• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Norma H0e

projectps

Użytkownik
H0e
Reakcje
72 0 1
hugwa napisał(a):
A co masz do 400mm stosowanych w N-ormie, identycznych jak we Fremo, fiNescale i kilku innych? ....
Ja nie mam doświadczenia ale 400 jest mi bliższe niż 350 - ale to takie moje przemyślenia... :roll:

projectps

Użytkownik
H0e
Reakcje
72 0 1
Trochę dyskusja się urwała. Co prawda wiele już wiadomo, ale kilka plam nadal jest białych.
Jutro wysyłam do moderatora drugą wersję - do dalszej dyskusji.
Dla łatwości redagowania bardzo proszę o wpisywanie komentarzy lub proponowanych zmian do tekstu "wordowego" z zaznaczaniem np. na zielono zmiany

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.799 32 0
Jutro wysyłam do moderatora drugą wersję - do dalszej dyskusji.
Jeste pełen podziwu dla samozaparcia kolegi :D

Ponieważ "norma" na dobrą sprawę mnie nie dotyczy, nie chcę zabierać głosu i "mącić". Dostosuję się do ustaleń zainteresowanych.
Pobieżnie czytałem przesłaną "wersję" i jedyną uwagę mam do "Pozostałych ustaleń". Myślę, że można sobie odpuścić szczegółowe dane określające schemat stacji, długość użyteczną torów, zapotrzebowanie na materiały i towary (na bocznicy) itd. Dane te są potrzebne w chwili wspólnego "występu" z rozkładową jazdą pociągów. Osobiście, "to" bym w opracowaniu pominął.
Jest jeszcze wzmianka o obciążeniu modeli taboru HOe oraz rezystorze (do czego to :?: - tego nie wiem, a musiał bym, bo wagony mam). Z pewnością sugestia "dociążenia" wagonów jest wskazana - w Rogalinku, właśnie cały taki składzik, pokazowo się "sypnął" w trakcie pchania ;)

No i jeszcze apel do wszystkich którzy chcą i już budują wąski tor - im prędzej zaznaczycie swoje uwagi, tym prędzej kolega Piotr zakończy ostateczną wersję do "zaklepania".
Pozdrawiam.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.410 145 0
wysłałem to i owo, bo coś zipów, rarów, doców na forum wkleić "niedasię" :-|
kilka punktów zgodnych z tym co Krzysiek napisał ;-)

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.104 33 0
Czemu w przypadku podsypki i trawy upieracie się przy WOODLANDZIE którego nie da się dostać w Polce łatwo zamiast zastosować Polaka który raczej jest na bieżąco w sklepie :)

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
OMG, nie chce mi się tego czytać.
Na fali entuzjazmu chciałem doprowadzić z kamieniołomu wąskotorówkę do mojego Prefabetu,
ale patrząc jak się dyskusja rozwadnia i norma puchnie, to zwątpiłem i kupiłem ZIŁa na allegro, chyba się przerzucę na transport drogowy :)
Wiekszość to albo definicje, albo jakieś nieistotne sprawy, siatkę modułowa można sobie darować, skoro w H0 nie jest stosowana.
Najważniejsze rzeczy to:
1. profil czołowy - ustalony;
2. elektryka - ustalona;
3. wysokości modułów - ustalone;
4. profil szyny - ustalony;
Czy coś jeszcze nie jest ustalone, co uniemożliwia łączenie modułów?

We Fremo jest fajne hasło przewodnie:
Norm ist, was gebaut wird
(Normą jest to, co zostało zrobione),
trawę można dosiać, boczki przemalować, tłuczeń przypudrować, jeżeli to będzie do szczęścia potrzebne, ale dyskusja o tym zamiast pokazać jak to wygląda w praktyce zbudowane, nie ma sensu bo zawsze ktoś będzie miał jakieś ale.
Ja np. mam ale co do tego N-kowego mcho-podobnego Woodlanda :p

Szerokość - mozna zalecać 35cm, ale jak ktoś chce więcej, bo chce coś zmieścić przy torze, to czemu nie.
Oglądałem H0e na Słowacji, były różne szerokości modułów i mi to osobiście niezbyt przeszkadzało.
Lepiej mieć większe/mniejsze prostokąty, niż jakieś zwężki, trudne do transportowania.

