przez Nas. To co przygotujemy to jest jakieś 20-30% nakładu pracy.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.498 553 30
Nie oceniam produktów, chociaż chyba dość pozytywnie się o nich ogólnie wypowiedziałem. Osobiście nie jestem Waszymi wyrobami zainteresowany z różnych powodów, ale nie dlatego, żeby mi się nie podobały. Niemniej podtrzymuję swoją wcześniejszą opinię zarówno o stronie, jak i o cenniku, a także o Waszej sztampowej odpowiedzi na mój wcześniejszy wpis, bez żadnych wszakże dalszych działań. "Zawsze" tak nie narzekam, ale czasami coś mnie do tego skłoni, a na tego rodzaju historie jestem szczególnie wrażliwy. Życzę jednak szczerze powodzenia, bo producentów modeli na wysokim poziomie za dużo u nas nie ma. A jak wypuścicie model stacji z rejonu Warszawy (np. Modlin czy Żyrardów), to może się skuszę.