• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Norma H0e

OP
OP
Młodzikowski

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.792 31 0
No pięknie. Widzę, że "wąskotorowcy" do sprawy podeszli profesjonalnie.

Padły tu już całkiem konkretne propozycje i sugestie. Za niektórymi podpisuję się "dwoma ręcami" ;)
1. za profilem Fremowskim - jestem jak najbardziej za. Powód - część osób posiada już skrzynki ze "zmodyfikowanym" profilem Fremo (inna wysokość), który jednak umożliwi łączenie się z tym "prawidłowym". Tak więc profil Fremo staje się "dechą" uniwersalną i nie zamyka potencjalnym osobom udziału w spotkaniach zagranicznych.

2. gniazda czy bananki - dostosuję się do ustaleń.

3. wysokość do główki szyny - jak tu słusznie zauważono, dobrze by było, aby dopasować ją do wysokości normy PMM. Przyjęcie innej - to kłopoty z łączeniem na imprezach. Ja posiadam moduły na których jest wspólnie HO/HOe i powiem szczerze, że to rozwiązanie odpowiadało by mi najbardziej. Przyjęcie innej wysokości spowoduje, że osobno bawić się będzie HO i HOe - a chyba nie o to chodzi ? Prywatnie zaś, można dorobić sobie nogi jakie się chce (na imprezy zagraniczne również).

4. Zielsko na skrajach modułów - pozostawiam wybór fachowcom.

5. Analog czy cyfra - jestem za "cyfrą". Raz, że sam swoje loki zaopatrzyłem już w dekodery,
dwa, że po zmianie sterowania odpadł mi problem rozdziału HO od HOe (mam sploty torów).
trzy, uważam, że "cyfra" ma przyszłość. Zakup dekodera do loka, to wydatek rzędu 120zł.

To tyle moich przemyśleń.
Proszę pisać, co tu jeszcze było by ważne.

750mm

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jeśli chodzi o elektrykę i profil przejściowy, to i tak niema ona praktycznie wpływu na wygląd całej makiety, więc jestem za tym co większość. Jeśli chodzi o trawę w rejonie przejścia modów to musi być: łatwo dostępna, w przystępnej cenie oraz do łatwego wbudowania (nie każdy ma elektrosadzarkę). Temat podsypki: prezentowana powyżej to imitacja tłucznia, jak wiadomo sporadycznie stosowanego na 750mm , podstawowym materiałem do stabilizacji torowiska była, pospółka lub w modernizacjach linii lat 80-tych kliniec (np. fragmenty linii Rogowskiej). Dlatego proponuję aby materiał na podsypkę imitował pospółkę.

Reakcje
0 0 0
750mm napisał(a):
proponuję aby materiał na podsypkę imitował pospółkę.
Bardzo słuszna uwaga .
Ale żeby ją wykonać potrzebny jest podstawowy materiał.
Zaproponowałem ten tłuczeń ponieważ jego wyskalowanie odpowiada wielkości N .
Znaczy to że jest on bardzo drobny .
Barwa naturalna szara łatwa do podbarwienia .
Po zmieszaniu z piaskiem , pyłem w naszym przypadku i urżyciu odpowiednich pudrów
da nam pospółkę .
Tak przynajmniej sądzę .

14D40

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
382 10 1
Na segmentach przejściowych można by ustalić ew. coś takiego jak na zdjęciu w załączniku, czyli jak proponował przedmówca: tor + eN-kowy tłuczeń + domieszka pyłu (takiego zwykłego pyłu, który otrzymujemy po przesianiu) + ew. jakieś zachwaszczenie toru, np. w takim stopniu jak na fotce. Sposób wykonania dalszych cm torów miniaturowej kolejki wąskotorowej to już oczywiście kwestia autora makiety.

Jeszcze jedno. Na jakiej długości toru na segmencie przejściowym obowiązywać mają te zasady ujednolicenia? A może na całym segmencie? Przyjąć należy również tor, który winien stosowanym być na segmentach przejściowych.

Załączniki

Baldwin

Znany użytkownik
Reakcje
488 0 0
Witam wszystkich! Ponieważ temat wąskotorówek jest mi bardzo bliski, dlatego też od pewnego czasu śledzę ten temat.
I chociaż obecnie przygotowuję makietę kolejki wąskotorowej w skali 1:35, to temat małej makiety w H0e też mnie interesuje.
Wszystko już prawie zostało powiedziane a parę rzeczy pewnie wymaga uściślenia. Niemniej mam jedno pytanie, skąd tabor? Bo przecież, jeśli mówimy o polskich klimatach, to i polskie samowarki.
Bo o ile w H0 można coś polskiego wybrać, to na wąski tor raczej jest to problematyczne.

Czesław Turko

Aktywny użytkownik
Reakcje
241 2 0
Ja, co prawda nie zbudowałem jeszcze nic w H0e, ale taki zamiar będę realizował w najbliższym czasie.
Nie planuję budowy modułu czy segmentów w tej skali, ale to, co planuję to będzie to połączenie H0 z H0e w postaci stacji stycznej i to wszystko. Wyjścia toru ze stacji wąskotorówki zakończę profilami przejściowymi według normy "FREMO".

Na spotkaniu w Rogalinku padła propozycja ze strony dwóch praktyków modelarzy o ustalenie profilu przejściowego dla skali H0e wykonanego w normie "FREMO" o szerokości 500 mm .
Jeżeli modelarze praktycy budujący w H0e poprą ten projekt to i ja wyjścia swojej wąskotorówki wykończę szerokością 500 mm, która uważam za najbardziej praktyczną tak ze strony wykonania jak i wizualnej. Reszta zostanie zrobiona według - http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?t=5180

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.400 145 0
Czesław Turko napisał(a):
ustalenie profilu przejściowego dla skali H0e wykonanego w normie "FREMO" o szerokości 500 mm
Jako chwilowy teoretyk (nie mylić z tetrykiem z obrazka ;-) ) nie widzę przeciwwskazań.
Aczkolwiek trzeba by dorobić przejściówkę trapezową między profilem 350mm wyciętym przez Nemo a docelowym 500mm.

Reakcje
0 0 0
Z ustaleniem szerokości modułu może być problem.
Fremo również nie podaje dokładnie a jedynie określa minimalną szerokość na 160mm.
Jak dla mnie osobiście szerokość może być i 350mmm jak i 500mm.
Tylko znowu przejściówki :???:
A może skoro już są moduły z profilami 350mm to taką szerokość ustalić?
Uważam że jednak powinny te moduły różnić się szerokością od H0.
Dlatego sugeruje zapoznać się z tym plikiem http://www.h0e-online.de/Files/H0e-Norm.pdf
i poddać pod rozwagę ten temat .

Załączniki

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
36 0 0
Ależ Panowie. Choćby w PMM też są LL-e 500 jak i 250... i jakoś nikomu nie przeszkadza łączenie ich na spotkaniach. Więc w czym problem? niektórzy niech robią na 350 a niektórzy na 500 i tyle. Przecież i tak się to połączy

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Wąskotorówka 6
Wąskotorówka 19
Wąskotorówka 31
Wąskotorówka 119
Wąskotorówka 7