PS. rezystor jest w celu detekcji zajętości toru, czy to potrzebne na wąskotorówce? Nie wiem, trochę ekstrawagancja patrząc na oryginał :)
Ps2. dociążenie wagonów jest istotne, w celu manewrowania bez wykolejeń, szczególnie gdy są skalowe obręcze.

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.747 15 0
Tylko tyle, że szyny code 80 to jakieś takie... śmieszne jest :razz:
Jedynie w Hameryce jakiś Atlas to produkuje, a w Europie Peco, mają tyle wspólnego, że oba te produkty to są... zwyczajne zabawki.
Raczej trzeba było napisać code 83 ;) do wyboru Tillig lub Roco.

Z Hameryki to co najwyżej szyny code 70 Micro Engineering. Oczywiście stamtąd inne code też ;)
Bardzo dobry efekt uzyskuje się kupując same podkłady Tillig Elite i wkłada w złączki code 70 ME :D

ciekma napisał(a):
I wszystko jest ładnie spisane tu http://www.fremo-net.eu/index.php?id=148
W zasadzie wystarczy przetłumaczyć...

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.747 15 0
Tu http://www.zababov.cz/index.php?id=150 to ładniej jest napisane, z obrazkami :D
A reszta jest pod sznurkami do innych tekstów ;)

<tryb dopiskowy>
Kiedyś pewnie dawno, za analogu jeszcze, napisali swoją normę, teraz jest cyfra, ale tak naprawdę komu by się chciało ciągle zmieniać, tzn. aktualizować te teksty :D Najważniejsze, że się sprawdza w... praktyce :razz:

projectps

Użytkownik
H0e
Reakcje
72 0 1
WM-MODEL napisał(a):
Tylko tyle, że szyny code 80 to jakieś takie...
No tak można bez końca, w normie Zababov i w tej opisanej na czeskich stronach (wyżej polecane) dokładnie pisze Code 80.
Najtrudniej jest być prorokiem we własnym kraju :sad:

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Tak naprawdę Czesi używają m.in. Code83 (np. Roco), można wpisać 83 zamiast 80, jak kogoś te 3 milsy szczypią :)
Nie rozumiem obiekcji, że wymiary deski są podane dla deski, to raczej normalne?

projectps

Użytkownik
H0e
Reakcje
72 0 1
ciekma napisał(a):
Tak naprawdę Czesi używają m.in. Code83 (np. Roco), można wpisać 83 zamiast 80, jak kogoś te 3 milsy szczypią :)
Nie rozumiem obiekcji, że wymiary deski są podane dla deski, to raczej normalne?
Nie ma sprawy.
Te deski to miałem na myśli wysokość od podłoża, no bo skoro są tak zwymiarowane otwory mocujące to i pewnie wysokości od podłoża też.
Tak było też w starej niemieckiej normie. Teraz mają od główki szyny.

projectps

Użytkownik
H0e
Reakcje
72 0 1
KOLEJNE propozycje z maili:
- "Brakuje jeszcze wielu punktów np. o słupach telegraficznych"
- "Nieszczęsne nogi które zaczęły być powszechnie stosowane - a są bardzo nie stabilnym punktem podparcia dla segmentu, modułu, makiety. Ja gdybym miał zastosować takie rozwiązanie czyli pojedyncze 4 nogi przykręcane do segmentu to zastosował bym tylko 2 nogi na segment. Mniej, szybciej, taniej a niczego w stabilności nie zmieni a wizualnie bardzo wiele" {no tu mam wątpliwości - pstr}.
- "Byłbym za powszechnie stosowaną matą Auhagena 75113"

WM-MODEL

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.747 15 0
projectps napisał(a):
No i ten wymiar wysokości - od deski. Chyba większość woli jednak od główki szyny.
O to Ci chodzi?

Pkt.11 Normy H0e: ...aby TK bylo 1.300mm nad podlahou s plynulou stavitelností minimálně ±20mm.
...aby TK=temeno kolejnice=główka szyny była 1300 mm nad podłogą z płynną regulacją ustawienia minimalnie ±20mm.

W temacie code 80, no cóż... nikt nie jest nieomylny :D

Ta niemiecka norma ze strony fremo-net.eu faktycznie jest nieco... starawa :LOL: :LOL: :LOL:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 6
Wąskotorówka 19
Wąskotorówka 31
Wąskotorówka 119
Wąskotorówka 7